A nőgyógyászom válaszol: Félnem kell a HPV-től?

A humán papillomavírus (HPV) ma az egyik legrettegettebb szexuális úton terjedő kórokozó, ami világviszonylatban a nők mintegy nyolcvan százalékát veszélyeztetheti. A fertőzés megelőzéséről, kezeléséről, illetve a férfiak szűréséről azonban sokaknak csak felszínes ismerete van, legtöbben csak akkor foglalkoznak a kérdéssel, amikor már baj van. A nőgyógyászomat, Dr. Udvary Jánost kérdeztem a témában.

A HPV-vel, ha máshogy nem is, de hallomásból egészen biztos, hogy mindenki találkozott már, sokat lehet hallani, olvasni róla. Tényleg ekkora a baj?

Nem gondolom. A praxisomban nem találkozom annyira sok esettel. Nem lehet azt mondani, hogy a nők többsége ettől szenvedne. Azért van most ez a vírus ennyire a középpontban, mert a vírus tipizálása, elemzése, a vírus által okozott elváltozások diagnosztizálása most jutott el arra a szintre, hogy mára, már sokkal többet lehet tudni róla, mint korábban.

Mi a HPV?

A humán papilloma vírus az egyik leggyakoribb, nemi úton terjedő vírusfertőzés, óvatos becslések szerint a nők nyolcvan százaléka megfertőződik élete során. Mára a vírus több mint száz típusát különböztetik meg, melyeket magas, közepes és alacsony kockázatú csoportokba sorolnak. Ezek közül a magas kockázatú vírusoknak (például a hpv 16, 18, 31, 33, 45) van szerepe a daganatos megbetegedések kialakulásában. Világszerte a méhnyakrák hetven százalékát a hpv 16-os és a HPV 18-as típus okozza. Ezzel szemben a vírusfertőzések többsége átmeneti, a szervezet természetes immunvédelmének köszönhetően eltűnik a szervezetből.

Vagyis a HPV nem egy modern kori vírus?

Korábban egyszerűen csak nem tudtunk a létezéséről. Már maguknak az immunvakcináknak a kifejlesztése is hosszú múltra tekint vissza. A vírus izolálás technikái azonban csak most jutottak el olyan fejlettségi szintre, hogy a vírus egyre jobban megközelíthetővé, feltérképezhetővé vált, ahogy már mondtam, a tudomány most jutott el arra a szintre, hogy egyre többet tud erről az infekcióról.

Ami nemi úton terjed...

Igen. Ez egy szexuális úton terjedő fertőzés. Sokan nem is tudnak arról, hogy HPV- jük van, így nem tudnak arról sem, hogy partnerüknek ezt átadják, vagy éppen elkapják tőlük. A mai szexuális szokásokat - gyakori partnercsere – figyelembe véve a HPV fertőzések száma biztosan emelkedik, pedig terjedése ellen - mint az egyéb nemi úton terjedő betegségek esetében is - az óvszer használata megelőzést, védelmet nyújthatna. Ráadásul a fiatalok többsége ma már általános iskolában elveszíti a szüzességét és szexuális felvilágosítást sajnos nem nagyon kapnak. Esetükben a HPV elleni védőoltás jelenthetne megoldást. Mindegyik injekcióban benne van ugyanis a méhnyakrák szempontjából legveszélyesebb típusok elleni védelem.

A védőoltásról

A vírus elleni védőoltás a szexuális élet megkezdése előtt lévő lányoknak és minden, szexuális életet élő nő számára javasolt negatív rákszűrési eredmény esetében.

A szervezet maga is képes legyőzni a vírust?

A HPV-fertőzések jelentős százalékban spontán meggyógyulnak, de hogy ki esik bele ebbe a csoportba és ki nem, azt megmondani nem lehet. A természetes védekezés mellett a mesterséges terápia segítségével a szervezet jó eséllyel képes legyőzni a vírust, vagy a rákszűrés kapcsán látható hámelváltozás műtéti eltávolítása az, ami terápiás értékű lehet: a vírusok sejten belül helyezkednek el, ha a megtámadott hámterületet eltávolítjuk, akkor jó eséllyel megszüntethető a fertőzéses állapot.

A betegséget mindig a nőkkel kapcsolatban említik. Mi a helyzet a férfiakkal?

A vírust a férfiak is elkaphatják és terjeszthetik. Szemölcsös elváltozások alakulhatnak ki, illetve a vírus a péniszrák kifejlődésében is szerepet játszhat. Legtöbb esetben azonban a vírus sem a férfiaknál, sem a nőknél sem okoz specifikus tüneteket.

Férfiak számára is létezik a szűrés?

Igen. Urológián, illetve a bőrgyógyászaton tudnak kenetet venni, de a nőgyógyászati szűrővizsgálattal is egybeköthető a partner vírusszűrése. Fontos azonban kiemelni, ha a férfi bármiféle elváltozást észlel a hímvesszőjén, valamint ha a partnere vírus-pozitív, akkor ajánlott a férfi vírus tipizálása is. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy vannak olyan vírusok is, melyek tünetmentesek, nem járnak semmiféle elváltozással.

Nők körében mennyire jellemző a szűrési hajlandóság?

Nagyon sok nő tudatosan jön el a HPV-szűrésre, de gyakori, hogy rákszűrés során derül ki, hogy elkapta a vírust, vagyis sokan egyáltalán nem is tudják, hogy HPV-jük van. Egy méhszájelváltozás vagy egy kóros citológiai eredmény azonban árulkodó lehet, felveti a vírus jelenlétének lehetőségét.

A rákszűrés határozza meg, hogy szükség van-e a HPV-szűrésre?

Igen. A pácienseimnek mindig elmagyarázom, ha a rákszűrés során olyan sejteket találunk, amik a vírus jelenlétére utalnak, akkor szükségesnek tartjuk a HPV-szűrést. A szűrés nem kötelezően elvégzendő vizsgálat, panaszmentes rutinszűrés esetén nem végezzük.

Milyen tipikus tünetei lehetnek a vírusnak?

Tipikusan a HPV-re utaló jelek nincsenek, esetleg jelentkezhet némi érzékenység, folyás. A korai felismerés érdekében a legfontosabb, a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat, itt ugyanis már maga a látott kép felvetheti a bajt. A HPV elkerülésére nincs garancia, de arra, hogy időben felszínre kerüljön, hogy tudjunk róla, ahhoz arra van szükség, hogy a nők rendszeresen rákszűrésre járjanak. A mai HPV-hisztériában ez a lehető legfontosabb, amit egy nő megtehet egészsége érdekében.

Dr. Udvary János nőgyógyász az udvaryj@freemail.hu tudják elérni az érdeklődők, telefonszám a szerkesztőségben.

Sorozatunk következő témája a rákszűrés lesz.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek