40 millió alatt már átlagos panellakást sem kapsz

panel lakás árak
Olvasási idő kb. 2 perc

A panellakásokért fizetett négyzetméterár 9 százalékkal lett magasabb a tavalyihoz képest. Ez azt jelenti, hogy idén átlagosan 765 ezer forintot kell fizetni négyzetméterenként, vagyis egy 53 négyzetméteres átlaglakás 41 millió forintba kerül.

A fővárosi panellakások piacán az idei év újabb áremelkedést hozott, amit a megújuló otthonteremtési támogatások és a mérséklődő lakáshitelkamatok is befolyásoltak, mivel növelték  a vásárlási kedvet. Az Economx cikkében külön elemzi a legnagyobb budapesti lakótelepek árváltozását.

Már a panellakás is megfizethetetlen

A vizsgált 12 lakótelep közül tavaly a Bécsi úton csökkentek a legnagyobb mértékben az árak, ehhez képest idén itt volt a legnagyobb a drágulás: a múlt évi átlagnál 30 százalékkal kellett többet fizetnie annak, aki most döntött úgy, hogy egy itteni panellakást vásárolna. Ha viszont a 2022-es négyzetméterárakhoz viszonyítunk, azokhoz képest csak 4 százalékkal lett az átlagár magasabb, így itt a vevők 880 ezer forintos négyzetméterárra számíthatnak.

765 ezer forintba kerül egy átlagos budapesti panellakás négyzetmétere
765 ezer forintba kerül egy átlagos budapesti panellakás négyzetméterePeter Zelei Images / Getty Images Hungary

A XI. és a XIII. kerületben közelít a négyzetméterár a millió forinthoz. A rekorder a Gazdagrét, ahol 980 ezer forintot kell egyetlen négyzetméterért leszurkolni, de a szintén újbudai Fehérvári úti lakótelep sem sokkal olcsóbb: ott 12 százalékos emelkedés után 941 ezer forintra nőtt az egységár. Buda északi részén, Békásmegyeren jóval alacsonyabb, 791 ezer forintos az átlagár, Káposztásmegyeren azonban 20 százalékos emelkedést követően 795 ezer forint volt a négyzetméterenkénti ár.

A pesti oldalon az angyalföldi Vizafogó lakótelep a legdrágább, ahol 16 százalékos drágulás után 936 ezer forint az ingatlanvásárlásra fordított átlagos összeg négyzetméterenként.

A harmadik legnépszerűbbnek számító zuglói Füredi úti lakótelepen 8 százalékos növekedés után 829 ezer forintos, a második legkeresettebb újpesti lokáción 736 ezer forintos, míg a legkelendőbb Újpalotán 663 ezer forintos négyzetméteráron lehet kapni lakást. A legolcsóbb ingatlanok Budapesten 11 százalékos emelkedést követően a kispesti Havanna lakótelepen találhatók, 644 ezer forintos négyzetméteráron.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek