Kis korkülönbség a tartós házasság titka

Egy párkapcsolat kezdetéhez rengeteg dolognak kell összeállnia. Kell hozzá egy találkozás, egy pillanat, amikor jókor vagyunk jó helyen, a megfelelő tudatállapotban. Kell a hasonlóság, az együtt töltött idő, a hormonok összjátéka, kell hozzá a jó szex, a másik szeretete. És hiába van meg ez a rengeteg dolog így, egyszerre, még ezek ellenére is bizonytalan, hogy meddig tart az a kapcsolat. A jövőt bejósolni persze lehetetlen, a kutatók mégis ezer oldalról próbálnak közelebb kerülni a megoldáshoz.

Ennek köszönhetően tudjuk például azt, hogy a régóta szerelmesek életéből nem hiányzik a rajongás, a szenvedély, a megújulás képessége és a függetlenség sem, és azt is a tudósok következtették ki, hogy a sikeres házasság titka a nagy, de olcsó esküvő és kötelező hozzá a nászút is. Most az is kiderült, hogy egy házasságban bizony a korkülönbség is számít. 

shutterstock 92394931

A kutatók több mint háromezer amerikai házaspár és exházaspár adatait elemezve arra jutottak: minél nagyobb a felek közötti korkülönbség, annál valószínűbb, hogy a házasságnak válás lesz a vége. Azokhoz képest, akik egyidősek, egy év korkülönbség esetén 3, öt év esetén 18, tíz év esetén pedig 39 százalékkal nő a válás valószínűsége. Öt év korkülönbség tehát még nem olyan vészes, igazán rossz esélyekkel azok indulnak, ahol a pár tagjai között rendes generációs szakadék húzódik. Húszévnyi korkülönbséggel ugyanis a válási esélyek 95, harmincévnyivel pedig 172 százalékkal emelkednek. Szegény Andy Vajna.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek