Stressz ellen magnéziumot!

Nehéz koncentráció, hallucináció, zavartság és szorongás. Sokszor egyetlen ásványi anyag hiánya az oka. Bár szervezetünkben kis mennyiségben található, nélkülözhetetlen az energiatermeléshez, az izmok és az idegrendszerünk működéséhez, a fogak és csontok felépítéséhez. Az étrend-kiegészítő tablettákat gyártók sem véletlenül reklámozzák ezzel termékeiket.

Stresszellenes ásványi anyag

 Dr. Sellye János, a McGill Egyetem magyar származású professzora nevezte először a magnéziumot "stresszellenes" ásványi anyagnak. Állatkísérleteivel bebizonyította, hogy a  vese-, epekövek képződését és a kalciumlerakódásokat, magnézium adagolásával meg lehet akadályozni.

Kísérleti állatait is így tudta megvédeni különböző stressz-hatásoktól. Magnézium hiányában az állatok szívkárosodásban pusztultak el.

A vitaminok mellett, a magnézium az egyik leginkább nélkülözhetetlen ásványi anyag a szervezet számára, és egyben legnépszerűbb az étrendkiegészítő termékek reklámaiban. Hiányára szervezetünk fokozott fáradékonysággal reagál, anyagcsere-zavarok léphetnek fel, vagy romlik a vérkeringés. Személyiségváltozás, izomgörcsök, anorexia, hányinger egyaránt szerepelhet a tünetek között. Emellett a csontok és fogak felépítésében is részt vesz a kalciummal együtt. A magnézium nélkülözhetetlen az emberi test optimális működéséhez, de mivel szervezetünk nem képes szintetizálni, ezért nekünk kell a pótlásáról gondoskodni.

Zöldfélékkel, magvakkal pótolható

A magnéziumhiánynak többféle oka lehet, a nem megfelelő táplálkozás mellett például bélbetegségek okozhatják a felszívódás csökkenését, de az alkoholizmusban szenvedőknek is rendszerint alacsony a magnézium-szintje. Terhesség és szoptatás alatt, fokozott fizikai igénybevétel során, még inkább megnő a szervezet magnéziumigénye.

Egy átlagos ember szervezetében  25-30 gramm magnézium található, aminek több mint a fele a csontokban tárolódik. Nagy mennyiség távozhat a szervezetből hasmenés vagy vízhajtók szedése esetén, ez is okozhat hiánytüneteket. A magnéziumot leginkább a zöld színű növények tartalmazzák, mint a spenót, sóska, de megtalálható a magvakban, dióban, mogyoróban, mandulában, és a kakaóban is.

Bár sokfajta növény tartalmazza, rendszerint kis mennyiségben van bennük, ezért is fontos a változatos étrend és a napi többszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Tudni kell, hogy magnéziumhiány általában ritkán alakul ki elégtelen táplálkozás miatt, sokkal gyakoribb az egyes gyógyszerek miatt létrejövő fokozott magnéziumvesztés. Ilyen gyógyszerek lehetnek egyes vízhajtók, ACE-gátló vérnyomáscsökkentők, kemoterápiás szerek, immunrendszer gátlók, de akár az alkohol is.

Fotó: Gabriella Camerotti
Fotó: Gabriella Camerotti

Leggyakrabban izomgörcsöt okoz

A magnéziumhiány leggyakoribb tünetei a gyengeség, az izomgörcsök, a szívritmuszavarok, a koncentrálóképesség zavara és az irritabilitás, de hiánya megnöveli sok más kórkép kialakulásának valószínűségét, mint a magas vérnyomás, szapora szívverés, csontritkulás, migrén, cukorbetegség, hallucinációk, depresszió, zavartság, szorongás.

Magnéziumhiány pótlására a legalkalmasabbak a szerves sók, mivel ezek jobban tolerálhatók, kevésbé okoznak bélrendszeri mellékhatásokat. A magnézium citrát és a magnézium oxid például kitűnően felszívódik.

A szervetlen magnéziumsók, mint a szulfát kevésbé szívódnak fel, és a bélben maradva sok vizet szívnak magukhoz, melynek következménye a hasmenés. Egyes hashajtók tartalmaznak is ilyen magnézium-sókat, így a magnéziumpótlás egyik mellékhatása lehet a hasmenés.

Mire kell figyelni magnézium szedésekor?

  • Bizonyos gyógyszereket órára pontosan kell szedni, mert így fejtik ki leghatékonyabban hatásukat!
  • Egyes készítményeknél fontos szempont, hogy étkezés előtt, közben vagy után kell bevenni, mert az étkezés befolyásolja a gyógyszer felszívódását.
  • Több gyógyszer együttes szedésénél módosulhatnak a mellékhatások és olyan tüneteket is okozhatnak, amelyeket külön-külön nem okoznak. Bővebben a gyógyszer-kölcsönhatásokról itt olvashatsz.

A magnézium több hatóanyaggal is rosszul oldódó komplexet képez, és ez mindkét gyógyszer hatásának elvesztésével jár, ezért bevételük között legalább 3 órának kell eltelnie. Ilyen gyógyszerek a tetraciklin és a kinolon típusú antibiotikumok, nátrium-fluoridot vagy biszfoszfonátokat tartalmazó csontritkulás ellenes szerek, valamint a kalciumot vagy vasat tartalmazó ásványianyag-pótlók.

A felszívódott magnézium a vesén keresztül a vizelettel választódik ki, egészséges veseműködésűeknek nem kell attól tartani, hogy túladagolják a magnéziumot. Vesekárosodásban szenvedők viszont kérjék ki kezelőorvosuk tanácsát a magnéziumpótlást illetően, ugyanis a túl magas magnéziumszint szintén káros lehet.

A magnézium túladagolásának tünetei

A túladagolás tünetei a gyengeség, hányinger, hányás, légzési nehézségek, alacsony vérnyomás, és szívritmuszavarok, mely akár szívmegálláshoz is vezethet. Ebben az esetben csökkenteni kell az adagot.

Magnéziumot infúzióban is alkalmaznak az orvosok esetenként, például súlyos szívritmuszavarok esetén, ugyanis a magnézium lassítja a szívverést, ezzel megelőzi a ritmuszavarokat.

Terhességi magas vérnyomásban is hatékony, mert vérnyomáscsökkentő és közvetett módon véralvadásgátló hatása van. Asztmás rohamok esetén is jótékony hatású lehet a magnézium adása, mert hörgőtágító hatása is van. Ezekben az állapotokban ráadásul a magas kalcium-szintet is képes csökkenteni, ugyanis gátolja a kalcium bejutását a sejtekbe, vagyis védi a sejtet a túlzott mennyiségű kalcium-felvételtől.

Oszd meg másokkal is!
Mustra