Így fűtöttek régen: letűnt korok mikrójaként is működött a jó öreg öntöttvas radiátor

divany (3).png

Lakásfelújítás során felmerülhet a kérdés, hogy mi legyen az öntöttvas radiátor sorsa. Sokan kapásból rávágják, hogy nem szívesen osztozkodnak egy otthonon ezekkel a régről ránk maradt vasszörnyekkel, pedig a téma megér egy kis gondolkozást. Ezeknek a radiátoroknak is bőven akad előnyük, és gyakran még a designerek is adnak nekik esélyt. Erre mutatunk most pár példát.

A modern lapradiátorok közül az acéllemezes a legkelendőbb hazánkban, de bármily meglepő, az öntöttvas radiátoroknak is van egy elég masszív rajongótábora. Biztosan nehéz ezt azoknak elképzelni, akik csak a lottóötöst várják, hogy végre megszabadulhassanak tőlük. Mi most a retró radiátor oldalára állunk, és megmutatjuk, milyen színes 150 évre tekint vissza története.

A kályhától a központi fűtésig

Már a Biblia is többször tesz említést egy bizonyos parázstartó üstről, amelyet a rómaiak caminus néven ismertek. Ez leginkább a bérházak fűtésére szolgált, amíg a vidéki házakban a kandalló, vagyis a focus volt az elterjedt. A rómaiak amúgy már a padlófűtésnek az elődjét is használták a virágzó fürdőkultúrának köszönhetően, ugyanis a meleget föld alatti csöveken vagy üregeken keresztül irányították a kőpadlózat alatt. A központi fűtés előfutárai voltak ezek, még jóval a radiátorok előtt.

Ilyen antik hypocaustum fűtőrendszer-maradványok láthatók például Magyarországon is Aquincum, Ulcisia Castra, Intercisa romjai között
Ilyen antik hypocaustum fűtőrendszer-maradványok láthatók például Magyarországon is Aquincum, Ulcisia Castra, Intercisa romjai között

A fűtőberendezések terén azonban a 18. század hozott óriás fordulatot, amikor is megjelent a ma is ismert központi fűtés. Kezdetben csak pálma- és üvegházak fűtésére használták, idővel azonban lakásokban is alkalmazást nyert. Vitatott, hogy a ma is ismert öntöttvas radiátor egy lengyel származású orosz, vagy egy amerikai feltaláló nevéhez kapcsolódik, de mindenesetre a The American Radiator Company (Amerikai Radiátor Társaság) közreműködésével vált először a világon tömeggyártott termékké.

Öntöttvas radiátorok virágkora

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a radiátorok fejlődése szempontjából a legfontosabb időszak a viktoriánus korszak volt. Ebben az időszakban – a 19. század vége felé – a radiátorok már nemcsak hőleadó egységeknek számítottak, hanem sokkal inkább az otthonok díszítőelemének. Az 1950-es évekig azonban a központi és a távfűtés nem volt elterjedt világszerte, majd Magyarországon a fűtési technológia és formatervezés ezután hosszú ideig meg is rekedt azon a színvonalon.

A praktikum és a stílus találkozásának a viktoriánus korabeli felfogása nagyon hasonlít ahhoz, amit ma a modern otthonokban látunk. És bár a klasszikus öntöttvas radiátorokat a történelmi okok miatt a tervezők inkább vintage, rusztikus és angol stílusú otthonokba ajánlják, a kortárs modern terekben is kezdi megtalálni a helyét a designerek jóvoltából.

Szépnek és praktikusnak találták

A viktoriánus kor vívmányai közül az öntöttvas radiátorok gyártói az étkezőhelyiségekbe beépített, melegítőfiókkal ellátott modelleket ajánlottak. Ezeket arra használták, hogy melegen tartsák az ételt, illetve a tányérokat és az edényeket a későn érkezők számára.

Az éttermekben máig odafigyelnek arra, hogy melegen tartott tányérban szolgálják fel az ételt, forró italt. A háztartásokban pedig a mikró melegíti fel az ételt és az edényt is
Az éttermekben máig odafigyelnek arra, hogy melegen tartott tányérban szolgálják fel az ételt, forró italt. A háztartásokban pedig a mikró melegíti fel az ételt és az edényt isFpg / Getty Images Hungary

Nálunk a kályháknak volt hasonló útja a formatervezésben, a fenti képhez hasonló radiátorokat inkább brit, holland és francia otthonokban lehetett látni.

Ezért ne cseréld le az öntöttvas radiátort

A lakberendezési magazinok lapjain főleg indusztriális hangulatú terekben láthatjuk megjelenni ezt a robusztus fűtőtestet. Ahol csupasz téglafalak, beton- vagy kőfalak sem ritkák, loftszerűen magas a belmagasság. De minimalista, monokróm belső terekben is szívesen meghagyják, gyakran feltűnő színűre festve. Pajták, présházak átalakításánál is van, hogy előkerül ez a fajta radiátortípus, mivel elég nagy tereket képes befűteni, ami miatt mondjuk tetőterekben vagy stúdióapartmanokban is ideális lehet. 

Az öntöttvas monstrum ráadásul kvázi elpusztíthatatlan. Jobb hőforrás, mint alumínium és acéllemez társai, és bár lassabban melegszik át, de a hőt méreténél és kialakításánál fogva sokkal tovább képes leadni. Ezért érdemes megtartani és odafigyelni a karbantartására. Ha pedig annyira kiállhatatlan a látványa, akkor például apácaráccsal bármikor el lehet rejteni.

A lakberendezők is úgy vélik, hogy egy lakásfelújítás során nem csak a dekorációs tényezőt kell figyelembe venni. A fűtéstervezést rendszerként kell áttekinteni, nagyban függ meglévő adottságoktól, a büdzsé méretétől, és a fókuszt egy ponton a fűtőtestről a lakás hőszigetelésére is érdemes áthelyezni.

Természetesen az is nagyon fontos, ha távfűtéses vagy nagyobb társasházi rendszerben cserélsz radiátort, hogy egy jó kivitelező szakember véleményét is kikérd, aki aztán kellő körültekintéssel végzi el a munkát, illetve segít a megfelelő méretű és típusú radiátor kiválasztásában.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Borítókép: Facebook / Casaestyle

Oszd meg másokkal is!
Mustra