Ha terhesen sportolsz, a gyerek megússza az Alzheimer-kórt

Egy új tanulmány szerint a terhesség alatti testmozgás fejleszti a magzat agyának plaszticitását és csökkenti a gyulladások, az oxidatív stressz és toxikus proteinek felhalmozódásának mértékét a szervezetben, amik később az Alzheimer-kór kialakulását okozhatnák.

Íme egy újabb indok, miért fontos, hogy az állapotos nők sportoljanak: a rendszeres testmozgással ugyanis megelőzhető, hogy a gyermeknél később neurodegeneratív betegségek alakuljanak ki - írja az Eurekalert. Ezek olyan betegségek, amelyek a központi idegrendszer specifikus területein az idegsejtek előrehaladott pusztulásával járnak: ilyen az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a Sclerosis Multiplex is.

A kísérletet egerekkel végezte egy esseni kutatócsoport. Kiderült, hogy az ilyen betegségekre hajlamos példányok között azoknál, amelyeknek anyját rendszeresen futtatták, kevesebb esetben alakult ki neurodegeneratív betegség. Ezeknek az egereknek jobb volt az agyi plaszticitása (vagyis az idegsejtek közti kapcsolat minősége), kevesebb gyulladás alakult ki a szervezetükben, kisebb volt az oxidatív stressz mértéke, és jobban működött az érrendszerük is.

Senki sem immunis a testmozgás pozitív hatásaira, a kutatás pedig igazolja, hogy egy ésszerű edzésprogramnak hosszú távon is jó hatása lehet a gyermekünk életére. Mindegy, hogy otthon vagy fitnessteremben tornázunk, így is - úgy is jól jár vele a mama és a baba is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra