18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Mire jó az orális szex és a női orgazmus?

Szeretjük az evolúciós pszichológiát. Leginkább azért mert mindig ugyanarra kíváncsi, azaz, hogy a viselkedéseink, szokásaink mögött milyen – az egyed vagy a faj túlélése szempontjából előnyös – okok bújnak meg. Ebből a megközelítésből képes megmagyarázni azt, hogy miért szexi a magas sarkú, miért cukik a kisbabák, és érdekes tippjei vannak arról is, miért csókolózunk és miért lépünk félre még jól működő párkapcsolatokban is. De vannak területek, amik az evolúciós pszichológián is kifognak. Például a női szexualitás. Nyögve-nyelős evolúciós elképzelések következnek. 

Mire jó az orális szex? 

Nem, nem szubjektív szempontból. A kérdés az, hogy miért létezik, mi a szerepe a fajunk túlélése szempontjából? Az evolúciós pszichológusok sokáig álltak hümmögve és fejet vakargatva a kérdés felett, aztán kitalálták, hogy a férfi így csekkolja a nő hűségét. Amikor tehát egy pasi kinyal egy nőt, akkor a szagok és ízek alapján azt ellenőrzi, hogy partnere nem dugott-e esetleg mással korábban. Ez a férfi szempontjából fontos, hiszen a célja, hogy biztosítsa saját génállományának továbbélését, így minél biztosabbnak kell lennie abban, hogy övé a megfoganó magzat. Végeztek is felmérést a témában, amiből kiderül, hogy a pasik sokkal szívesebben okoznak orális örömöket a szebb, kívánatosabb nőknek, a kutatók szerint azért, mert őket nagyobb valószínűséggel kívánja meg más is, tehát nagyobb az esély a hűtlenségre is. Persze ez az egész az evolúciós pszichológusok szerint is tudattalanul történik, a motiváció csupán a háttérben lappang, de a sztori így is sántít. Nem véletlen, hogy születtek más, alternatív magyarázatok is. Például az, hogy a jó szexszel könnyebb megtartani a jó csajokat, akik így valószínűbben is lesznek hűségesek a férfihoz.

shutterstock 4540423

Az, hogy a férfiakat miért elégítik ki orálisan a csajok, még nagyobb fejtörést okoz a keményvonalas evolúciós pszichológusoknak. Ha ugyanis egy férfi nem a vaginában élvez el, akkor gyereket sem csinál ugye, tehát nem örökíti tovább a génállományát sem. Mivel sokáig nem találtak jó példát az orális szex létezésére az állatvilágban (nem, amikor a kutyák nyalogatják egymásnak, az nem erről szól), a tudósok kezdtek arra hajlani, hogy az orális szex csupán egy evolúciós melléktermék, ami arra szolgál, hogy jobban szeressük a szexet. Aztán jöttek a denevérek. Megfigyelték ugyanis, hogy bizonyos gyümölcsdenevérfélék előszeretettel nyalogatják a hímek péniszét. Méghozzá szex közben. A hatás pedig mérhető: az aktus hosszabb, a hím pénisze pedig keményebb lesz. Azt, hogy ettől nagyobb-e az esély a megtermékenyítésre, nem tudjuk, de annyi tény, hogy az orális szex nemcsak az emberi aktusoknak tesz jót. 

Oké, és a női orgazmus, az mire jó? 

Merthogy jó az biztos, épp annyira, mint a heroin. Evolúciós szempontból azonban nem tűnik értelmezhetőnek. Egy nő teherbe tud esni attól függetlenül, hogy szex közben volt-e orgazmusa vagy sem. A reprodukciónknak tehát nem elengedhetetlen része, ráadásul még a szerencsétlen férfiakat is teljesítménykényszerre sarkallja, szóval minek van egyáltalán? 

shutterstock 175977965

A legnépszerűbb elképzelés szerint a női orgazmus növeli a teherbeesés valószínűségét, az izom-összehúzódások ugyanis megkönnyítik a spermium útját a petesejt felé. Ez szép magyarázat, de sajnos ellentmond neki, hogy női orgazmust kiváltani melós (legalábbis melósabb, mint a férfiét) ráadásul legtöbbször klitoriális, és messze nincs is minden aktus alkalmával. A spermatámogatás elmélet mellett szól viszont az, hogy bizonyos kutatások szerint a nőknek gyakrabban van orgazmusa, ha nem az állandó partnerükkel csinálják (kivéve a futó kalandoknál, akkor ritkábban), ami azt jelenti, hogy ilyenkor a testük kihasznál minden esélyt a megtermékenyülésre. 

Egy másik ötlet szerint a női orgazmus egyfajta tesztrendszer, ami ellenőrzi, hogy egy férfi génállománya megfelelő-e, hogy alkalmas-e az illető apának. Eszerint nem is szükséges egy adott partnerrel rendszeresen elérni az orgazmust, bőven elég, ha néha jelez vissza a természet, hogy megfelelő partnert választottunk. Ezt az elképzelést támasztja alá az, hogy a nőknek gyakrabban van orgazmusuk, ha a partnerük teste, vonásai szimmetrikusak, ez ugyanis általában egészséges, értékest génállományt takar. Ha ez igaz lenne, magyarázná, miért különböznek annyira a nők az orgazmusképesség terén. Egyszerűen nem a megfelelő partnerrel csinálják. Ez nem azt jelenti, hogy azokkal a férfiakkal nem jó a szex, csupán azt, hogy az ő génállományuk az adott nő utódai számára nem a legmegfelelőbbek. 

Mindkét eddigi magyarázat erősen sántít, nem véletlenül hagytuk a legszimpatikusabbat a végére. Eszerint az orgazmus képessége genetikus és univerzális, ami már magzati korban bennünk van. Ha a magzatból aztán férfi lesz, az orgazmusnak lesz evolúciós jelentősége, ha nem, akkor nem. Kiiktatni nem lehet a génekből. Így tehát a női orgazmus épp olyan evolúciós melléktermék, ahogy a férfiak mellbimbója. Annak sincs sok dolga, mégis élvezetes tud lenni, hogy ott van. 

Az emberi szexualitásról – legalábbis a miértekről – tehát még messze nem tudunk mindent. Az orális szex, a női orgazmus egyelőre még nem magyarázható jól tudományos elméletekkel. És akkor még nem beszéltünk a nők többszörös orgazmusra való képességéről. Azt egyáltalán nem lehet megmagyarázni. Hacsak nem így

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra