Parlagfű szezon: Amit még az allergiás sem tud az allergiáról

Itt a parlagfű szezon, ami Magyarországon is kiemelkedően sok embert érint. Nem mindegy azonban, milyen orrspray-t választunk. Ha parlagfűre, állatszőrre, vagy épp valamilyen ételre allergiásak vagyunk, az nem feltétlenül eredményez azonnal tüneteket. A pollenallergiásoknak jó tanács: naponta mossanak hajat. Tévhitek és tanácsok a magyar lakosság 25%-át érintő allergiáról.

Mivel dinamikusan nő az allergiás tünetekkel együtt élni kényszerülők száma, lassan mindenki szakértőnek hiszi magát. Aki maga is szenved az allergia valamilyen típusától, könnyen esik abba a csapdába, hogy idővel tévedhetetlennek hiszi magát, míg azok a szerencsés emberek, akik nem tüsszögik át az év negyedét, leereszkedő magabiztossággal jelentenek ki butaságokat a tünetegyüttes kezeléséről. Összegyűjtöttük a legtöbb tévhitet, városi legendát, és nem hagytuk ki az igazi badarságokat sem, de megosztjuk veletek néhány tapasztalt beteg tippjeit is, melyek működőképesnek bizonyultak.

Én már nem leszek allergiás

Akit még nem ért utol az életminőséget különböző mértékben, de mindenképpen negatív irányba befolyásoló betegség, hajlamos azt hinni, hogy ez már így is marad élete végéig. A valóság azonban az, hogy akár idős korban is előjöhet valamilyen intolerancia. Minden ember szervezete máshogy működik, mindenkinek más a tűréshatára, és egyáltalán nem mellékes tényező az sem, ha életkörülményei, lakóhelye vagy egészségi állapota megváltozik.

Fontos tudni az allergiáról, hogy ha parlagfűre, állatszőrre, vagy épp valamilyen ételre allergiásak vagyunk, az nem feltétlenül eredményez azonnal tüneteket. Úgy kell elképzelni a folyamatot, mintha mindenkinek eltérő méretű vödör lenne a kezében, és amikor az a vödör megtelik, kijönnek a tünetek, tehát fel kell halmozódnia a szervezetünkben annak az anyagnak, melyre érzékenyek vagyunk ahhoz, hogy ezt testünk jelezze is felénk. Ez megtörténhet bármelyik életkorban.

Ne tedd tönkre az orrnyálkahártyád!

Hamarosan itt a parlagfű szezon, ami Magyarországon is kiemelkedően sok embert érint. Számukra az orrspray-k könnyebbséget, ideig-óráig tartó fellélegzést jelentenek. Nagyon fontos tudni azonban, hogy ha nem jól választunk terápiát, orrspray-t, orrnyálkahártyánk maradandóan károsodhat! - figyelmeztet dr. Kovács Tibor, a Svábhegyi Gyógyintézet orvosa.

Amire különösen ügyeljünk: ha a szer érösszehúzó hatóanyagot tartalmaz (ilyen található a téli megfázásos időszakban gyakran használt orrcseppekben és orrspray-kben), csak nagyon rövid ideig alkalmazzuk, mert a betegtájékoztatóban megengedett 3-5-14 naptól eltérő, hosszabb használat tönkreteheti az orrnyálkahártyát, és állandó, igen nehezen kezelhető orrfolyást, esetleg maradandó bajokat, pl. a szaglás képességének elvesztését idézheti elő. Ráadásul ezek a szerek magát az allergiás folyamatot nem gátolják, mert a gyulladásban szerepet játszó hisztamin receptorokra nem hatnak. Így bár az orrdugulást – legalábbis eleinte – csökkentik, a szénanátha többi kellemetlen tünete megmarad. Ezzel szemben a kizárólag antihisztamin hatóanyagot tartalmazó (szteroid- és tartósítószermentes) orrspray a pollenek által kiváltott reakció gátlásával a szénanátha minden tünetét megszünteti, és már 6 éves kortól, akár 6 hónapon át a nyálkahártya bármiféle károsodása nélkül, biztonságosan alkalmazható.

Klasszikus tévhitek 

A legtöbb beteg tudja, hogy milyen fontos számára a gyakori szellőztetés, így reggel az első dolga az ablaknyitás. Valójában ez hiba, hiszen délelőtt sokkal nagyobb a pollenkoncentráció, mint a későbbi órákban.  
* Sok gyerek allergiás a tehéntejre, szerencsére ezt általában kinövik. Viszont néhány felelőtlen, ám jó szándékú szülő kecsketejjel próbálja helyettesíteni. A valóság az, hogy a gyerekek csupán 40%-a nem produkál ugyanolyan allergiás reakciót, mint a tehéntejre.
* Az immunterápiára sokan legyintenek, mondván humbug. A valóság ezzel szemben az, hogy jelenleg ez az egyik leghatékonyabb kezelés.
* Az állatszőr allergiával küzdők gyakran elhitetik magukkal, hogy a rövid szőrű állatok nem váltanak ki tüneteket. A valóság ezzel szemben az, hogy a szőr hossza teljesen mindegy, aki erre allergiás, tüneteket fog produkálni.
* Még sok allergiás sem tudja, hogy a szénanátha elnevezés teljesen alaptalan. A valóság az, hogy azért terjedt el ezen a néven, mert a XIX. század elején megfigyelték, hogy sokaknak akkor támadnak légzési nehézségei, amikor a szénát kaszálják. Valójában a széna nem okoz allergiát, vélhetően más fűfélék pollenjeit lélegezték be kaszálás közben.

Empirikus megfigyelések

A tévhitek és hasznos tippek feltérképezése során a legtöbb értékes információt maguk a betegek szolgáltatták.
Niki 20 éve él együtt a betegséggel, de diagnózist csak 10 éve állítottak fel nála, és rendszeres kezelésben is csak azóta részesül. Nem tudni, pontosan mióta küzd asztmás allergiával, de tény, hogy amikor orvoshoz fordult, a tüdeje már csak 70%-os hatékonysággal működött, ez a gyógyszeres kezelésnek és az orvosi tanácsok betartásának köszönhetően azóta jelentősen javult. Ő a virágporokra, egyes rákfajtákra, a füstölt húsokra, a kutya- és macskaszőrre allergiás, a parlagfűre viszont pont nem. Viszont az év nagy részében kénytelen inhalátort hordani magánál.

“A legkomolyabb felfedezésem mostanában az volt, hogy amíg figyeltem arra, hogy csak tartósítószer nélküli ételeket egyek, nagyon szép volt a bőröm. Most, hogy kicsit lazítottam, újra pattanásos vagyok. Nem tudom, ez mennyire függ össze az allergiámmal, de gyanús.” Sorstársai elmondásából tudja, hogy aki a parlagfűre allergiás, jobb, ha kerüli a dinnyét. Kérdésünkre, hogy ennek mi lehet az oka, választ nem tudtak adni, de saját tapasztalatuk alapján egyetértettek abban, hogy ha dinnyét esznek, tüneteik rosszabbodnak. A parlagfüvesek abban is egyetértettek, hogy jót tesz nekik az olyan kecske friss teje, amelyik parlagfüvet eszik.

A pollenallergiában szenvedőket meglepte az általunk tolmácsolt orvosi tanács, miszerint mossanak hajat minden nap, így legalább a hajszálakra tapadt pollenek nem okoznak irritációt - ők nem találtak összefüggést hajmosási szokásaik és a tünetek javulása/rosszabbodása között. A gyógyszeres kezelések közül sokan esküdtek a kalcium injekcióra, mely akár teljes tünetmentességet is eredményezhet.

Alternatív megoldások

Nehéz olyan beteget találni, aki még nem próbált természetes gyógymódot találni problémájára. A helyzet ezen a téren ugyanaz, mint a nyugati orvoslás módszerei esetében: egyénfüggő. A legjobb eredményeket - a páciensek ítélete alapján - az akupunktúrás kezelések hozzák, enyhébb esetekben évekre szóló tünetmentességet is elérhetünk vele. A sós tengervizes öblögetés mindenki számára elérhető, és bár nem egy kellemes tevékenység (az orrba kell dugni, és a víz vagy a másik orrlyukon, vagy a szájon át folyik ki), az általunk kérdezett betegek nagy része gyakran alkalmazza sikerrel.

webbeteg.hu
Oszd meg másokkal is!
Mustra