A dohányzó nőket jobban fenyegeti a húgyhólyagrák

A cigaretták megváltozott összetétele lehet az egyik oka annak, hogy a nők között megnőtt a húgyhólyagrákos esetek száma, derítették ki amerikai kutatók.

A legújabb adatok szerint a nők között előforduló húgyhólyagrákos esetek felében a dohányzás tehető felelőssé a betegség kialakulásában - írja az NY Daily News. A korábbi adatok csupán az esetek 20-30%-át írták a dohányzás számlájára. "Azért nőhetett meg ez a szám, mert a korábbi kutatások óta megváltozott a cigaretták összetétele, illetve a dohányzási szokások is változtak" - mondta Neil Freedman, az amerikai Országos Rákkutató Intézet munkatársa.

Az utóbbi ötven évben csökkent a cigarettában a kátrány és a nikotin mennyisége, de bizonyos rákkeltő anyagok koncentrációja viszont nőtt benne, például a béta-naftilaminé, aminek káros hatása a húgyhólyagrák esetében is ismert. Ráadásul azóta a dohányzó nők száma is jelentősen megnőtt.

Az elavult kutatások aktív és már leszokott dohányos férfiak esetében a húgyhólyagrák kockázatát 50-65%-ra saccolták, míg a nőkét 20-30%-ra. Az újabb adatok alapján kiderült, hogy a férfiakra vonatkozó kockázati arány nem változott, viszont a nőknél 52%-ra nőtt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek