Évente 400 ezer forintot költök az allergiámra

Nemzetközi Allergia Hét

Az allergia elleni küzdelemben sokat segíthet egy alapos belső tisztítás, a megfelelő étrend, esetleg egy gyógyító böjt. A különböző légzőgyakorlatok és az akupunktúra is a vezető alternatív allergiaellenes medicinák közé tartoznak. Ám annak is érdemes kivizsgáltatnia magát, aki még nem beteg.

Amit allergiának nevezünk, az nem más, mint immunrendszerünk túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között ártalmatlanok. Ezek az allergén anyagok, ilyen például a pollen, az állati szőrök, az atkák. Szervezetünk túlzott reakcióját kiválthatják egyéb anyagok is, úgymint egyes élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, nehézfémek. Hogyan kezeljük allergiánkat kemikáliák nélkül?

Elviselhetőbbé tehető az allergiás időszak

„Nekem az akupunktúrás kezelés vált be, az illetőt ismerőseim ajánlották - meséli az allergia egyik régi rabja, a harminchárom éves Anikó, aki szerint sokat segít az is, ha az érintettek nem zárják magukat üvegburába. "Ne legyenek emiatt egészségmániások sem, mert az nem segít. Sokat foglalkoztam azzal, hogy mik lehetnek az esetleges lelki okok, amik kiváltják az allergiát, de hosszú évek megfigyelése alapján úgy gondolom, hogy inkább a stressz, a környezetszennyezés, bizonyos egészségre káros ételek huzamosabb fogyasztása hajlamosít rá. Relaxációval, rendszeres testmozgással, megfelelő táplálkozással elviselhetőbbé tehető az allergiás időszak." Erre jó példa Éva (34) barátja is. „Ő valami virágzásokat nem bír. Azt mondta neki a doki, hogy felejtse el a fehércukrot, finomított liszteket, és igyon körömvirág-csalántea keveréket minden nap. Húst ne egyen (egyébként sem eszik, mert vegetáriánus), és akkor jobban lesz. Ezeket be is tartotta, és valóban tünetmentes, jobban van.” – mesélte.

Egyénre szabott allergia

A tünetek spektruma hatalmas, szinte egyénre szabott, minden embernél mást produkál. Tulajdonképpen attól függ, melyik szervben történik az allergiás reakció (szem, bélrendszer, idegrendszer). A levegőben terjedő allergének (pollen, atka) elsősorban a légutakat és a szemet támadják meg, kellemetlen gyulladást okozva.

„1998 óta járok allergiás kezelésre, ahol kezdetben Zytec tablettát és Rhinocort Aqua orrspray-t kaptam – folytatja Anikó. "Ezek valamennyit enyhítettek a tüneteken, de az augusztus így is borzalmas volt. Egy évig kellett szteroid spray-t használnom a fulladás miatt. Ekkor keleti légzéstechnikákkal próbálkoztam, és sikerült is annyira helyrehoznom a tüdőmet, hogy a következő évben már nem volt szükségem spray-re. A Zyrtec meglehetősen kómássá teszi az embert, még akkor is, ha este szedi be, így később más tablettákat is kipróbáltunk. 2004 óta homeopátiás szerekkel egészítem ki a gyógyszeres kezelést, ez ismét enyhített a tüneteken,viszont így jobban érzem a lázat, ami korábban a rengeteg más tünet mellett fel se tűnt. A láz miatt továbbra sem szeretek nyaranta kimozdulni a lakásból.”

Pránanadi és böjt

Vannak olyan allergiások, akiknél a meditáció, a pránanadi, vagy éppen egyfajta keleti légzéstechnika vált be. A pránanadi szanszkrit eredetű szó, leginkább életenergia-csatornának lehet fordítani. Eszerint a prána a mindent átható erőteljes energia. Használata a filozófia szerint harmóniát teremt a fizikai és tudati szintek között. Azt, hogyan lehet gyógyítani pránával, egy német származású tanító, Christian Weber adta közzé, miután tizenhat éven át Tibetben képezte magát. Hazánkban 1992-ben vált ismertté a módszer, amelyet tanfolyamokon oktatnak. Vannak, akik a környezetváltozásban és akupunktúrában látják a megoldást.

Ha a homeopátia nem elég, ott a gyógyszer

„4 éves korom óta küzdök mindenféle pollenallergiával, és régebben még antibiotikummal próbáltak kezelni minden náthát" – meséli Zsuzsa. "Idén két hete kezdődött, beszedtem a tavalyról maradt pár szem gyógyszeremet, és mióta elfogyott, az anyukámtól kapott homeopátiás orrcseppet használom, egyelőre használ. A neve Luffel, és van benne pár dolog, plusz homeopátiás hisztamin, ami antihisztamin termelésére ösztönöz. Tabletta is van, azt is szedem. A nagy próba majd a parlagfű időszak lesz, augusztustól-októberig, kíváncsian várom. Anyukámnál is, ahogy telt az idő, úgy durvultak a tünetek, neki végül az akupunktúra enyhítette jelentősen. Tavasz kezdetén, amikor virágzik a mogyoró, akkor van egy rövidebb szünet, és aztán, a szezonban jobban előjön, főleg a parlagfűre. Van valami dr. Theiss krém, amit az orrcimpára kell kenni, és akkor nem tüsszögünk annyira, meg van tengeri sós orrspray, szemcsepp. Homeopátiás bogyókat is szedek, amikor enyhébbek a tünetek. Amikor már nem elég, akkor ott a gyógyszerem.”

A kakaó ellenség lehet

„Én a kakaóra vagyok allergiás, és a kezelése nagyon hatékony: nem eszem csokit, nem iszom kakaót, viszont érdekes dolgot fedeztem fel: a karobban semmi olyan anyag nincs, amire allergiás lennék, de mivel annyira hasonlít a kakaóra, a szervezetem képes kakaóként felismerni és tiltakozni ellene.” - meséli Judit (29).

Lényeges a felmérés, a vizsgálat, majd azt követően egy belső tisztítás, megfelelő étrend, a bélrendszer és a bélflóra normalizálása, esetleg egy gyógyító böjt. Külsőleg ügyeljünk arra, hogy ne használjunk testidegen anyagokat, kerüljük az olyan fémeket, melyekre érzékenyek vagyunk, az ilyen jellegű kozmetikumokat, ruhákat szintén. Fogadjuk el magunkat, olyannak, amilyenek vagyunk, ne mindig mi alkalmazkodjunk másokhoz, ne fojtsunk magunkba semmit. Értsük meg, hogy ugyanannyi jogunk van a kiteljesedéshez, mint másnak. Ismerkedjünk meg alapvető meditációs, tudatlecsendesítő lelki gyakorlatokkal.

Sokan választják a gyógynövényeket, a kínai bazsalikom főzete például a konzerváló szerek, ízfokozók által kiváltott allergiák ellen remek alternatíva. Maria Treben szénanátha esetén elsősorban csalánteát ajánl, naponta akár négy csészével is, kortyonként fogyasztva. Persze, előzőleg győződjünk meg arról, hogy nem vagyunk-e allergiásak egy-egy gyógynövényre.

Néha a lemondás a gyógyszer

”Tizenévesen apró, piros és rettentően viszkető kiütéseim lettek a karomon, mellkasomon – meséli Rita (28).  "Pont akkor volt a suliban általános orvosi vizsgálat, és a doki néni szerint rózsahimlőm volt, ami általában 3 hétig fertőz, és kb. 6 hétig kellett volna otthon lennem. A háziorvosunk már telefonon közölte: ez nem himlő, hanem allergia. Kaptam gyógyszert, krémet. Kiiktattunk minden gyanús dolgot, pl. a Nutoka nevű mogyorókrémet, és testápolót sem használtam. El is múlt. Egyszer annyira száraznak találtam a lábam, hogy bekentem egy kakaóvajas Ponds testápolóval. Kiderült, hogy ettől voltam kiütéses (a sima kakaóvajjal semmi gond nem volt, tehát a krémben lehetett valami adalék). Szerencsére még volt a patikai krémből, ami elmulasztotta. Egy ideig gyanakodtam, hogy akkor használhatok-e más kozmetikumokat, de szerencsére elmúlt.”

Egyedül az akupunktúra hozott változást

„Én szinte mindenre allergiás vagyok (és asztmás is), fű, fa, pollen, szőr stb, és nagyon küzdök vele – meséli Csilla (38). "Szedek gyógyszert, de sokat nem ér, illetve nem tudom mi lenne, ha nem szedném. Próbáltam mindent (sóbarlang, homeopátia, teakeverékek, gyógynövények, elhagytam a húst is), egyedül az akupunktúra hozott jó eredményt, de negyedévente kellene csinálnom egy kúrát, ami így körülbelül 80 ezer forintra jön ki 3 havonta, plusz a kiegészítő szerek, amit az orvos kiír. Erre nem mindig van keret, mert évente körülbelül 400 ezer forintos költségről beszélünk. Nekem eddig egyetlen allergológus sem mondta az ételallergiát (jellemző, mennyire figyelnek az emberre), de van egy ismerősöm, akinél kiderült, hogy a tojást nem bírja, és mióta nem eszi, nincs semmi baja, pedig előtte állandóan tüsszögött. Úgyhogy a következő állomás a dietetikus lesz. Sokak szerint pszichoszomatikus, de jártam már mindenféle lélekgyógyásznál, kineziológusnál, holisztikus orvosnál és társainál, mindmáig eredménytelenül.”

Aki nem allergiás, az is vizsgáltassa ki magát

Az allergia felismerésére ajánlott eszköz a Voll-féle bioteszter. Ezzel nemcsak a szervezet energetikai zavarait lehet kimutatni, hanem pontosítani lehet a szervezetben lévő gócokat, zavaró mezőket, és az is megállapítható, mi okozza ezeket - milyen mikroba vagy anyag felelős az immunrendszert gyengítő krónikus tünetekért. A módszerrel meg lehet határozni a gyógyulást elősegítő homeopátiás, izopátiás, vagy egyéb szereket is. A teszt során felmérik az akupunktúrás pontokat, és a meridiánokat: ahol gyenge a meridián, ott érzékenységet állapítanak meg.

A kezelés végén már többet lehet tudni, és olyan szert választani, ami segíti a toxin kiürülését, vagy az allergia megszűnését, tünetei csökkentését. Egy toxikumnak évek kellenek, míg kiürül. Ha valaki nem allergiás, és még nincsenek tünetek, annak is ajánlott elmenni egy vizsgálatra, ugyanis a készülék azt is kimutatja, ha az illető hajlamos rá. Így el lehet kerülni a későbbi kellemetlenségeket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra