18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A pornóban mindenki potenciális partner

Az új mindig izgató. Izgatóbb, mint a régi, a megszokott, nem véletlen, hogy a párkapcsolatok elején folyton szexelünk, aztán a hónapok, évek múlásával az együttlétek egyre ritkulnak. Patkány és majomkísérletekben kimutatták, hogy amikor a hímek mellé folyton újabb és újabb nőstényeket tesznek, akkor addig szexelnek rendületlenül, ameddig csak bírnak. Ez a Coolidge-hatás, aminek a hátterében egy ősi biológiai program áll. Ez teszi képessé az emlősöket arra, hogy az orgazmust követő lazulás helyett inkább újra szexeljenek. Azonnal. Új partnerrel, nyilván. Evolúciós szempontból ez a képesség menő: az új partner növeli a megtermékenyítés, így a gének továbbörökítésének esélyét. A Coolidge-hatás pedig nemcsak az állatokban, de az emberekben is működik: férfiaknál és nőknél egyaránt. 

A jelenség összefügg a dopamin nevű hormonnal, ez kelti bennünk a gyerünk, szerezd meg érzést, ez hajt az újdonság felé, ez akarja megvetetni velünk az új ruhát, a kütyüket, megetetni velünk a csokis sütit egy kiadós ebéd után és megszerezni az új szexpartnert. Az állat- és emberkísérletekből pedig egyértelmű, hogy ugyanannak a partnernek, ugyanannak a szexuális ingernek a közelében idővel csökken a dopaminszintünk. Egyre kevésbé vágyunk rá. Ha azonban egy új partnerrel találkozunk, a dopaminszintünk azonnal megugrik, a libidónk az egekben. 

3394735
Justin Sullivan

A pornófogyasztás pedig épp erről szól. Két gombnyomás, néhány kattintás, és percenként eláraszthatja az agyunkat egy újabb dopaminlöket. Hiába tudjuk, hogy a képernyőn felbukkanó emberekkel valójában nem dughatunk, az ősi ösztöneinknek ez nem számít. Mindenki potenciális partner. 

A nőket is éppúgy izgatja a pornó

A pornófogyasztásról az a kép él bennünk, hogy alapvetően a pasik játéka. Nekik készülnek a filmek, ők fogyasztanak belőle többet, ráadásul a nők egy része azt mondja, őket nem is izgatja a pornó. Úgy tűnik azonban, hogy erről az ősibb agyterületeiket elfelejtették értesíteni. Például azt a régiót, ami a Coolidge-hatásért felelős. Egy olyan vizsgálatban, ahol a a nemi szervekben bekövetkező biológiai változásokat mérték pornófogyasztás közben, a férfiak és a nők között nem volt különbség. A nők tehát testileg pont ugyanúgy beindultak a pornótól, mint a férfiak. Sőt. A nőknél erős genitális izgatottságot mértek a kutatók nemcsak a heteró-, de a melegpornóra is, függetlenül attól, hogy férfiak vagy nők szerepeltek benne. 

Oké, de mit néznek a nők és mit a férfiak? 

151050431

Egy vizsgálatban hetero férfiak és nők orális szexről vagy dugásról nézegettek képeket, miközben a kutatók azt mérték, hogy mennyi ideig fókuszálnak a különböző testrészekre. Tudja, hogy mi érdekelte a férfiakat a leginkább? Nem fogja kitalálni. A nők arca. Ez persze nem azt jelenti, hogy csak az arcokat nézték, nem, rengeteg időt töltöttek a genitáliák tanulmányozásával is, de mindig vissza-vissza tértek az arcokra. Talán arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire élvezi az aktust a nő. Vagy a nők egyszerűen csak gyorsabban levették a nem verbális információkat az arcokról. Ebben ugyanis jobbak. 

A nőknél viszont egy kicsit bonyolultabb volt a helyzet. Azokat a nőket, akik fogamzásgátlókat szedtek (tehát akiknek a ciklusa külső kémiai szabályozás alatt állt) kevésbé érdekelték a képek szexszel kapcsolatos elemei, és sokkal több figyelmet szenteltek a körülményeknek, például a szereplők ruháinak vagy a háttérnek. A többiek ezzel szemben elsősorban a nemi szervekre figyeltek, függetlenül attól, hogy épp a ciklusuk melyik fázisában voltak.

A női testre fordított figyelemben a három csoport között nem volt különbség, ami a kutatókat megerősítette abban a már korábban is bizonyított jelenségben, hogy a hetero nőket is izgatja a női test látványa. Érdekes viszont, hogy mindhárom csoport kevés időt szentelt a férfitesteknek. Mondjuk nyilván nem ő volt a képeken. 

Úgy tűnik tehát, hogy a pornó biológiai szinten azonos hatással van a férfiakra és a nőkre, a lényük ősi, ösztönös szintjén mindkét nemet ugyanúgy izgatja a pornó. A vágy kifejeződése azonban nemcsak az ösztönökön múlik, számos hatás befolyásolhatja a kulturális közegen, a neveltetésen keresztül a korai tapasztalatokig. Talán ezek magyarázzak azt, hogy a nők kevesebb pornót néznek. Vagy nem is néznek kevesebbet?

Oszd meg másokkal is!
Mustra