Amikor nem unatkoztam, halálra rémültem - Szendi Gábor új tanairól

Szendi Gábor harmadik könyvében is a paleolit táplálkozást népszerűsíti, de a laikusok számára aligha érdekes, vagy követhető közel háromszáz oldalon keresztül a különböző betegségek kialakulásáról, és azok statisztikáiról olvasni. A tudományosság azonban pont elég arra, hogy felcsapjuk a könyvet a minket érintő betegségnél, és aztán jól megijedjünk.

Mindenről az ételek tehetnek

Szendi Gábor első könyvében, a Paleolit táplálkozás című művében már kifejtette az ember eredeti felépítésének megfelelő étrend alapjait, a vissza a természethez elvet. A lényeg, hogy sok zöldséget, gyümölcsöt, húst fogyasszunk (ez megfelel a szénhidrát-szegény diétának), de a finomított élelmiszereket, a gabonákat, a tejtermékeket és a cukrot ki kell iktatnunk az étrendünkből, ezek ugyanis nem természetes táplálékaink.

Ezen kívül nem árt odafigyelni, hogy mértékkel, de többet tartózkodjunk a napon, a D vitamin miatt, és persze a rendszeres testmozgás is része az életmód programnak. Szendi Gábor szerint ezekkel az egyszerű elvekkel kiküszöbölhető a civilizációs betegségek jó része. (Itt jegyezném meg, hogy mi újság a stresszel, a pszichoszomatikus eredetű betegségekkel, és a nem kiküszöbölhető környezeti ártalmakkal?)

Szörnyűségek várnak rám, ha nem változtatok

A gonosz élelmiszerek

A korábbi, Paleolit táplálkozás című könyvben többek közt arról olvashatunk, hogy a barna cukor semmivel nem egészségesebb, mint a fehér cukor - az ember alig ötszáz éve ismeri a cukrot. A teljes kiőrlésű gabona csak hajszállal jobb, mint a finomított fehér liszt. A gabonafogyasztás igazi ellentétje a gabona nem fogyasztása. Az evolúció során az ember évmilliókig egyáltalán nem élt gabonával. Hasonlóképpen, a hidegen sajtolt olajak némiképp egészségesebbek, mint a transzzsírokkal szennyezett hidrogénezett sütőolajak, de valójában a „reformolaj” csak ugyanúgy omega-6 túlfogyasztást jelent, mint a modern táplálkozás általában. A táplálkozás igazi reformjának nem a nyugati étrendből kell kiindulnia, hanem abból, hogyan táplálkoztak őseink, mire adaptálódtunk évmilliók alatt.

A Paleolit táplálkozás és korunk betegségei című könyvben (megjelent a Jaffa kiadó gondozásában) szinte egyáltalán nem esik szó a helyes étrendről, kizárólag tudományos értekezés folyik arról, hogyan tért el évszázadokkal ezelőtt az ember az evolúciós tervétől, és változtatta meg alapvetően a táplálkozását, életmódját, majd hogyan vezetett mindez a modern kori betegségek rohamos terjedéséhez.

Részletesen olvashatunk a szívbetegségek, az allergia, az asztma, a cukorbetegség,  a reflux, sőt a szklerózis multiplex kialakulásáról, elterjedéséről, és okairól, amik a megváltozott életmódunkban keresendőek. Akármilyen logikusnak és hihetőnek tűntek az érvelések, személy szerint engem untatott az egész. Mikor éppen nem unatkoztam, akkor általában halálra rémültem, milyen szörnyűségek várnak még rám, ha nem változtatok azonnal az étrendemen.

Csodálatos gyógyulások minden fejezetben

A könyv minden fejezetében helyet kapnak a csodálatos gyógyulásokról szóló beszámolók - inzulint elhagyó cukorbetegek, tünetmentes allergiások, eltűnt daganatok, és mindez a paleolit étrendnek köszönhetően. Természetesen előkerülnek a gyógyszer- és élelmiszeriparról szóló, manapság igen népszerű elméletek is - sokszor nem minden alap nélkül.

Mégis, ez a sokadik olyan könyv, ami az egyetlen igazságot hirdeti, és aki forgatott már hasonló olvasmányt a vegetáriánus étrendről, vagy mondjuk a testkontrollról, az csak még jobban összezavarodik attól, hogy akkor mi is lenne számára a legjobb.

Ráadásul ahhoz, hogy valóban meggyógyuljunk nem csak az életmódunkon, hanem az egész mentalitásunkon változtatni kell, nem is beszélve a stressz kezeléséről, ami szintén megbetegíthet.

Jól hangzó kutatást mindig lehet találni

Tagadhatatlan, hogy a könyv tele van jól hangzó kutatási eredményekkel, amik mind-mind alátámasztják a paleolit étrend nagyszerűségét, így a könyv nem az érzelmeinkre, hanem az értelemre apellál. Ha nem is mélyedünk el a tudomány mélyebb bugyraiban, a legtöbb állítás igazsága józan paraszti ésszel is belátható, az összefüggések egyértelműek. Persze azokról a kutatásokról, amik esetleg cáfolnák az elméletet, nem esik szó, pedig valószínűleg jócskán akad ilyen is. Nem bocsátkoznék tudományos vitába, de sok olyan véleményt hallani, amivel valamennyire magam is egyet értek: elképzelhetetlen, hogy az emberi szervezet évezredek során ne alkalmazkodjon például a gabona fogyasztáshoz, hiszen ez az evolúció, a faj túlélésének kulcsa. Az azonban vitathatatlan, hogy a civilizációs betegségek létező és veszélyes jelenségek, amik mindannyiunk életét megnehezítik, vagy akár meg is rövidítik.

A vércsoport diéta és a PH csoda tündöklése és bukása

Szendi Gábornak a könyv végére még arra is marad energiája, hogy két igen népszerű étrendről, a lúgosító-, valamint a vércsoport diétáról fogalmazzon meg lesújtó véleményt. Nem hiszem, hogy bármilyen, valóban működő módszer népszerűsége növelhető lenne más elméletekkel szemben megfogalmazott ellenkampánnyal, de ez persze személyes vélemény. Engem mindig kiráz a hideg, ha valaki a konkurenseit állítja pellengérre.

A lúgosítás Szendi szerint egyszerűen nincs tudományosan megalapozva (mint tudjuk, tudományosan mindent alá lehet támasztani, és meg is lehet cáfolni), ráadásul az egész szervezet működése nem függhet kizárólag a kémhatásától. A vércsoport diétát Szendi nemes egyszerűséggel spekulatív elméletnek nevezi, amiben alapvető tévedéseket, sőt megtévesztéseket vél felfedezni. Nyilván a két említett étrend kitalálói ugyanígy találnának kivetni valót a paleolit táplálkozás tudományos alapjaiban, és ezeket az érveket egy laikus sem követni, sem igazán megcáfolni nem tudja.

Legalább méregdrága étrend kiegészítőt nem kell venni

Ha valami igazán szimpatikus az egész elméletben, az az, hogy nem akar semmilyen étrend kiegészítőt ránk tukmálni (emiatt volt számomra az első pillanattól fogva hiteltelen üzleti vállalkozás a lúgosító étrend). Persze rosszul is venné ki magát, ha a paleolit táplálkozást mesterséges tablettákkal kellene támogatni, mégis már szinte vártam, mikor térünk rá az igazi üzletre. Ez elmaradt, úgyhogy nagyon úgy néz ki, elég a könyveket megvenni, hogy mindenki jól járjon.

A kritikai észrevételek ellenére a paleolit táplálkozás egészségmegőrző hatása felől nem maradt kétségem: nem nehéz belátni, hogy ha az ember elhagyja a cukrot, a fehér lisztet, és a mesterséges adalék anyagokat, az jó hatással lesz az egészségére, ez a fajta étrend ráadásul jó alternatíva lehet azoknak is, akik bizonyos tipusú tápanyag intoleranciában szenvednek (pl. glutén érzékenység). Nem hinném, hogy a paleolit táplálkozás minden gondot megoldana, ám amiért az összes többi étrendhez hasonlóan talán megér egy próbát, az, hogy egy tudatos étrend mindig jobb, egészségesebb, mint amikor össze-vissza eszünk mindent. A minőségi – és mennyiségi kontroll pedig az alakunknak is jót fog tenni.

A könyv megrendelhető: www.bookline.hu

Oszd meg másokkal is!
Mustra