Ezt a rákkeltő anyagot te is mindennap használod a fürdődben

GettyImages-1474204303
Olvasási idő kb. 2 perc

A légfrissítőket sokan használjuk nap mint nap a kellemetlen szagok elfedésére: ha nálad is egy helyiségben található a vécé és a fürdő, valószínűleg nem kell magyaráznunk, miért praktikus némi kellemes illatot a levegőbe juttatni időnként.

A szomorú valóság ezekkel a kellemes illatot árasztó eszközökkel kapcsolatosan ugyanakkor az, hogy rontják a beltéri levegő minőségét, hívja fel a figyelmet a Femina. Teljesen mindegy, hogy aeroszol vagy pumpás adagoló, illatos gyertya vagy konnektorba dugható eszköz biztosítja az illat párolgását, ez egyaránt igaz mindenféle változatra.

Így lehet rákkeltő a kellemes illat

A nem kívánt szagokat elfedő illatokat ugyanis vegyi anyagok biztosítják ezekben, amelyeknek számos káros hatása lehet, például ezek:

  • szem- és torokirritáció
  • hányinger
  • légzési problémák
  • asztma
  • hormonális zavarok
  • migrénes fejfájás
  • neurológiai problémák
  • és megváltoztathatják a hormonszinteket is.
Rákkeltő anyagok ártatlannak hitt illatok mögé is rejtőzhetnek
Rákkeltő anyagok ártatlannak hitt illatok mögé is rejtőzhetnekcerro_photography / Getty Images Hungary

Mindezért az illékony szerves vegyületek, az úgynevezett VOC-ok felelnek. Ebbe a családba tartozik többek közt a formaldehid, a benzol, az etil-benzol és a xilol is, néhány ilyen anyagról pedig bizonyították már, hogy nagy dózisban használva rákkeltő hatása van.

Annak sem szabad bedőlni, ha organikus, bio vagy szerves jelzőkkel hirdetik ezeket a termékeket.

A hosszan tartó használat esetében az immunrendszer is egyre érzékenyebben reagál ezekre a vegyi anyagokra, gyulladások, allergiás reakciók léphetnek fel abban az esetben, ha folyamatosan ezekkel a szerekkel akarsz jó illatot teremteni otthon.

Fújkálás helyett szellőztess

Érdemesebb a rossz szagoktól szellőztetés vagy szagelszívás útján megszabadulni: ez tekinthető a legbiztonságosabb módszernek. Az illóolajok vízzel kevert változatára is sokan esküsznek, de ezzel már érdemes óvatosabbnak lenni, mivel a nagyon koncentrált illóolajoknak lehet VOC-tartalma is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek