A te otthonod is tele van veszélyes hulladékkal, csak nem tudsz róla

GettyImages-82860817
Olvasási idő kb. 3 perc

A legtöbb embernek, ha veszélyes hulladékra gondol, lejárt elemek, vegyszeres palackok, olajjal szennyezett tárgyak jutnak eszébe. Otthonunkban azonban ezeken kívül is találunk olyan szemetet, amit veszélyesként kell kezelnünk.

A Femina gyűjtötte össze azokat a teljesen hétköznapi tárgyakat, amelyek minden otthonban megtalálhatók, de ritkán esik szó arról, hogy miként kellene kezelni őket a használatot követően.

Sokan nem is sejtik, hogy az alább felsorolt, napi szinten alkalmazott és ártalmatlannak hitt eszközök használatukat követően háztartási veszélyes hulladéknak minősülnek.

A te otthonod is tele lehet veszélyes hulladéknak minősülő szeméttel
A te otthonod is tele lehet veszélyes hulladéknak minősülő szeméttelMarsBars / Getty Images Hungary

Veszélyes hulladékokkal tele az otthonunk

Ezeket a szemétté váló tárgyakat és eszközöket nem kezelhetjük úgy, mint a kommunális hulladékot, nem dobhatjuk őket a szemetesbe. Ha kiszolgálták idejüket, kizárólag a hulladékudvarokban lenne szabad leadni őket. 

Talán a leggyakrabban az aeroszolos fémpalackokkal kapcsolatban tévednek, amikor a hulladékudvar helyett a fémszemetet összegyűjtő szelektív kukába dobják őket. Mind a hajtógázas dezodorok csomagolása, mind a rovarirtó szerek kiürült palackjai, de még a borotvahabos flakonok, a légfrissítős palackok, valamint a festékszórók is veszélyes hulladéknak minősülnek. Nem csak a bennük lévő nyomás miatt kell külön kezelni ezeket, egyes palackok akár tűzveszélyesek is lehetnek. 

Ugyan a csomagolásukon általában feltüntetik, ha újrahasznosítható alumíniumból készültek, s könnyen hihetnénk hogy emiatt a sárga szemeteskuka a megfelelő hely számukra, mégsem szabad a háztartási fémhulladékkal együtt kezelni ezeket, mert a nyomás akkor sem szűnik meg, ha látszólag teljesen kifújjuk belőle a gázt.

Általános szabály, nem csak a fémflakonok esetében, hogy ha a tűzveszélyes vagy a mérgező jelzés is szerepel palackon, az minden egyéb piktogramot felülír a hulladékkezelés szempontjából. A különösen veszélyes piktogrammal ellátott flakonokat lezárva, szivárgásmentesen becsomagolva adhatod le azon hulladékudvarokban, ahol fogadnak ilyesmit.

Míg az általános vagy ökotisztítószerek műanyag flakonjai kiöblítve, tiszta állapotban gyűjthetők az otthoni szelektív kukában, egyes vegyszerek maró, egészségkárosító és környezetszennyező hatásuk miatt nem kerülhetnek oda. Ilyen többek közt a lefolyótisztítók, a zsíroldók, a klóralapú tisztítószerek, a savat tartalmazó anyagok és az ipari tisztítószerek jelentős része is.

A fénycsövek sem kerülhetnek a kommunális hulladékba

Egyes fényforrások is a veszélyes hulladékok listáját gyarapítják. A hagyományos és a halogén izzók bekerülhetnek ugyan a háztartási hulladékok közé, a LED-izzók, az energiatakarékos izzók és a kompakt fénycsövek nem. Mivel ezek nagyrészt elektronikai hulladéknak számítanak, a fénycsövek pedig higanyt tartalmaznak, különleges kezelést igényelnek. Az ilyen típusú, használt világítótesteket a jelenlegi szabályozás szerint hulladékudvarban vagy a forgalmazónál kell leadni.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek