no

Inkább az elektrosokk, mint negyedóra egyedül!

Alapból azt hinnénk, hogy negyedórát ülni egy helyben, és nem csinálni semmit, csak fantáziálni a múltról, jövőről, szexről vagy egyszarvúakról nem különösebben nehéz feladat. Sőt, inkább jó. Hát pedig nem így van. Az év egyik legfurább kutatása alapján tizenöt percet is nehezen bírunk ki magunkra, pontosabban a gondolatainkra fókuszálva. Ráadásul annyira unalmasak vagyunk, hogy ha lehetőség van rá, fantáziálgatás helyett inkább elektrosokkal szórakoztatjuk magunkat. 

A Science magazinban publikált eredményekhez 11 kísérletet tekintettek át a kutatók. A legtöbb vizsgálatban arra kérték a résztvevőket, hogy egy időre tegyenek félre mindent, és szórakoztassák magukat a gondolataikkal 6-15 percen át. A tanulmányok alapján az alanyok 58 százaléka találta nehéznek vagy közepesen nehéznek a feladatot. Az egyik vizsgálatban, ahol otthoni környezetben kellett elvégezni az önszórakoztatást, az emberek 32 százalékban számoltak be arról, hogy igazából csaltak: nyomkodták a telefont, zenét hallgattak vagy tettek bármit ahelyett, hogy hagyták volna szabadon garázdálkodni az agyukat. A többség nem is élvezte a dolgot, legalábbis sokkal kevésbé, mint a magazinok olvasgatását vagy a keresztrejtvényfejtést. 

shutterstock 111741509

A legfurább kísérletben a résztvevőknek lehetőségük volt arra, hogy gondolkodás közben elektrosokkot adjanak maguknak (amit előtte ki is próbálhattak) – a negyedóra várakozás alatt a férfiak kétharmada és a nők negyede legalább egyszer meg is tette ezt. Még azok is, akik előtte közölték: pénzért sem rázatják meg magukat még egyszer. Az érdekes az, hogy az eredmények kortól és nemtől függetlenül alakultak, tehát hiába hibáztatnánk a rohanó világot, meg az agyunkat rohasztó modern technológiát: nem ezen múlt. Ahogy azon sem, hogy a kísérleti személyek kaptak-e valamilyen segítséget ahhoz, hogy fantáziálni kezdjenek. 

A kutatók szerint az elég hihetetlen eredmény oka az lehet, hogy ösztönösen a környezet monitorozására, a kifelé fordulásra vagyunk huzalozva, és nem megy könnyen a befelé fordulás, a magunkra figyelés. Mondjuk tehettek volna egy próbát azokkal is, akik rendszeresen meditálnak

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek