A férfi akkor megy urológushoz, ha már nagy a baj

Már egy röpke közvélemény-kutatás is szinte reprezentatív mintát ad arról, mennyire kerülik a férfiak az urológus szakrendelést. A többségük egyáltalán nem jár, sőt, hallani sem akar a szűrésről, inkább megvárja, míg kellemetlen tünetei kergetik el az orvosi rendelőbe. Egy szakembert is kérdeztünk a férfiak ódzkodásáról, a partner szerepvállalásáról, diszkrécióról és a húszperces rutinvizsgálatról.

„Feszültség van közöttünk. Megkértem, hogy keressen fel egy urológust, csak úgy, hogy tudja, hogy tudjuk, nincs baj. Nemrég töltötte be a 37-et, és még soha életében nem látott szakembert. Próbáltam érvelni, hogy félévente én is kibírom a nőgyógyászati szűrést, talán ő se fog belehalni a negyedórás kezelésbe. De a vitát egy határozott nemmel zárta. Erről ennyit.” - meséli Éva (32).

A férfiak ódzkodó hozzáállása sajnos gyakori - tudom meg Dr. Fekete Ferenc urológus szakembertől. Bár az orvostudomány területén régi törekvés, hogy a betegségeket szűrővizsgálatokkal hamar felismerjék, a kontrolltól a legtöbben mégis tartanak. „Ahogy régen, úgy ma is, az emberek akkor fordulnak orvoshoz, ha valamilyen panasz, fájdalom, tünet jelentkezik, vagyis ha megjelenik egy betegség és a szervezet működését zavarja. Abszurd, de mégis szerencsések azok, akik olyan betegséget kapnak el, ami akkor is gyógyítható, ha tüneteket is okoz; vannak ugyanis olyanok betegségek, például egyes daganatok, melyek első szimptómái már a legrosszabbat jelentik: ilyenkorra annyira elterjedtek a szervezetben, hogy a beteg nem gyógyítható” - mondja a szakember.

A férfiak jóval szégyenlősebbek

Számtalan magyarázata van annak, hogy a férfiak kerülik az urológus rendelőjét. Visszaveti a szűrési kedvet, hogy a vizsgálatról mind a mai napig ijesztő anekdoták terjednek. Sajnos számolni kell azzal is, hogy korábban nem nagyon ügyeltek az orvos-beteg találkozás intimitására, a diszkrécióra, pedig intim panaszaik esetén ezt a férfiak fokozottan igénylik, pláne ha hozzávesszük, hogy ilyen kérdésben a férfiak jóval szégyenlősebbek. Nem meglepő hát, ha sokan olyan rendelőket keresnek fel, ahol a panaszokat maximális diszkrécióval kezelik. „Fontos, hogy a szakember olyan körülményeket teremtsen a betegek vizsgálatához, ahogy ő szeretné, hogy fogadják, vizsgálják" - magyarázza a szakember.

Fiataloknak is kell a szűrés

A szűrővizsgálatokra a legrosszabb kórkép elkerülése érdekében lenne szükség, akkor, amikor még nincs semmiféle panasz. „Az urológus által vizsgált prosztata megbetegedései azok, amelyek nagyon gyakoriak, és ha korán felismerik, még gyógyíthatóak. Mivel ezek 40-45 éves kor után kezdenek igazán gyakoribbá válni ezért javasolt ettől a kortól kezdve rendszeres urológiai ellenőrzés. De a fiatalabb férfiak sem dőlhetnek hátra, esetükben leginkább a heredaganatok azok, amiket sokszor későn ismernek fel, nemcsak szűrésre, de az önvizsgálatra is szükség lenne.”

Szűrés nyereményjátékkal

Kata (30) tudja, milyen az érdektelen férfi, és milyen az, aki figyel magára. „Úgy vettem észre, hogy a férfiaknál ritkább, hogy csak úgy megszokásból, vagy megelőzési céllal elmenjenek szűrővizsgálatra. A fiúm persze megtette, amikor kértem rá, de a volt barátom még a taj-kártyáját sem volt hajlandó elintézni, annyira nem érdekelte. Ha megnézzük a prevenciós kampányokat, a döntő többségük nőknek szól, például 'az időben felismert emlőrák/méhnyakrák gyógyítható, menj el citológiára minden évben!' Voltak olyan statisztikák, amelyek szerint azok a prevenciós kampányok voltak a sikeresek, amelyhez nyereményjátékot is terveztek, tehát még a nők sem tartanak ott, hogy főként magukért menjenek el.”

Gyulladás és erekciós zavar

A prosztata és a here megbetegedésén túl számtalan további zavartól szenvedhetnek a férfiak, rengeteg olyan elváltozás létezik, ami nem igényel hosszú kórházi ellátást, és kezelése a rendelőben is megoldható. Az ilyen jellegű zavarok a gyulladásos problémák, ezen belül főleg a prosztata, a nemi szervek gyulladása, fertőzése. „Kevesen gondolnák, hogy milyen gyakoriak a gyulladások, bőrbetegségek miatt létrejövő felnőttkori fitymaproblémák, amelyek kisebb műtéttel gyógyíthatóak. Olyan betegeim is vannak, akik jóindulatú prosztata megnagyobbodás miatt keresnek fel, de sokan vannak, akik szexuális panaszok - elsősorban merevedés zavar és korai magömlés - miatt jönnek hozzám.” - meséli Dr. Fekete Ferenc.

A férjem nem hajlandó elmenni

Ritáéknál (32) aktuális téma a vizsgálat, férjénél bár megvannak a tünetek, mégsem lehet rávenni a szűrésre: ”A férjem életében nem volt urológusnál, se semmilyen vizsgálaton, és mivel már közeledik a 40 felé, mondtam neki, hogy azért nem ártana megnézetnie magát, hogy minden oké-e. Helyből az volt a válasza, hogy csak nem képzelem, ott az ember fenekében turkálnak. Mondtam neki, hogy a nőgyógyász sem kellemesebb, de nem hatotta meg. Egy pár napja egy munkahelyi szűrésen azonban találtak nála egy kis húgyúti nemtomit, most egyelőre még csak sok folyadékot kell innia, de mondták neki, hogy ha nem javul, akkor urológus. Reakció ugyanaz. Nyilván ha már annyira fájna neki, elmenne, de egy sima szűrővizsgálatra maximum akkor, ha elég egy vizeletminta. Manuális vizsgálat kizárva.”

Jelek, hogy eljött az urológus ideje

Mielőbbi urológiai vizsgálatra van szükség, ha bármilyen vérzést tapasztal valaki, például a vizeletben vagy az ondóban vér jelenik meg. Ezt sokszor gyulladás okozza, de daganat jele is lehet. Fájdalmakkal kísért véres vizelet inkább gyulladásra vagy vesekövességre utal, a fájdalmatlan vérvizelés daganatra lehet gyanús. Ha a vizelet ereje, gyakorisága megváltozik, az a prosztatabetegség tünete szokott lenni. Ilyenkor vizsgálni kell, hogy a prosztataelváltozás jó vagy rosszindulatú-e, mert a panaszok mindkét esetben hasonlóak. A deréktáji fájdalmak vesebetegségek, elsősorban a kövesség tünetei lehetnek, de csak vizsgálattal különíthetőek el a hasonló panaszokat okozó egyszerű derékfájásoktól, vagy más betegségektől.

Néha a barátnőt is be kell vonni a vizsgálatba

Nemi úton terjedő fertőzés esetén a partnert is ellenőrizni, szükség esetén pedig kezelni kell. Ellenkező esetben "ping-pong fertőzés " alakul ki: bár az egyik felet kikezelik a nyavalyából, a másiktól újra megkapja, és ez így mehet hónapokon keresztül. Szexuális zavarok esetén is hasznos bevonni a partnert, hogy megismerjük az ő reakcióit, szempontjait és a kezeléshez megnyerjük a türelmét, támogatását.

Természetesen kellene kezelni

Réka (29) tudja, mennyire fontos a szûrés, otthon is bevezette a rendszeres ellenõrzést. „Az egyetemen az egyik csoporttársunk, aki amúgy gimnáziumban egészségtant tanít, egy próbaórán megtanította nekünk (fiúk, lányok vegyesen) a here vizsgálatát, persze csak elméletben. Egészen egyszerû, igazából a nõk is csinálhatnák a párjuknak otthon, például a közös zuhany közben. Otthon én is felvetettem a témát, demonstrációval egybekötve, de kicsit komolytalan lett a fogadtatás, 30 felett viszont tuti nyüstölném, hogy igenis menjen el a saját érdekében dokihoz is.”

Mi történik az urológusnál?

"Az első és legfontosabb a páciens feszültségének oldása, bizalmának megnyerése, éppen ezért a vizsgálatot mindig egy beszélgetés előzi meg. A panaszokat, a gondok súlyosságát gyakran rövid kérdőívekkel mérjük fel, ami azért jó, mert számszerű adatot eredményez, dokumentálható és a javulás később nyomon követhető" - tudtuk meg a szakembertől.

Ezután a beteg vizsgálata a következő lépés: a prosztatabetegség gyanújakor a prosztatát gumikesztyűs ujjal tapintja ki az urológus, és ha ezt türelemmel és óvatosan végzi, a páciens nem érezhet fájdalmat. Ma már szinte mindenkinél végeznek ultrahangvizsgálatot, a here, a vese, a húgyhólyag és a prosztata jól vizsgálható ezzel. Urológiai betegségekben fontos a vizeletvizsgálat is. Ha a betegellátás jól szervezett, akkor mindez körülbelül húsz perc alatt elvégezhető és az orvos az esetek zömében már véleményt lehet alkothat arról, hogy mi okozza a panaszokat és mi a teendő.

A pasik szerelmesek önnön férfiasságukba

Kinga (32) tapasztalatai is azt mutatják, hogy a férfiak nem járnak urológushoz, amíg nincs valamilyen problémájuk. "Ha viszont van, azt tragédiának élik meg, és borul minden. Az eddigi partnereim az első néhány diszfunkció vagy bármilyen gyanús tünet után rohantak a dokihoz, bármennyibe is került a magánrendelés, pánikba estek, hogy valamilyen baj éri a férfiasságukat és a szexuális életüket. Ilyenkor nem számítanak az elfoglaltságok, a meló, a lényeg, hogy legféltettebb kincsüket minél előbb lássa a szakember. A pasik szerelmesek önnön férfiasságukba, ez van. Úgy gondolom, ha kérném, a partnerem akkor is elmenne szűrésekre, ha nem lennének semmilyen gyanús tünetei. Amikor nekem volt problémám, pl candida, akkor az eddigi partnereim nagyon készségesek voltak és szó nélkül bevették a gyógyszert, amit a pingpong-fertőzés miatt kaptunk. Persze ebben annak is szerepe volt, hogy a panaszaimmal együtt minél előbb megszűnjenek a szexmentes időszakok is. Valamiért ez alapján definiálják magukat a világban és a többi férfihoz képest, és bármit megtesznek, ami hozzásegíti őket a jó szexhez."

Te rendszeresen jársz urológushoz?

  • Nem. Még soha nem voltam. 907
  • El kéne menni... 368
  • Csak akkor megyek, ha nagyon muszáj. 366
  • Igen, rendszeresen szüretem magam. 249
Mustra