Életveszélyes a kerted, ha ezekre nem figyelsz oda

GettyImages-1226478790

Nagyon szerencsés vagy, ha a nyári napokat, a vakációt a szabadban töltheted a gyerekekkel, ám a kert bizony veszélyes is lehet. Összegyűjtöttük, hogyan védheted ki a kicsikre leselkedő rémségeket: a mérgező növényeket, a magasról esést vagy a mély vizet.

Még a leggondozottabb kertben is előfordulhat baleset. A gyerekeket mágnesként vonzza minden, amire felmászhatnak, a piros, színes termések vagy éppen a kerti tó alján megcsillanó kavicsok. Nem érdemes állandó félelemben tölteni a napokat, ám nem árt az elővigyázatosság. 

A veszélyes kert szépségei – mérgező növények

Elsőként érdemes végignézned a kertedben fejlődő növényeken. Több közülük sajnos súlyosan mérgező lehet. Abban, hogy megtudd, milyen fával, bokorral, cserjével állsz szemben, segíthetnek az ingyenesen letölthető, növényfelismerő applikációk, így nem fogsz farkast kiáltani egy ártatlan virág láttán is. Vannak azonban olyan zöldek, amelyeket többé-kevésbé fel tudunk ismerni, és egészen biztosan veszélyt jelentenek, ha a gyerekek valamelyik részét megeszik. Az aranyeső még júniusban is virágozhat, és bizony minden része, de különösen a magja és a kérge mérgező. Görcsöket és heves verejtékezést okoz, hányást, hasmenést idéz elő, súlyos esetben akár a légzést is lebéníthatja, és károsíthatja a vesét. Ugyanúgy veszélyes a leander minden része, amely – ha megeszik – hányást és hasmenést okozhat. Kisgyerekes családoknak egyáltalán nem javasolják, hogy a kertjükbe tiszafát ültessenek. Az egyik legveszélyesebb növény, különösen a tűlevele és a magja tartalmaz nagy mennyiségű mérget. Ugyanez a kategória a lilaakác is; a növény termése, ága és gyökere is mérgező. Sok kertben megtalálható a borostyán, amelynek levele és bogyója is kellemetlen tünetek okozója lehet, súlyos hallucinációkat okozhat a trombitafolyondár, a rododendron legtöbb fajtája és az azálea is mérgező. Ha az a gyanúd, hogy a gyerek bármelyik veszélyes növényt megkóstolta, ne késlekedj, hanem azonnal fordulj orvoshoz.

A színes termések vonzóak lehetnek a gyerekeknek
A színes termések vonzóak lehetnek a gyerekeknekIppei Naoi / Getty Images Hungary

Magas terasz, mély medence

Mindegy, hogy magasságról vagy mélységről van szó, a gyereket mindkettő vonzza. Ha tó vagy medence van a kertben és pici gyerek a családban, aranyszabály, hogy a legkisebbek nem lehetnek felügyelet nélkül a szabadban. Hiszen elég egy víz alján megcsillanó kavics, és a kíváncsi csöppség már bele is csusszanhat a tóba.

Sajnos úgy is bekövetkezhet a tragédia, ha nem túl magas a víz; a pánikba esett gyerkőc ugyanis lehet, hogy nem találja meg a kiutat.

A medencéhez mindenképpen vásárolj olyan ponyvát, amivel le lehet fedni, és akkor is használd, ha csak egy kis időre szaladsz be valamiért a házba. Ha erkélyed, balkonod van, és a korlátot úgy alakították ki, hogy akár létraként is használhatja a gyerek, sürgősen burkold be belülről nádfüggönnyel, vagy a barkácsboltokban kapható, előregyártott kerítéselemekkel. Ugyanígy védheted meg akkor is, ha a terasz korlátjánál be tudna szorulni a feje. Lényeges, hogy a széket se tudja a korláthoz tolni, hiszen a kíváncsi gyerkőc arra felállva életveszélyes helyzetbe sodorhatja magát. Sokszor mi, felnőttek, nem is gondolunk arra, hogy egy gyerek mi mindenben látja meg a lehetőséget, ami jó játéknak tűnik, de számára bizony nagyon veszélyes. 

A tó a kert egyik legveszélyesebb pontja
A tó a kert egyik legveszélyesebb pontjaNick Daly / Getty Images Hungary

Minden, ami szúr és vág

A nagy felfedezőkedvvel megáldott gyerekek elől mindenképpen zárd el a kertben azokat az eszközöket, amivel kárt tehetnek magukban. A metszőolló, a kasza és a kisbalta is legyen biztonságos magasságban. Talán nem is gondolsz rá, de ha paradicsomot nevelsz, érdemes lekerítened a kikarózott növényeket, nehogy ráessen a bölcsődés, óvodás csöppség. Ugyanez igaz a tövisekkel teli rózsákra; csúnya sebesülés lehet a vége, ha beleesik a gyerek. Érdemes néhány évre búcsút mondanod a leszúrható kerti díszeknek, mert a kicsi kezében veszélyes fegyver válhat belőle, ha kihúzza a földből. Ha kint esztek-isztok, a darazsak is hamarosan megjelennek. Fontos, hogy a gyerekekben tudatosítsd, hogy – bár veszélyt jelentenek – nem érdemes csapkodni, hajtani őket, mert ettől még inkább támadni fognak. Hogy ne legyen csípés a kellemes ebéd vége, a kertben, teraszon, a lehető legtávolabbi ponton helyezz el darázscsapdát.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra