7 tanács, hogy normálisan öregedhessen meg

Az öregedés a legtöbbünk számára félelmetes dolog, minél közelebb van, annál inkább. Látjuk magunk körül a magányos, csalódott, beteg, esetleg nyomorgó időseket, és saját magunkat ismerjük fel bennük. Természetesen a közelgő halál gondolatával együtt az egész még nyomasztóbb. Közben a reklámok is azt sulykolják, hogy mindenáron küzdeni kell az öregedés ellen, pedig nem az öregedés ellen kell küzdeni, hanem a magány, a csalódás, a betegség, stb. ellen – és ennek a küzdelemnek nem a szemránckrém az első számú eszköze.

Egy olyan témát veszünk most elő a life coach-sorozatban, amiről eddig még nem volt szó: azt, hogy hogyan kell normálisan öregedni és hozzászoktatni magunkat a gondolathoz, hogy egyszer/hamarosan betöltjük a 40-et, 50-et és a többit. Elsősorban két szakértő írására hagyatkoztunk: az egyikük dr. Jeremy Sherman, aki a Psychology Today-en publikál, a másik szakértő pedig Rebecca Perkins, egy hivatásos life coach, aki a Daily Mailnek nyilatkozott a témában. Tanácsaik közül próbáltuk a leghasznosabbnak tűnőket, a leggyakorlatiasabbakat összeszedni és további forrásokból kiegészíteni, nézzük, mi lett a végeredmény!

shutterstock 178001897
Shutterstock

1. Programozza át elvárásait! – Az emberek többsége fiatalon úgy indul neki az életnek, hogy majd milyen boldog és sikeres lesz, elképzeli, milyen teljes lesz az élete, gazdagsággal, gyerekekkel, karrierrel. Meglepő, milyen sokan nem tudják időben elengedni ezeket az álmokat, amik beteljesülésére ugyan van esély fiatalként, de aztán általában közbejön valami, és valaki más kapja az Oscar-díjat, az olimpiai aranyat vagy éppen a felhőtlen családi életet. Persze, ugyanakkora hiba a ló túlsó oldalára átesni, és feladni minden reményt és ambíciót, csak azért, mert az ember elmúlt 40. Nem, reménykedni és akarni kell továbbra is, de azzal a tudattal, hogy közben boldogok vagyunk azzal, ami eddig jutott az életben. Ráadásul az idős kornak vannak azért bizonyos előnyei is, amiket most ki lehet élvezni!

2. Ami belefér, azt azért valósítsa meg! – Idősebb korban az embernek talán több ideje van magára, mert nem kell (nem lehet) már annyira teperni a munkahelyen vagy mert nincs már gyerek, aki napi 24 órás ellátást igényel. Szóval ilyenkor jó ötlet elővenni valami régi álmot és egy kicsit utánamenni, akármilyen nevetséges is. Mindig is szeretett volna megtanulni szteppelni, de valahogy sosem jött össze? Próbáljon ki most mindent, amit tud, utazzon el oda, vegye meg, tanuljon bele, ne zavarja, ha ön a legidősebbek között van a csoportban!

3. Merítsen erőt abból, hogy az élete hétköznapi! –A jelentéktelenség szépsége szervesen kapcsolódik az előző két ponthoz. Itt talán J.R.R. Tolkien lehet a legnevesebb szakértőnk, hiszen A Gyűrűk ura tulajdonképpen arról szól, hogy az ember (vagy hobbit) ne éljen a hatalommal, akkor se, ha az az ölébe pottyan (mondjuk egy gyűrű formájában). Frodó számára éppen ez a nagy kihívás, hogy ne használja a gyűrűt, hogy ne váljon hatalmas hőssé vagy uralkodóvá, hanem maradjon meg kicsinek. Tehát: ne stresszeljen azon, ha a negyven közelében még mindig nem felsővezető, milliárdos vagy világhírű, sőt, tanuljon meg örülni ennek a ténynek! Az ember helye nem a többi ember felett van, az öné sem. Ne kudarcként élje meg, hogy kamaszkori terveivel ellentétben nem sikerült leigáznia az egész bolygót, hanem inkább győzelemként gondoljon rá – egy akkoraként, mint amikor Frodó gyűrűje végül belehullik a lávába a Végzet Hegyénél!

4. Haj igen, szőr nem! – Fontossági sorrendben nem biztos, hogy ez a következő, mindenesetre az idősödő nők ne vágják le a hajukat rövidre, az idősödő férfiak viszont kezdjék el kordában tartani a szőrüket. Azt, hogy a női hajhossz hogyan függ össze az idősebbkori boldogsággal, egy Velvet-olvasó vezette le igen meggyőzően a Randiblogban, és a szavazásból úgy tűnik, nagyon sokan egyetértenek vele, főleg a férfiak. Nekik viszont azzal a problémával kell szembenézniük, hogy a hajuk valószínűleg elfelejt nőni, a szőrük ellenben egyre bizarrabb sűrűségben és helyeken jelentkezik. Az amerikai pszichológus azt tanácsolja a férfiaknak, tartsák kordában legalább az orrszőrüket. Itt is egy jó középutat kell eltalálni: az ember figyeljen oda a külsejére a 40-en túl is, ne hagyja el magát, de persze túlzásba sem szabad vinni az önfiatalítást, mert a végeredmény általában a lehető legrosszabb értelemben véve tragikomikus lesz.

shutterstock 175561577
Shutterstock

5. Ne számítson együttérzésre! – Ez elég kiábrándítóan hangzik, de a pszichológus azt mondja, jobb nem arra hagyatkozni, hogy majdcsak megesik rajtunk valami fiatalabbnak a szíve. Több szánalmat érdemel az, aki fiatalon hal meg, és valószínűleg az is, aki önnél sokkal fiatalabb. Hiszen a most születő gyerekek egy elhasznált, kifosztott és beszennyezett bolygót örökölnek majd az előző generációtól, szóval senki se önmagát sajnálja vagy sajnáltassa, hanem segítsen, ahogyan csak tud!

6. Randizzon! – Nyilván ez nem vonatkozik azokra, akik olyan szerencsések, hogy idős korukban még mindig együtt vannak életük nagy szerelmével. De a többiek, az elváltak, az özvegyen maradtak se adják fel a reményt, hanem keressenek aktívan új partnert. Hogy hogyan, arra nincs külön speciális recept, a brit szakértőasszony nagyjából ugyanazokat javasolja a 40-en, 50-en túli társkeresőknek, amiket a fiataloknak szoktak. Egy a lényeg: nem szabad kifogásokat keresni, vagy arra gondolni, hogy én úgyse kellek már senkinek, hanem kortól függetlenül bátran bele kell vágni az ismerkedésbe, hátha kisül belőle valami jó.

7. Támaszkodjon a gyerekeire! – Ez a pont pedig értelemszerűen csak azokra vonatkozik, akiknek van gyereke, viszont megszívlelendő azoknak is, akinek még élnek a szülei. Az öregedéssel járó változásokat sokkal könnyebb feldolgozni, ha valakinek elmondhatjuk, min megyünk keresztül, és kézenfekvő, hogy ez a valaki a saját gyerekünk is lehet. A másik oldalról ez azt jelenti, hogy idősödő szüleinkről soha ne feledkezzünk meg, hiszen egyszer mi is ugyanabban a helyzetben leszünk, amiben most ők vannak. Segítsünk nekik, ha mással nem, akkor legalább azzal, hogy meghallgatjuk őket!

Írjon nekünk!

Úgy érzi, további tanácsokra lenne szüksége? Önnek mik a legnagyobb félelmei az öregedéssel kapcsolatban? Kérjük, írjon nekünk a divanycoach@mail.index.hu címre, és mi válaszolunk itt, az Ego blog life coach sorozatában, természetesen olvasóink névtelenségét megőrizve!

Steiner Kristóf például örömmel válaszol külföldön új életet kezdők, spirituális útkeresők, étkezési zavarokkal küszködők vagy szexuális orientációjuk, származásuk miatt kirekesztett olvasók kérdéseire, kéréseire. A life coach csapat tagja továbbá Kuna Gábor pszichológus, tréner, család- és párterápiás tanácsadó, aki munkahellyel, munkahelyi konfliktusokkal és kudarcokkal, felnőttkori pályaválasztással és élethelyzeti döntésekkel, illetve családi krízisekkel kapcsolatban szintén szívesen válaszol. Vagy Gyulai Bencének is írhatnak, ő jogi egyetemet végzett és ügyvédi szakvizsgával rendelkezik, de várja a kérdéseket a kivándorlással, párkapcsolatokkal, hittel, kereszténységgel kapcsolatban is.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra