Miért rajong mindenki a szürke kanapékért? Így döntsd el, illik-e a nappalidba

GettyImages-1186974930

Manapság tele van a média lakberendező, átalakító, felújító és építkező tartalmakkal: ahogy a főzőcskés műsorokat, sütő-főző realityket nem tudja megunni a közönség, úgy virágoznak a belsőépítészettel kapcsolatos csatornák, sorozatok, magazinok is. Ezeket a téma kedvelői mellett azoknak szánják segítségül, akik úgy érzik, nem elég kreatívak, nincs megfelelő inspirációjuk vagy merszük egyedül belevágni otthonuk szépítésébe. De akkor miért kell szürke kanapét erőltetni rájuk, amikor annyi stílus és szín adhat igazi jelleget egy otthonnak?

„Szürke hétköznapok”, „szürke eminenciás”, „szürke kisegér”: számos kifejezés hangsúlyozza a nyelvben is a szürke indifferens, kissé jellegtelen hatását, amivel képes teljesen beolvadni környezetébe. Ami szürke, az nem meghatározó, nem lóg ki, nem szúr szemet, belesimul környezetébe, alkalmazkodik. Könnyen eltűnik, mint szürke szamár a ködben.  

A szürke ötven árnyalata

A szürke egyébként a világos galambszürkétől a kicsit sötétebb hamuszürkén és a betonszürkén át a sötét grafit- vagy antracitárnyalatig igen változatos képet mutathat. Lehet fémesen csillogó, ezüstös, vagy teljesen matt. Alapvetően hideg szín, de barnásabb árnyalatai melegebb hatást keltenek.

Jellegtelen jellegzetességénél fogva remekül kombinálható rengeteg más színnel:

a piros karácsonyivá teszi, a sárga tavaszivá és napsütötté, a halvány rózsaszín lágyítja, a barna klasszikusabbá varázsolja, vagyis a szürke önzetlenül engedi érvényesülni minden mellé társított szín egyéniségét.

Ezért manapság a lakástrendekben előszeretettel alkalmazzák falszínként, de konyhabútor, járólap, vagy akár ülőgarnitúra színeként is.

Hol érdemes ilyen kanapét választani?

Szállodai szobákban, kiadásra szánt helységekben, ahol sok és különböző ízlésű ember fordul meg, ideális választás lehet a szürke, ami senkinél nem fogja kiverni a biztosítékot. Legfeljebb nem ájul el a gyönyörűségtől, de ki sem fordul a szobából, hogy ez túl csajos, túl klasszikus, túl ilyen, vagy túl olyan, mert egyik sem! 

Ezt a tulajdonságát használják ki, amikor széles közönségnek kell megfelelni.

Otthoni lakberendezés: miért ez kéne?

Amikor viszont valaki maga választ saját otthona személyre szabásakor bútort, általában tudja, melyik a kedvenc színe, milyen környezetben érzi jól magát, milyen színt néz szívesen hosszú távon, mit nem tud elviselni, és főleg azt, melyik az a stílus, amelyben otthonát elképzeli, és ahhoz milyen szín illik. A vintage stílushoz jól illik a fehér, a módjával adagolt rózsaszín romantikát csempész bele, a zöld és a fa jól passzolnak a natúr, természetközeli stílushoz, ugyanakkor az olajzöld, a mély türkiz, a fekete és az arany az art deco utánérzetnek is nagyon jól tudnak állni. A retró pedig szereti az apróbb geometrikus mintákat és az élénk árnyalatokat. 

Vagyis minden trend és korszak egyben egy színvilágot is magában hordoz.

A szürkének is lehet jelleget adni

Ha azonban valaki nem olyan bátor, hogy markáns színekkel hangsúlyozza ki választott stílusa jellegzetességeit, a szürkéből is kihozhatja a lehető legtöbbet. Ha az irány és a stílus kirajzolódott, a szürkével is létre lehet hozni egy karakteres otthont. Olyat, amibe jobb betérni, mint egy steril szállodai szobába.

A szürke ötven egyénisége

Ez is szürke, de a kanapénak így van egyénisége
Ez is szürke, de a kanapénak így van egyéniségeAndrii Medvediuk / Getty Images Hungary

A vintage szürke kanapé fehér háttérrel, pasztell kiegészítőkkel, ízléses selyemvirággal, egy szép kandallóval, csillárral vagy műszőrme szőnyeggel nagyon jól harmonizál majd. Ugyanúgy engedi érvényesülni a kiegészítőket és a többi bútordarabot, mégis valódi egyéniséget kölcsönöz a helyiségnek.

Az art deco és a szocreál utánérzete egy kis natúr fuvallattal szintén jelleget ad a térnek
Az art deco és a szocreál utánérzete egy kis natúr fuvallattal szintén jelleget ad a térnekKatarzynaBialasiewicz / Getty Images Hungary

A fával kiegészített retró design egyszerre visz vissza egy kicsit a természethez és egy letűnt kor jellegzetes esztétikájához, amire szívesen emlékszünk vissza, és ami sok emléket ébreszt. A szürke és a barna egyáltalán nem összeférhetetlen színek, bár komoly hatást fognak együtt elérni.

Nem túlzás a rózsaszín használata, ennyi éppen jólesik, a szürkével kellemesen harmonizál ebben a lakberendezési stílusban
Nem túlzás a rózsaszín használata, ennyi éppen jólesik, a szürkével kellemesen harmonizál ebben a lakberendezési stílusbanjenyhanter / Getty Images Hungary

A rózsaszín és a sok textil, főleg a kötött, lágyítja a szürke ridegségét, finomságot és romantikát visz bele, de nem engedi azt túlzásokba esni, így kellemes arany középutat kaphatunk ügyes kombinációjukból.

Modern, minimalista antracit fürdőszoba, de annál karakteresebb
Modern, minimalista antracit fürdőszoba, de annál karakteresebbtulcarion / Getty Images Hungary

A minimalista stílus eleve nem tartalmaz sok lágyságot, csak a legszükségesebb vonalak megléte jellemzi, amit a szürke bármely árnyalata csak ridegebbé tesz. Minél sötétebb, annál inkább, de van, akihez ez áll közel. A megoldás kétségkívül férfias erőt és magabiztosságot sugall.

Ez már valóban rétegízlés, de annál izgalmasabb
Ez már valóban rétegízlés, de annál izgalmasabbshank_ali / Getty Images Hungary

A vintage-dzsel könnyen kombinálható barokkos, rokokós, túlburjánzó, antik eleganciát tükröző formavilág is megférhet egy modern szürke árnyalattal: egészen egyedi jelleget fog kölcsönözni bármilyen szobának.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra