Soha ne tedd mikróba ezeket az ételeket: ételmérgezés vagy robbanás lehet a vége

mikro
Olvasási idő kb. 3 perc

Bár a legkönnyebb mindig a mikróba bedobni mindent, ha megennénk a tegnapról maradt ebédet, de van néhány étel vagy hozzávaló, amelyek rossz ízűek vagy kifejezetten egészségre károsak is lehetnek a mikrós felmelegítés után.

Íme azon ételek listája, amelyeket nem ajánlott mikrohullámú sütőben felmelegíteni.

A mikrózás veszélyei: rossz ízű ételek, mérgezés, robbanás

"Kórokozótanyák": krumpli, rizs, csirke

Ha nem megfelelő körülmények között tárolunk bizonyos ételeket, például a krumplipüré vagy a főtt rizs szobahőmérsékleten hűlt ki, vagy esetleg a csirke nem lett kellőképpen átsütve, elszaporodhatnak bizonyos kórokozók bennük, a mikró pedig már nem tudja kellőképpen felforrósítani őket, aminek ételmérgezés lehet a vége.

Tojás

Ez talán sokak számára egyértelmű, de nem árt kihangsúlyozni, hogy ha egy egész tojást a mikróba teszünk, az fel is robbanhat, mivel a benne keletkező gőz nem tud távozni a zárt "térből".

Vastag héjú ételek (zöldségek)

Kerülni kell a burgonya, a paradicsom és egyéb vastag héjú ételek mikrós melegítését is. A tojáshoz hasonlóan, a krumpli esetében is a hámozatlan, egész krumplira vonatkozik ez az ellenjavaslat. A mikró intenzív hőhatása gyorsan párologtatja el a zöldségekben lévő vizet, ekkor viszont a vastag héj meggátolja, hogy a folyadék gőz formájában távozhasson a krumpli belsejéből. Erre a megoldás, hogy szúrjunk lyukakat az adott zöldségbe, így előkészítve a gőz útját.

Ugyanez a helyzet az olyan zöldségek esetében is, mint a cukkini vagy a spenót, amik nagyon magas víztartalommal rendelkeznek (ezért esnek össze annyira a főzéstől). Ha mikróba tesszük őket, ezeknél sincs elég lehetőség a párolgásra, így gyakran ázott, pépes állagú étel a végeredmény.

Spenót

Külön jegyezzük meg erről a zöldségről, hogy a benne található nitrát nitritté, majd nitrozaminná alakul, amely a test oxigénellátását negatívan befolyásolja, és még karcinogén tulajdonságokkal is bírhat.

Fontos, hogy az ételeket le is fedjük, ha esetleg rárobbannának a mikró belsejére
Fontos, hogy az ételeket le is fedjük, ha esetleg rárobbannának a mikró belsejérePeter Finch / Getty Images Hungary

Kolbász, sonka, felvágott

A feldolgozott húsokat sem ajánlatos mikróban újramelegíteni. Az ilyen húsok zsírosak, gyakran tartósítószerrel készülnek, amelyek a mikrohullámokkal kapcsolatba lépve kellemetlen ízt vagy káros anyagok kialakulását eredményezhetik.

Szerencsére van alternatívánk ezeknek az ételeknek a felmelegítésére is. Serpenyőben vagy sütőben is ugyanúgy megfelelő állapotba hozhatjuk az ételt.

Nem csak az ételek lehetnek veszélyesek

Arra is nagyon ügyelnünk kell, hogy milyen edényben melegítünk! A legtöbbek által emlegetett tanács pedig a kizárólag mikrohullámú sütőhöz alkalmas edények és dobozok használata. Egyes műanyagokból még káros vegyi anyagok is felszabadulhatnak, vagy akár meg is olvadhatnak a nem megfelelő edények, dobozok a magas hőfoktól.

Sok vita volt róla, hogy vajon egészséges-e egyáltalán a mikrohullámú sütő használata. Olvasd el, mit tesz valójában az egészségeddel!

Vedd meg fél áron a Dívány első könyvét!

A Dívány újságírói által felkutatott történetek fele a 20. század elejének Magyarországát idézi meg, a másik fele pedig a világ tucatnyi országából mutat be egészen különös eseteket.

Tekintsd meg a kötetet, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek