A tudatalattija kiszúrja, ha átverik

A tudatalatti akkor is felismeri a hazugságot, amikor a tudatot becsapják, legalábbis ezt állítja egy új kutatás, amelyről a PsyBlog számolt be. Sajnos ez még így önmagában kevés a sikerhez, a tudatos gondolkodással ugyanis megakadályozzuk, hogy ezek a belső jelzések valóban felszínre kerüljenek. Marad tehát a találgatás.

A hazugság felismerése rettenetesen nehéz, és ezt számos felmérés bizonyította az elmúlt évek során. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy sokszor rossz jeleket keresünk, amikor a testbeszéd alapján próbálunk meg tetten érni egy csalót.

Tippeléssel többre megy

Leanne ten Brinke, a legújabb, témába vágó tanulmány szerzője szerint az emberek csak találgatnak arról, ki hazudik nekik. „Munkánkat az a rejtélyes, ám konzekvens kutatási eredmény ösztönözte, miszerint az emberek roppant gyengék a hazugság felismerésében, és a hagyományos hazugságfelismerő feladatokon nagyjából 54%-os az általános eredmény" – magyarázta. És hát valóban, az eredmény nem épp kimagasló, annyira nem, hogy akkor már tulajdonképpen tippelhetünk is. Aztán vagy eltaláljuk, vagy nem.

hazugság
Shutterstock

A belső hang itt is működne

Talán a tudatalattink sokkal jobban működik ezen a területen, és csak a tudatunk blokkolja azt? – erre kereste a választ Brinke és csapata. A felmérésen résztvevőknek megrendezett rendőrségi kihallgatásokról mutattak videókat, amiken a színészek hol hazudtak, hol pedig igazat mondtak. A válaszok a korábbi felmérésekhez hasonlóan gyengék voltak: az alanyok nagyon rosszul ítélték meg, mikor hazudnak és mikor őszinték a felvételen látható emberek. A hazugságot az esetek 43 százalékában, az őszinteséget pedig 48 százalékban ismerték fel. Ennél még akkor is jobb eredmény született volna, ha csak tippelnek.

Ezután a kutatók a részvevők tudatalattiját is tesztelték. Egy sor olyan kifejezést mutattak nekik, amelyek egy része a hazugsághoz, míg a többi az őszinteséghez társítható. Azt találták, hogy az alanyok önkéntelenül kapcsolatba hozták a hazugsághoz tartozó szavakat azokkal a gyanúsítottakkal, akik hazudtak, az őszinteséget kifejező szavakat pedig azokhoz kapcsolták, akik igazat mondtak.

hazugságkutatás
Shutterstock

Tudjuk, csak túl mélyen

A felmérés tehát megkérdőjelezi azt az egyre inkább terjedő nézetet, miszerint az emberek csak nagyon kis százalékban ismerik fel a hazugságot. „A kétféle kísérlet során a hazugság felismerésének indirekt mérési eszközei felülkerekedtek a hagyományos, direkt módszereken, és komoly bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy bár az emberekben nem tudatosodik, mikor hallanak hazugságot, és mikor igazat, a tudat egy mélyebb szintjén mégiscsak képesek vagyunk megérezni, mikor csapnak be minket” – összegezte az eredményeket Brinke.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek