Tippek a túléléshez parlagfű allergiásoknak

Magyarországon minden ötödik ember augusztusát pokollá teszi a parlagfű allergia. A nagyvárosokban rosszabb a helyzet, mert a kipufogó gázokból származó korom hozzátapad a pollenekhez, így az irritáció még magasabb.

A parlagfű teljesen igénytelen növény, amely sajnos bármilyen földterületen képes gyökeret ereszteni. Ha már kicsírázott, az egyetlen védekezés ellene, hogy kíméletlenül irtani kell. A szomszédos országokban már hatékonyan kezelik a problémát, vagy állatokat legeltetnek a megműveletlenül hagyott területeken, vagy a földterületért felelős személy gondoskodik az irtásról. Hazánkban az az utóbbi években számos szankcióval igyekeztek megakadályozni a gyomnövény szaporodását, mindeddig sikertelenül. Az allergiások száma pedig évről évre nő.

Nem számít, hogy most nem vagy allergiás, mert bármikor az lehetsz

Az allergia korra való tekintet nélkül, bármelyik életszakaszban kialakulhat, és a parlagfűre rengetegen allergiások olyanok is, akik más pollenekre nem érzékenyek. A parlagfű allergia kellemetlen tünetei megelőzhetőek, de legalábbis enyhíthetőek. Az allergiát először is speciális teszttel diagnosztizálni kell, majd a kezeléséhez javasolt szakorvos tanácsát kérni. Bár manapság már vény nélkül is számos allergia elleni készítményhez hozzájuthatunk, a recept nélkül kapható gyógyszereket is már kivizsgált, és szakorvos által beállított terápia esetén javasolt alkalmazni. A kezeletlen allergia később súlyosabb szövődményekhez vezethet, és kialakulhat az asztma is.

Ha már régóta allergiás vagy, akkor is javasolt legalább 2-3 évente elvégezni a vizsgálatot, mert lehet, hogy módosítani kell a terápián. Az allergia kezelése ugyanis szezononként változhat, különösen, ha a korábban használt készítményekkel nem érhető el megfelelő életminőség. Ha babát vársz, különösen fontos konzultálni egy allergológus szakorvossal, mert a várandósság alatt kerülni kell a gyógyszerek szedését.

Legyél képben

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és az OKI honlapján, valamint a tisztiorvosi szolgálat facebook oldalán egyaránt megtalálhatóak a legfrissebb a pollenjelentések. Az OKI honlapján az egész országra vonatkozóan heti, míg a fővárosi helyzetről napi jelentéseket is meg lehet találni. Emellett idén elindították az úgynevezett Parlagfű Pollen Riasztási Rendszert (PPRR) is, ahol minden szerdán teljes országos parlagfű jelentést tesznek közzé, mellékelve az egyes riasztási kategóriákhoz tartozó egészségügyi hatásokat.

Tippek a túléléshez

- Amíg az allergén növény magas koncentrációban van jelen a levegőben, a lakásban tartsd inkább zárva az ablakokat. A szellőztetést ne reggel 5 és 10 óra közé időzítsd, a pollenkoncentráció ugyanis ebben az időben a legmagasabb.

Pollenszezonban ideális megoldást jelenthet, ha a szellőztetést és a lakás levegőjének hűtését egyaránt légkondicionáló segítségével oldod meg. A készülékek használata során azonban mindig ügyelj a tisztítási előírások betartására, a szűrőket és légcsöveket tisztíttasd ki rendszeresen. Ennek hiányában ugyanis a készülékben megtelepedő penészgomba és por számos egyéb kellemetlen tünetet provokálhatnak.

Vigyázz a dinnyével!

A keresztallergia miatt a parlagfű allergiásnak nem javasolt fogyasztani: görögdinnyét, sárgadinnyét, paradicsomot, uborkát, cukkínit, tököt, zellert, banánt, napraforgómagot, kamillát.

- Ha autóban utazol, tartsd zárva az ablakokat és használj belső keringetésű, pollenszűrővel ellátott légkondicionálót. A berendezést rendszeres időközönként ki kell tisztítani! Vonaton, buszon ülj háttal a menetiránynak, hogy a huzat ne az arcodba hordja a polleneket.

- Allergiaszezonban naponta érdemes hajat mosni, a legjobb esténként, így a polleneket nem viszed be a hálószobába, és jobban fogsz aludni.

- Nyáron ne a szabadban teregess, a frissen mosott, nedves ruhákon ugyanis könnyedén megtapadnak a pollenek, így a ruha viselése közben ismét fokozottan jelentkezhetnek a tünetek.

- Allergiásként sem kell lemondanod a mozgás öröméről, de főszezonban inkább a zárt termi edzéseket részesítsd előnyben. Ha mégis a szabadban sportolsz, viselj maszkot. Különösen kerüld a foci- és golfpályát, mert a frissen nyírt fű rohamot válthat ki.

- Allergiás asztma esetén különösen jótékony hatású lehet a rendszeres úszás, melynek segítségével nem csak az állóképesség, de a nyugalmi légzésfunkció is javítható.

Ami még segíthet

Egyes vélemények szerint a kecsketej és a homoktövis-kivonat segít az allergia tüneteinek csökkentésében, de számos más, gyógynövény-alapú készítményt találsz a herbáriák polcain. Tuti recept nincs, mindenkinek más válik be. Érdemes megpróbálkozni homeopátiás készítményekkel, és sokan esküsznek az akupunktúrára is. Allergiás asztma esetén a sóbarlangok nyújthatnak megkönnyebbülést.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek