4 dolog, amiben a depressziósok jobbak

A depresszió rossz. A szomorúságra, ürességre, közönyre és a többire nyilván senki sem vágyik, akinek meg van, szabadulna tőle. Pedig úgy tűnik, hogy a depressziónak nemcsak sötét oldala létezik. Oké, érzelmileg nyilván csak az létezik, de az ember gondolkodására van pozitív hatása. Méghozzá több is. 

shutterstock 155850467

Kanadai kutatók vizsgálatukban abból indultak ki, hogy evolúciós szempontból megközelítve egy ennyire elterjedt betegségnek feltételezhetően van adaptív, alkalmazkodást segítő funkciója. Ha pedig ezt feltárjuk, ha megismerjük a depresszió eredetét, akkor könnyebben megérthetjük a betegség természetét és ahhoz is közelebb jutunk, hogyan lehet hatékonyan kezelni azt.

„A depressziót régóta csak egy problémaként kezeljük” – mondta Dr. Paul Andrews kutató. – Mi ezzel szemben feltételezzük, hogy a depresszió a természetes alkalmazkodás egy eszköze, amit az agy különböző problémákkal szembeni megküzdésre használ. Egyre több bizonyítékot látunk arra, hogy a depresszió az alkalmazkodás szükséges és hasznos módszere a nehezen megérthető, fontos és komplex élethelyzetekben.”

A kutatók kifejlesztettek egy új kérdőívet, amivel a problémákon való rágódást, azaz azt a jelenséget tudják mérni, amikor valaki kizárólag egy probléma megoldására fókuszál. A rágódás a depresszió egyik jellemző tünete, amiben megjelenik a probléma eredetének elemzése és a lehetséges megoldások befektetés-nyereség arányának mérlegelése is. Ez alapvetően egy klassz módszer, használjuk is sokan, de a kutatók szerint a depressziósok az átlagnál intenzívebben teszik ezt. Szerintük a betegséggel együtt járó letargia, a koncentrációs problémák, a világ és a többi ember felé mutatott érdeklődés elvesztése mögött valójában energiatakarékosság áll, melynek célja, hogy az ember képes legyen jobban fókuszálni a problémájára. És ez elég jól is megy.

shutterstock 94195759

A kutatások szerint a depresszióban szenvedők mélyebben dolgozzák fel az információkat, pontosabbak komplex feladatok megoldásában, jobbak a részletek kezelésében és pontosabbak a befektetés-nyereség elemzésben is. Amikor azonban ez a problémamegoldási módszer kicsúszik a kontroll alól, akkor ez a a világtól való elsodródást és a megrekedést eredményezheti. Ez történik súlyos depresszió esetén. 

A pszichológusok szerint tehát az élet komoly problémáira a depresszió adaptív, alkalmazkodást segítő válasz lehet, amire a szakembereknek érdemes odafigyelni és segíteni a betegeket abban, hogy ezt a sajátos gondolkodási mechanizmust képesek legyenek az előnyükre fordítani. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra