A szex zavarai is okozhatnak allergiát

Nemzetközi Allergia Hét

A megfigyelések szerint a bőrproblémák - ha nincs szervi okuk - az érzelmi életünkről üzennek: a kiütés elfojtást, visszatartást jelenthet, az ekcéma pedig az anyai szeretet iránti vágyódás jelképe is lehet. Az allergiás megbetegedéshez leggyakrabban társuló pszichés zavar a pánikbetegség.

Az allergia kialakulását, lefolyását, és kezelésének sikerességét számos tényező befolyásolja.
Ilyen tényező lehet a veleszületett hajlam, a környezeti hatások vagy a korai találkozás a reakciót kiváltó anyaggal. Ezekhez társulhatnak szociális és pszichés tényezők is. Az allergia változatos tünetekben nyilvánulhat meg, főbb területei a légutak, a bőr, valamint az emésztőrendszer. Az esetek egy részében több vizsgálattal sem sikerül  kiváltó tényezőt kimutatni: ilyenkor a megoldás a pszichében keresendő.

A pánikallergia népbetegség

Neurotikus tünetek

„Nekem rendszeresen bedugult az orrom, ha sok ember volt körülöttem (mozi, étterem, esetenként munkahely). Erre nem volt magyarázat, ideig-óráig az orrspray ugyan segített, de kíváncsi voltam a tünet okára - meséli Tibor (37). Egy természetgyógyász azt mondta, hogy nincs szervi oka, orrpolip vagy orrsövényferdülés, inkább a többi emberrel lehet gondom. Gyerekkoromban az iskolában is jelen volt a probléma. Később a munkahelyeimen is végigkísért ez a tünet, ami végül is nem halálos, másoknak biztos durvább van, csak kellemetlen. Többször szóltak már rám, hogy miért adok ki fura pattogó hangokat az orrommal néha, és ilyenkor vagy elmagyarázom nekik az egészet, vagy vállat vonok. Az orrspray-n kívül meditációt és mások elfogadását javasolták."

Az orrspay a helyi kezelés, a lelki feldolgozás pedig a hosszú távú megoldás. "Azt észrevettem, hogy meditáció közben az orrom azonnal tisztulni kezd. A természetgyógyász azt javasolta, hogy amikor tömegben vagyok és kezd bedugulni az orrom, semmi mást ne csináljak, egyszerűen csak figyeljem, ahogy a formátlan levegő áramlik az orrlyukaimon be és ki. Ne próbáljam meg befolyásolni, iránytani, csak figyeljem. Ez néha sikerül is, és így az orrom spray nélkül is kidugul. Még azt is javasolták, hogy fogjam vissza a tejtermékek fogyasztását, amiben tényleg van valami, mert a tejes dolgok után szintén azonnal bedurran az orrom.”

Az allergia szimbólum

Természetgyógyászok egybehangzó állatása szerint az allergiás megbetegedések mögött sok esetben pszichés okok rejlenek. Egyes természetgyógyászok szerint az allergia annak a jele, hogy az ember elfordult a természettől és bevonult a betondzsungelbe. A lelki okok között szerepel a megfelelni akarás, teljesítménykényszer, az anya és lánya közötti viszony rendezetlensége, szexuális elfojtások stb. Altatásban végzett kísérlettel bizonyították, hogy az alany egyáltalán nem reagált az orrnyálkahártyára juttatott (egyébként ébren erős reakciót kiváltó) virágporra. Minden allergén felfogható szimbolikusan is.

Egyes vélemények szerint az ember nem is az anyagra allergiás, hanem a vele jelképesen összefüggő lelki területre. A virágpor, mint örökítő anyag, a szexualitással, a nemiséggel, a termékenységgel kapcsolatos, ilyen módon érintheti azt, akinek problémái vannak a szexuális életében. Az állati szőrallergiák az ösztönök nem elfogadására utalhat, önmagunkban (vagy másokban) észlelt agresszivitás. A tejallergia az anya és gyerek, a lisztallergia az apa és gyermek kapcsolat problémáiról üzenhet.

A test és a lélek egységet képez

Pszichoszomatikus zavar akkor keletkezik, ha az egyén konfliktus vagy stressz helyzetbe kerül és azt önerőből képtelen megoldani. Ez az élmény a tudattalanba kerül és rögzül, a megfelelő pillanatban pedig - ha emelkedik az érzelmi feszültség - szervválaszt produkál.

Tehát egy neurotikus betegnek éveken át lehetnek szívpanaszai, de egy ebből fakadó komolyabb betegsége mégsem lesz - ám ha érzelmeit nem dolgozza fel és önpusztító életet folytat, akkor a várva várt infarktus előbb-utóbb be fog következni. A test és a lélek a személyiségben egységet képez: ahhoz, hogy egy szakember megtalálja a pszichoszomatikus allergia okát, lehet, hogy nagyon mélyre kell ásnia, mert az esetek döntő többségében a kora gyermekkori traumák játsszák a főszerepet.

A nárcisztikus személyek félnek az önállóságtól

Az alapzavar egyik oka lehet a korai anya-gyermek kapcsolat időszakában berögzült élmény. Ennek következménye az érzelmek kifejezésének nehézsége. Legtöbbször az allergiás tünetek az elfojtott testi agresszivitás jelei.

Az asztmás és ekcémás betegek egy számottevő része is pszichés traumát hordoz a tudatalattijában, melynek a betegségét köszönheti. A stressztűrés mindenkinél más: valaki viszketni kezd tőle, valaki fuldokolni, és egy sor más tünet létezik még. Például azok az allergiások, akik a bőrükön produkálnak tüneteket, gyakran a női szerepeket, illetve anyai értékeket képviselik. A nárcisztikus személyek viszont félnek az önállóságtól és menekülnek azokból a helyzetekből, ahol egy önálló döntés folyamán az énképük csorbát szenvedhet.

Az anyai szeretet iránti vágyódás

A megfigyelések szerint a bőrproblémák – ha nincs szervi okuk - az érzelmi életünkről üzennek: a kiütés elfojtást, visszatartást jelent, az ekcéma pedig az anyai szeretet iránti vágyódás jelképe. Az allergiás megbetegedésekhez leggyakrabban társuló pszichés zavar a pánikbetegség valamint a szorongásos tünetek, különböző fóbiák, testi panaszok és alvászavarok. Hatékony megoldást csak egy komplex gyógykezelési rendszer jelenthet, ám a gyógyszeres kezelés mellett kiemelt szerepe van a pszichoterápiának és a hipnózisterápiának is.

„Egy ismerősöm huzamosabb időt töltött Skóciában az allergiás időszaka alatt: ott végig tünetmentes volt, és azóta itthon sem jelentkeznek a panaszai - meséli a harminchárom éves Anikó. A sorstársaknak azt javaslom, hogy ne adják fel a küzdelmet, és keressenek elsősorban az alternatív gyógymódok között, hogy megtalálják azt, ami náluk beválik (az a tapasztalatom, hogy a gyógyszerek egyre kevésbé használnak). Egyes élelmiszerek fogyasztása után is lehet rosszabbul az ember, ezekre érdemes odafigyelni, és kerülni azt, ami allergizál.”

Az állati szőrallergiák az ösztönök megvetéséről, a tejallergia az anya-gyermek, a lisztallergia az apa-gyermek kapcsolat problémáiról üzen. Ezen elgondolások szerint az allergiás tünetek lelki okait kell elsősorban feltárni a sikeres kezeléshez.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek