Ne hagyd tombolni: allergiaszezonban ellenség a csoki és a vörösbor

Az allergiaszezonra sokszor csak legyintenek, pedig a kezeletlenül hagyott allergiának súlyos következményei lehetnek. Egyáltalán nem mindegy, mit eszünk és hova utazunk ilyenkor, ugyanis ha nem figyelünk oda, még elviselhetetlenebbé válhat az orrfolyás, a szem-, fül- és szájpadlás viszketés, no meg a tüsszögés.

A parlagfűvel kapcsolatban egy korábbi cikkben már sok praktikus, a pollenallergiára általában jellemző tudnivalót leírtunk. Most tovább boncolgattuk a témát, a cikkhez Dr. Bitay Zsuzsanna tüdőgyógyász főorvos nyújtott segítséget.

Ha nem kezelik, asztmát okozhat

„Sokan tévesen azt gondolják, hogy az allergia miatt erősíteni kell az immunműködést, pedig az allergia valójában túlműködés, amikor a szervezet védőfolyamatokat indít el. Tehát a cél ilyenkor az, hogy normalizáljuk az immunrendszer állapotát” – kezdte Dr. Bitay. A betegség lefolyása a következő: az allergének – tehát a pollenek – összekapcsolódnak az ellenanyagok egyik típusával, az IgE molekulával, ennek hatására bekövetkezik a a masztocitáknak és bazofileknek nevezett sejtek degranulációja (tulajdonképpen felrobbannak), és ezáltal felszabadul a hisztamin, ami felelős az allergiás gyulladásért.

Nemcsak tévhit, hanem veszélyes is, ha valaki akár azzal a felkiáltással, hogy hagyja kidühöngeni az allergiáját, akár nemtörődömségből kezeletlenül hagyja, ez ugyanis évek múltán asztmát okozhat – ez az esetek negyedében be is következik.

Ha a szakorvos az allergiatesztet követően megállapította, hogy milyen kezelés ajánlott, utána nem kell visszajárni, ugyanis a vényköteles gyógyszert a háziorvos is felírhatja. Csak akkor szükséges újabb vizsgálat, ha a gyógyszertől nem javul a beteg állapota. Akinek viszont asztmával kombinált pollenallergiája van, félévente mindenképp menjen el tüdőgyógyászhoz állapotfelmérésre.

A gyógyszer a kisebbik rossz

„A gyógyszertől való félelmek alaptalanok, még mindig a kisebb rossz két hónapig szedni évente, mint később az asztmával küzdeni” – mondta a doktornő. „Természetesen nem muszáj antihisztamin tartalmú gyógyszert szedni, mindenki kiválaszthatja a neki tetsző módszert. Akupunktúrával, homeopátiával is tünetmentesíteni lehet a betegeket. Kismamáknak mindenképp a homeopátiás kezelést javaslom, és persze a helyi kezelés is használható: az orrspray és a szemcsepp.”

A kalcium is enyhíti a tüneteket, de ezen kívül alapvetően nem szükséges pluszban erősíteni az immunrendszert vitaminokkal, ásványi anyagokkal, mivel nem hiányról, hanem túlműködésről van szó. Aminek viszont észrevették a jó hatását, ezért divatba is jött, az a probiotikumok szedése, hiszen az ép immunrendszer feltétele az ép bélflóra. A jó probiotikum-készítmény az, amelyikben bifido- és laktobacilus is van. Ezt a császármetszéssel született babáknak is minél korábban el kellene kezdeni adni, hogy megelőzzük az allergiás betegségeket.

Az allergiás legjobb barátja a só

Amíg sós levegőn tartózkodunk, teljesen tünetmentesek lehetünk, nagyon jót tesz a tüdőnek. A tengerparton kívül ezt sóbányákban vagy mesterséges sószobákban tapasztalhatjuk meg. Sószobák az ország több városában vannak, de ezeket nem támogatja a TB és sajnos elég drágák. Jóval olcsóbb, de szintén hatékony módszer a levegőtréner, vagy ismertebb nevén a sópipa. Ez kiegészítő kezelésnek jó és 5 évig is használható.

Az orr és a torok tisztítására is a só a legolcsóbb módszer: egyszerűen keverjünk el egy pohár vízben egy kiskanál sót és egy kiskanál szódabikarbónát, majd ebből fújjunk be az orrba fecskendővel. Ugyanolyan jól tisztít, mint a kész sprayk, de sokkal gazdaságosabb megoldás.

Rossz hír: hagyd a csokit és a vörösbort!

A keresztallergiáról, ami bizonyos gyümölcsök, zöldségek fogyasztásakor okoz szájbizsergést, nyelvduzzadást, gyakran hallunk, de ez nem jelentkezik kötelezően mindenkinél. Azt már kevesebben tudják, hogy számos étel előidézheti, fokozhatja a hisztamin felszabadulását. Ilyenek az olajos magvak, a diófélék, a mák, a kakaó, a csokoládé, a paprika, a halak és tengeri gyümölcsök, a csiga és a kaviár. A húsfogyasztással kapcsolatban megoszlanak a vélemények, ami biztos, hogy a füstölt húsok és a belsőségek, a májkrém szintén elősegíti a túlműködést.

Ezenkívül nem jó még ilyenkor tojást és lágy, penészes, kenhető sajtokat (pl. camembert), déli gyümölcsöket, savanyú káposztát fogyasztani. Az alkohol sem tesz jót, különösen a vörösborral álljunk le a szezonban. És akkor már az alkohol gyakori kísérőjéről, a cigarettáról se feledkezzünk meg: talán senki sem lepődik meg azon, hogy a dohányzás nagyon sokat ront egy allergiás állapotán, ezért legalább ilyenkor próbálják meg minimalizálni az adagot.

De a sornak még nincs vége. „A mézet és a gyógyteákat szintén kerüljék a betegek, ez az a ritka eset, amikor nem válnak be, sőt fokozhatják a panaszokat, mert a leszedett virágzatra, füvekre is tapadhattak pollenek” – tudtuk meg Dr. Bitaytól. „Tapasztalataim alapján sokan elkövetik azt a hibát, hogy ilyenkor is kamillával borogatják a szemüket, hátha enyhül a viszketés, de ettől csak még jobban beduzzad az ember szeme.”

Mi legyen a szabadidővel?

A sportolás, főképp az úszás mindenképpen jó, de azoknak, akiknél az allergia mellett asztma is fennáll, a szakaszos mozgás ajánlott: például a tánc vagy labdajátékok. Sok asztmás páciens gondolja úgy, hogy a sok futással edzi a tüdejét, de ezt nem ajánljuk, különösen a szabadban nem.

Ha utazást tervezünk az allergiaszezonban, akkor mindenképp járjunk utána, hogy az adott helyen milyen a pollenterhelés. A tengerpart sós levegője a legjobb, de ha erre nincs lehetőség vagy egyszerűen közelebbre mennénk, jó célpont Erdély, ugyanis ott sem szaporodott még el a parlagfű.

Magyarországon sajnos a dombságokban, az erdőkben és a Balatonon is sok a parlagfű és ugyanannyi problémát okozó párja, a fekete üröm, de a magasabb helyeken, például a Mátrában mindenképp tisztább a levegő. Akit a skandináv országok vonzanak, ne tavasszal menjen oda, mert ott a nyírfa (ami nem azonos a szöszös nyárfával) pollenjének tart akkor 2 hónapig a szezonja.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek