Hüvelygyűrűt a feledékeny nőknek!

A nem kívánt terhesség ma már nem csak tabletta szedésével előzhető meg, hanem akár évi egy injekcióval vagy éppen hüvelygyűrűvel. Sorra vettük a lehetőségeket, kihagytuk a bátrabbaknak javasolható természetes módszereket, és arra jutottunk: aki nem képes napi rutint csinálni a tabletta beszedéséből, jobb, ha más módszert választ.

Hebrencsek abortusza

Idén ünnepeltük a nők szabadsághoz vezető útjának egyik alapkövének letételét, a fogamzásgátló tabletta feltalálását. A nők eléggé el vannak kényeztetve ma már, így nem kell számolgatni, kiszállni, mert sok lehetőség közül választhatunk. A legtöbben ma is a tablettát szedik, és mivel a választék szinte minden darabja rendkívül kis mennyiségben tartalmaz csak hormont, különösebb kockázatot nem is vállal vele. Kivéve, ha kihagyja, mert - és ezt valóban kevesen tudják - elég havonta egyszer elfelejteni beszedni, és máris 8% esélyünk van a terhességre. Ami épp 8 %-kal több, mint amennyi kockázatot az a nő kíván, aki tablettát szed terhesség ellen. A tájékozatlanság ezen a téren is ugyanolyan károkat okozhat, mint az élet bármely más területén, és ha ez figyelmetlenséggel párosul, kész is van a nem kívánt terhesség és az ebből általában következő abortusz, amit 30 év alatt sem javasolnak különösebben az orvosok, de mondjuk egy dohányzó, 35 éves nő esetében különösen nem jó ötlet.

A nők harmada havonta egyszer elfelejti

A www.fogamzasgatlashavi1x.hu oldalon kitöltött kérdőívek tanúsága szerint az ideális fogamzásgátló módszer olyan, ami megbízható és kevés mellékhatással rendelkezik, ugyanakkor nem kell vele nap mint nap foglalkozni, nem igényel sok odafigyelést. A fogamzásgátlót szedő nők több mint harmada (35 %) havonta egyszer elfelejti bevenni tablettáját. Mindössze 18 százaléknyian állították, hogy még soha nem maradt ki, de majdnem ugyanennyien (14 százalék) vannak azok is, akik hetente legalább egyszer megfeledkeznek róla.
„A tablettákat valóban nem mindenki használja éppen a feledékenység, a zaklatott, a rendszertelen életvitel miatt. Előfordul, és nem is ritkaság, hogy elfelejtik bevenni. Ez akkor veszélyes, ha a ciklusban éppen adottak egy ovuláció bekövetkeztének feltételei” –  számolt be Dr. Tóth Károly Sándor szülész-nőgyógyász, egyetemi magántanár a WEBBetegnek.

Aki (majdnem) tutira akar menni, az válassza inkább az óvszert, ez esetben bónusz, hogy a nemi úton terjedő betegségektől sem kell tartania. Sok nő, aki stabil párkapcsolatban él, mégsem szívesen használja. Számukra lehet jó alternatíva a spirál vagy a hüvelygyűrű, a spirált azonban csak olyan nőknek ajánlják, akik már szültek, és használata viszonylag gyakran jár komplikációkkal.

A hüvelygyűrű és az injekció

A hüvelygyűrű valóban egy gyűrű, mindenképp mellette szól, hogy havonta csupán egyszer kell emlékeznünk rá. Alig 4 mm, alacsony a hormontartalma, és mi magunk is felhelyezhetjük, illetve 3 hét elteltével kivehetjük. Mivel az emésztőrendszerbe a hormonok nem jutnak be, nem befolyásolja sem egy jó hasmenés, sem más emésztési probléma, ráadásul a májat is megkíméli. Egyszerű felrakni és kivenni is, bár ha túlerőltetjük magunkat, kilökődhet, de ugyanolyan könnyen visszarakhatjuk, mint egy tartósabb monitorbambulásnak köszönhetően kipottyanó kontaktlencsét, csak arra kell ügyelni, hogy ez három órán belül történjen meg.

Az injekció az egyik legelterjedtebb védekezési mód az Egyesült Államokban, kicsit értetlenül is állunk az előtt, hogy a legtöbb hazai nőgyógyász fel sem hívja a figyelmünket erre a rendkívül praktikus védekezési lehetőségre (meg rosszmájúság lenne azt állítani, hogy a gyógyszerfelírási vizitdíj így a harmadára csökken.) Tehát ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy kapsz egy injekciót, és ez hosszú hónapokra (a legtöbb termék esetében egy évre) nyújt védelmet. Mivel Magyarországon nem olyan gyakori a használata, érdemes felhívnod a nőgyógyászodat, hogy látogatásod során ezt fogod kérni, mert időbe telik berendelni a szérumot. Az injekció és a hüvelygyűrű mindenképpen sokkal hatékonyabb megoldás feledékeny nők számára, mint a napi odafigyelést igénylő fogamzásgátló tabletta.

A fogamzásgátlás hormonális módszerei

Fogamzásgátló tabletták

Előny: rugalmasan használható; orvos írja fel, ám alkalmazásához nem szükséges orvosi beavatkozás; fizikálisan nem csökkenti a szexuális élményt (szemben az óvszerrel).

Hátrány: lehetőleg órára pontosan kell bevenni, ami nehezen kivitelezhető; a felszívódás jellegzetességei miatt nagyobb adag hormont tartalmaz.

Hüvelygyűrű

Előny: Kényelmes – ez a módszer ideális azon nők számára, akik hajlamosak elfelejteni bevenni a tablettát, megfelelő használat esetén ugyanolyan biztonságos, mint a fogamzásgátló tabletta. Alacsonyabb hormontartalom – nem kell nagy adagnak a bélen keresztül felszívódnia, majd a májnak a nagy részét lebontania, a veséken át kiürítenie, hogy bejusson a keringésbe. A lokálisan felszívódó kis hormonadagoknak kevesebb a mellékhatása is.

Hátrány: Néhányan érezhetik szeretkezés közben, de a párok többségénél ez nem jelent problémát.

Spirál

Előny: egyszerű, felhelyezést követően évekig használható.

Hátrány: a spirált csak szült nőknek ajánlják; más módszereknél magasabb a komplikációk aránya: gyulladás, több típusnál erős vérzéssel járó menstruáció.


Fotó: Gabriela Camerotti

Kalkulátorok kontroll freakeknek:

Ovuláció kalkulátor

Online menzesznaptár

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek