10 tévhit az allergiáról

Nem elég, hogy a tüneteitől szenvedünk, még az ellentmondó és gyakran hibás kezelési tanácsok között is rendet kell tennünk. Íme a tíz leggyakoribb allergia-mítosz és az ellenük szóló érvek, tények.

1. Az allergia csak pszichoszomatikus reakció

Az allergia kialakulásának oka: az öröklött hajlam és a környezeti hatások eredménye - írja a Discovery. A néha akár életveszélyes reakciók megjelenésében az érzelmek is fontos szerepet játszanak. „Az allergiás betegségek a lélek-test határon terülnek el” - magyarázza Dr. Andrew Weil, az alternatív gyógykezelés szakértője. „Érzelmi feszültség felgyorsíthatja az allergiás reakciók kialakulását, míg a relaxáció mérsékelheti ezeket. Például, egy rózsákra allergiás személy tüneteket produkálhat, ha műanyag rózsákat valóságosnak hisz. Ez a példa jól illusztrálja az elme és az érzelmek részvételét.” Ezért a harvardi orvos a hipnoterápiát javasolja, ami csökkentheti, de akár meg is szüntetheti a tüneteket.

2. A gyerekek kinövik az allergiát

Gyerekeknél tízszer nagyobb eséllyel alakul ki valamilyen ételallergia, mint a felnőtteknél. A mai kutatások szerint az emésztőrendszer megtanulja az allergiát okozó anyagokat blokkolni, ezért idővel a gyerekek tej, szója, tojás, liszt allergiája elmúlhat. De a mogyoró, hal vagy kagylóallergiát nem lehet kinőni. A legtöbb gyereknél elmúlik a kezdeti allergia, de helyette később újak jelennek meg.

3. Allergia nem lehet életveszélyes

Néhány ember olyannyira érzékeny bizonyos anyagokra, hogy az anafilaxiás sokkot is kiválthat nála. Ez a hirtelen bekövetkező, néha halálos reakció csökkenti a vérnyomást, duzzadttá teszi a torkot és a nyelvet, ami elzárja a légutakat és fulladást okoz. Az anafilaxiás sokkot leggyakrabban gyógyszer, étel, méhcsípés, de akár a meglévő allergia immunterápiája is okozhatja. Azok a betegek, akiknél már előfordult súlyos allergiás reakció, mindig epinefrinnel (mesterséges adrenalin) töltött injekciót kell maguknál hordaniuk, amit vészhelyzetben beadhatnak maguknak.

4. A háziállat allergia az állatok szőre miatt van

Az allergiát kiváltó anyag, ami a lakosság 10-15 százalékát sújtja, egy protein, ami főként az állatok bőrén és kisebb mennyiségben a vizeletükben és nyálukban válik ki. Ahogy az állat a környezetével érintkezik, mikroszkopikus méretű bőrdarabok vállnak le a testükről, amik a levegőbe kerülve allergiát váltanak ki. Mivel minden kutyának és macskának van bőre, sajnos nincs olyan faj, ami ne okozna allergiát. Mindemellett a kisebb testű állatokról kevesebb allergén jut a levegőbe és a kutyák feleannyi eséllyel okoznak allergiát, mint a macskák.

5. A kesztyű megvéd a mérges szömörcétől

Nálunk nem fordul elő, de ha az Újvilágba utazunk fájdalmas találkozóban lehet részünk a hírhedt poison ivy-val. A zárvatermő urushiol tartalmú növényi olajat választ ki, amely anyag egyébként a parlagfű allergénje is. Ez a kesztyűn, ruhán, de még a kerti szerszámokon is hosszú ideig aktív marad, hacsak gondosan le nem sikáljuk onnan.

6. Akik a kagylóra érzékenyek, a jódra is allergiásak

Akik hisznek ebben a mítoszban, nem használnak olyan bőrgyógyászati szereket, amik jódot tartalmaznak, mert félnek az allergiás reakciók megjelenésétől. De valójában nincs kapcsolat a tenger gyümölcsei és a jódallergia között. A kagylóallergiát az állatban található fehérje okozza, nem a jódtartalma.

7. Sok ember allergiás a tejre

A tejallergia gyakori kisgyerekeknél, ezt általában viszonylag korán kinövik. Ha a felnőttek szélsőségesen reagálnak a tejre – izomgörcsöktől kezdve a hasmenésig – akkor laktóz intoleranciában szenvednek, ami a tejben lévő laktózt lebontó enzim hiányát jelenti a szervezetben. Az étel intolerancia problémája nem érinti az immunrendszert, nem úgy, mint az allergiánál, ahol az immunzavar az allergiás reakció oka. Ezért a laktóz intoleráns személyek fogyaszthatnak tejterméket, ha abból a laktózt gyárilag már eltávolították, vagy a laktóz lebontó enzimet az ételükhöz adják.

8. Az organikus étel nem okoz allergiát

Csak bioételek fogyasztása nem véd meg az allergiától: valójában az ételallergiák 90 százalékáért felelős anyag a természetes, nem kezelt ételek között van; tehéntej, tojás, mogyoró, szójabab, hal és kagyló. Az allergiát nem a növénytermesztéssel kapcsolatban álló vegyszerek okozzák, hanem az ételekben lévő fehérjék.

9. Az allergia oltás nem működik

Az immunterápia valóban nem működik minden allergiatípusnál, de 98 százalékban bizonyul hatásosnak a rovarcsípés által kiváltott allergiánál és 85 százalékban a szénanáthánál. Néhány esetben az immunterápia akut allergiás reakciót indíthat el, de ha megfelelően alkalmazzák, a kockázat csökkenthető.

10. Ha délre költözöl, védve leszel az allergiától

Sajnos nincs biztos menedék az allergiások számára. Elköltözhetsz egy déli országba a kezelhetetlenül súlyossá vált allergiás tüneteid elől, de sajnos néhány hónap múlva azok újra ki fognak újulni. Lehet, hogy parlagfűvel nem találkozol, de helyette ott az olajfa, amelynek pollenje okozza a mediterrán térség szezonális allergiájának legnagyobb részét.

Oszd meg másokkal is!
Mustra