Ezért ne takarítsd soha ablaktisztítóval az üvegfelületű főzőlapot

GettyImages-1406185858

Koszos üvegfelületeket tisztítani furcsán kielégítő elfoglaltság, pláne, amikor már a csillogó üveget polírozzuk még ragyogóbbá. Az ilyen felületek tisztítására ezernyi praktika létezik, de kevesen tudják, hogy az ablaküveget és az üvegfelületű főzőlapokat nem szabad ugyanúgy takarítani.

Vajon tudod, hogyan érdemes az üvegfelületű tűzhelyedet úgy megtisztítani, hogy ne kelljen minden hétvégét súrolással töltened? Legújabb meggyőződésünk, hogy a leégett foltok tisztítása nem kell, hogy fárasztó vagy időigényes legyen, ugyanis az alábbiakban felsorolt módszerekkel hosszú távon makulátlan állapotban tarthatod a tűzhelyedet, anélkül, hogy közben károsítanád. 

Hogyan kell tisztítani az üvegfelületű főzőlapot?

Az üvegfelületű tűzhely takarításához és fényesítéséhez a legtöbb szakértő hasonló tisztítási technikákat javasol. Az egész folyamathoz elegendő egy puha törlőkendő, tisztítószer és a háztartási eszközhöz mellékelt kaparó szerszám. A kulcs azonban nem a suvickolásban van, hanem a makacs lerakódások megelőzésében és az üvegfelület megóvásában. 

Nem mindegy, milyen eszközöket és tisztítószereket használunk az üvegfelületű főzőlap takarításához
Nem mindegy, milyen eszközöket és tisztítószereket használunk az üvegfelületű főzőlap takarításáhozbrizmaker / Getty Images Hungary

Auri Kananen finn vlogger büszkén hirdeti magát a „takarítás királynőjeként”. Videóiban a közösségi médián keresztül igyekszik motiválni az embereket, hogy vigyázzanak tárgyaikra és otthonukra. Remek tippjei vannak, ha az üvegfelületű főzőlap tisztításáról és védelméről van szó.

Kananen egy egyszerű és könnyen hozzáférhető tisztítási módszert ajánl az üveg főzőlap napi tisztításához. Szerinte az üvegfelületet érdemes nedves mikroszálas kendővel áttörölni minden egyes használat után annak érdekében, hogy a lap tartósan tiszta maradjon. A szakértő azt állítja, hogy ezzel a módszerrel könnyebben megszabadulhatsz az ételfröccsenésektől.

Mi tegyünk, ha ráég az étel az üveg főzőlapra?

Ha a tűzhely felületén makacs foltok vannak, amik erősebb tisztítást igényelnek, használj mosogatószert, amit körkörös mozdulatokkal kenj szét egy súrolószivaccsal vagy súrolókefével. Kananen szívesen használja Amerika kedvenc szivacsát, amit hazánkban is lehet már kapni. Ezután egy borotvapengével végigkaparja az egész felületet, hogy eltávolítsa a makacs foltokat. „Sokan félnek a penge használatától” – mondja Kananen. „Pedig ez egy fontos eszköz az égett foltok eltávolításában.”

Végül nedves mikroszálas ruhával kell áttörölni az üveg főzőlapot (használat előtt alaposan csavard ki a rongyot). Ha az egész felület megszáradt, a maradék foltokat vagy leégett részeket szárazon is lekaparhatod. A befejezéshez dörzsöld át a felületet egy száraz ruhával, ezzel fényesíted az üveget. 

A legjobb tisztítószer üvegfelületű tűzhelyhez

Az üvegfelületű főzőlapokhoz lehet kapni speciális tisztítószert is, ezekkel a legkönnyebb eltávolítani a lerakódásokat, és fényesebb is lesz tőle az üveg. De nagyon jó szolgálatot tesznek az általános tisztítószerek is, mint a szódabikarbóna és az ecet. „Az emberek többsége azt gondolja, hogy a tisztítószer számít a legtöbbet, de legalább annyira fontosak az eszközök, amelyekkel dolgozol, mert a kettő együttes erővel fejti ki hatását” – mondja Kananen. Ne feledd, hogy a makacs foltokkal szemben nem az erősebb vegyszer, hanem a kaparás a legjobb módszer!

Még ha nem is tudsz semmit arról, hogyan kell tisztítani a főzőlapodat, mosogatószerrel nem tudsz hibázni. „A mosogatószer segít a kaparónak jobban siklani” – mondja Kananen. 

Sokan nem tudják, hogy az üveglapos főzőlap kényesen reagál a durva vegyszerekre. Az ablaktisztítók sem jöhetnek szóba.

Bár logikusnak tűnik, hogy üvegtisztítót használjunk az üveg tűzhelyen, mégsem jó ötlet. Az ablaktisztítóban lévő ammónia túl erős a tűzhelylap tisztításához, és károsodást okozhat. Sokkal jobb alternatíva például az ecet használata.

Az acélgyapot súrolószivacsot szintén tilos használni, mert a durva textúra károsíthatja a finom üveget, karcossá teheti azt.

Milyen gyakran kell tisztítani az üvegfelületű főzőlapot?

A főzőlapot érdemes rendszeresen tisztítani. A takarítás-szakértő szerint a legjobb, ha minden használat után takarítod. Kananen azt ajánlja, hogy legalább hetente egyszer használd a kaparásos technikát, ezzel megakadályozod, hogy a szennyeződések és a foltok tartósan ráégjenek az üvegre. Havonta egyszer pedig a sütő is megérdemli az alapos takarítást, nem csak a főzőlap. Ekkor vess be minden praktikát, így a berendezés ragyogóan újszerű marad hosszú évekig.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra