18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Az orgazmus olyan, akár a heroin

Az agyunk elképesztően bonyolult és izgalmas szerkezet, és bár messze nem tudunk mindent a működéséről, azt biztosan, hogy bármi, amit az életben csinálunk, a kontrollálatlan csokizabálástól a focibámulásig, az agyban dől el. Minden viselkedésünk, érzésünk, impulzusunk mögött meghatározott agyi mechanizmusok állnak, speciális idegsejtek milliói aktiválódnak, tüzelnek, melóznak egyszerre. Nincs ez máshogy akkor sem, ha éppen szexelünk. 

Az elmúlt években az agykutatók számos kísérletet tettek arra, hogy feltérképezzék, mi játszódik le az agyunkban a szexuális vágy felbukkanása és az orgazmus idején. A világ legismertebb szexkutató párosa, Masters és Johnson a hatvanas években élőben figyelték meg, mérték és dokumentálták, hogyan szexelnek a laborban az arra vállalkozó önkéntesek, módszerük finoman szólva is kiakasztotta a prűd tudóstársadalmat. A szexkutatás azonban ma sem sokkal könnyebb. Nem véletlen, hogy az agykutatók is leggyakrabban szexképeket vagy filmeket mutatnak a kísérleti alanyoknak, miközben funkcionális MRI-vel pásztázzák az agyukat. (Persze, azért köztük is akadnak bevállalósabbak.) A prüdériától függetlenül, a modern agykutató eljárásoknak köszönhetően szerencsére egyre többet tudunk a szexelő emberi agyról. 

A nők kevésbé válogatnak

Nem meglepő, hogy a másik látványa, a szexképek és a pornó mindkét nemre izgató hatással vannak, és nemi orientációtól függetlenül nagyon hasonló agyterületeket is bizsergetnek meg. Úgy tűnik például, egy másodperc töredéke elég arra, hogy eldöntsük, vonzó-e a másik a képen vagy sem. Ehhez pedig egyrészt a magasabb agyrégiók serkentik munkára, információszerzésre az alacsonyabban fekvő területeket, míg odalentről, a látó-, érző- és érzelmi központokból is áramlik felfelé az inger. 

A nők egyébként valamivel kevésbé reagálnak a vizuális ingerekre, míg a kémiai jelekre, feromonokra, szagokra annál inkább. A kutatásokból látszik, hogy a nőket jobban izgatja, ha egy filmnek van sztorija, ha vannak benne érzelmek, míg a pasiknak tényleg elég a fizikai inger. Nem véletlen, hogy a pornófilmekben is hosszú percekig csak a genitáliákat látjuk közelről. Ami izgalmas, hogy a férfiak azokra a képekre, filmekre gerjednek, amiken nemi preferenciájuknak megfelelő partnert látnak, míg a nők a hetero- és a homopároktól is éppúgy izgalomba jönnek. A nőknek tehát csak a szex a lényeg. 

shutterstock 4540423

Minden felbolydul 

Amikor felizgulunk, legalább harminc különböző agyterület pörög fel szépen sorban. Kezdetben a vizuális ingerekért felelős régió jön lázba, majd jön a figyelem fókuszálásáért felelős terület, működésbe lép az érzelmi és jutalmazó központ, élesedik minden, ami az érzékeléséért felelős. Amikor az érzelmeket irányító amigdala aktivizálódik, a vele szoros kapcsolatban álló motivációs területek sem pihennek, nem véletlen, hogy a szexuális inger megjelenése után nem sokkal már akarjuk az élményt. Nagyon. De lázba jön ilyenkor a memóriát menedzselő hippokampusz, és más, a testi tünetekért, a heves szívdobogásért, a genitális válaszokért felelős területek is. 

Persze ilyenkor nemcsak az idegsejtek tüzelnek eszeveszettül, a hormonháztartásunk is felbolydul. A tesztoszteron például a nőknél és a férfiaknál egyaránt hozzájárul a szexuális izgalomhoz. (Nem véletlen, hogy minél idősebb egy férfi, annál kevésbé érdekli a szex: korral ugyanis a férfiak szervezete egyre kevesebb tesztoszteront termel.) A nőknél kiemelten fontos oxitocin termelése is beindul mindkét nemnél, a hipotalamusz nevű területről ez a hormon hat a nemi szervek izmaira, a férfiak erekciójára, és ez segít abban is, hogy a végkifejletnél a spermák eljussanak a petesejtig. Talán épp ez lehet az alapja annak az ökölszabálynak is, hogy orgazmus mellett könnyebb teherbe esni. Minél nagyobb az izgalom, annál több az oxitocin, annál jobb a spermavezetés. A vágyakozás és az izgalom fázisában ráadásul végig ott lüktet az agyunkban a dopamin, az agyi jutalmazóhormon, az anyag, ami rászoktat a klassz dolgokra, ami az élvezetek felé hajt. A kutatások egyébként kimutatták, hogy genetikailag különbözünk abban, mennyire vagyunk érzékenyek a dopaminra, ez pedig meghatározza, hogy mennyire vágyunk a szexre, mennyire vagyunk képesek felizgulni és ilyenkor hogyan viselkedünk. 

Mindez persze pillanatok alatt, csodás összhangban működik, és vezet minket (ideális esetben) az orgazmus felé. A férfiak és nők esetében ez a folyamat az agyi aktivitást tekintve nem teljesen egyforma, az orgazmusnál viszont gyakorlatilag mindenkiben ugyanaz történik. 

shutterstock 47542420

Akár a heroin

A genitáliákat és az agyat négy különböző idegi hálózat köti össze, és ezek mindegyike ezerrel küldi a jeleket az agyba orgazmus közben, így ott hirtelen rengeteg terület lesz egyszerre aktív, míg mások elcsitulnak. Például azok, amelyek a kontrollért, a kritikus gondolkodásért felelősek, ahogy az orgazmus idején az addig aktív érzelmi központ, az amigdala is kiszáll a buliból. Ilyenkor tehát a nőkből egy pillanatra eltűnnek az érzelmek, a férfiakból az agresszió, az agy kiürül, jön a tiszta, relaxált állapot. Mivel a női orgazmus hosszabb, náluk még több terület kapcsol ki ideiglenesen, megszűnik a félelem, a szorongás, a fájdalom. Az a rengeteg oxitocin segíti az endorfin, a testünk ópiátjának felszabadítását, innen jön a boldogság élménye. Nem véletlen, hogy orgazmus közben az agyunk aktivitása megegyezik azzal, amikor valaki éppen heroint szúr be magának. És még csodálkozzon bárki, hogy annyira rá lehet kattanni a drogra. 

Az endorfin okozta boldogság és a szex közben sohasem tétlen dopamin hatására aztán megtanuljuk, hogy az adott partnerrel jó a szex. Ezért vágyunk rá újra, ezért kívánjuk, akarjuk annyira. És így kezdődik az a folyamat, ami gyakrabban ismétlődve szokássá alakul. Vagyis ebből az élményből lesz a szenvedélyes szerelem

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra