A vörös húsok fogyasztása növeli a diabétesz esélyét

Egy új amerikai tudományos közlemény szerint összefüggés van a vörös húsok és húskészítmények fogyasztása valamint a cukorbetegség kialakulása között.

Korábban is találtak már számos élelmiszer fogyasztása és a cukorbetegség kialakulása között összefüggést, ilyen például az egyszerű cukrok (pl. kristálycukor), a fehér kenyér, a cukrozott üdítők és élelmiszerek.

Most azonban úgy tűnik, hogy a vörös húsok és húskészítmények, mint például a hideg felvágottak, és a virsli rendszeres fogyasztása is hozzájárulhat a diabétesz megjelenéséhez. Napi 50 gramm húskészítmény fogyasztása 50%-kal növeli a cukorbetegség kialakulásának esélyét. Ez körülbelül két szelet felvágottnak, vagy egy hot-dognak felel meg. A megnövekedett kockázat független attól, hogy vékony, vagy kövér-e az illető. A fokozott kockázat oka, hogy a vörös húskészítményekben jelenlevő nitritek és nitrátok a szervezetben nitrózaminokká alakulnak, és mérgezik a pajzsmirigy sejtjeit. Legalábbis ezt az összefüggést találták állatkísérletek alapján.

Egy másik vizsgálat szerint napi 100 gramm feldolgozatlan vöröshús fogyasztása 19%-kal növelte a cukorbetegség kialakulását. Amennyiben a rendszeres húsfogyasztók napi egy alkalommal kiegészítik olajos magvakkal az étkezést, az 21%-kal, ha alacsony zsírtartalmú tejtermékkel, akkor 17%-kal, és ha teljes kiőrlésű gabonával, akkor 23%-kal csökkenti a diabétesz kialakulásának kockázatát.

Vagyis a jó hír, hogy ha áttérünk az egészségesebb ételek fogyasztására, a diabétesz kialakulásának veszélye is csökken.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek