Íme azon ételek listája, amelyeket nem ajánlott mikrohullámú sütőben felmelegíteni.
A mikrózás veszélyei: rossz ízű ételek, mérgezés, robbanás
"Kórokozótanyák": krumpli, rizs, csirke
Ha nem megfelelő körülmények között tárolunk bizonyos ételeket, például a krumplipüré vagy a főtt rizs szobahőmérsékleten hűlt ki, vagy esetleg a csirke nem lett kellőképpen átsütve, elszaporodhatnak bizonyos kórokozók bennük, a mikró pedig már nem tudja kellőképpen felforrósítani őket, aminek ételmérgezés lehet a vége.
Tojás
Ez talán sokak számára egyértelmű, de nem árt kihangsúlyozni, hogy ha egy egész tojást a mikróba teszünk, az fel is robbanhat, mivel a benne keletkező gőz nem tud távozni a zárt "térből".
Vastag héjú ételek (zöldségek)
Kerülni kell a burgonya, a paradicsom és egyéb vastag héjú ételek mikrós melegítését is. A tojáshoz hasonlóan, a krumpli esetében is a hámozatlan, egész krumplira vonatkozik ez az ellenjavaslat. A mikró intenzív hőhatása gyorsan párologtatja el a zöldségekben lévő vizet, ekkor viszont a vastag héj meggátolja, hogy a folyadék gőz formájában távozhasson a krumpli belsejéből. Erre a megoldás, hogy szúrjunk lyukakat az adott zöldségbe, így előkészítve a gőz útját.
Ugyanez a helyzet az olyan zöldségek esetében is, mint a cukkini vagy a spenót, amik nagyon magas víztartalommal rendelkeznek (ezért esnek össze annyira a főzéstől). Ha mikróba tesszük őket, ezeknél sincs elég lehetőség a párolgásra, így gyakran ázott, pépes állagú étel a végeredmény.
Spenót
Külön jegyezzük meg erről a zöldségről, hogy a benne található nitrát nitritté, majd nitrozaminná alakul, amely a test oxigénellátását negatívan befolyásolja, és még karcinogén tulajdonságokkal is bírhat.

Kolbász, sonka, felvágott
A feldolgozott húsokat sem ajánlatos mikróban újramelegíteni. Az ilyen húsok zsírosak, gyakran tartósítószerrel készülnek, amelyek a mikrohullámokkal kapcsolatba lépve kellemetlen ízt vagy káros anyagok kialakulását eredményezhetik.
Szerencsére van alternatívánk ezeknek az ételeknek a felmelegítésére is. Serpenyőben vagy sütőben is ugyanúgy megfelelő állapotba hozhatjuk az ételt.
Nem csak az ételek lehetnek veszélyesek
Arra is nagyon ügyelnünk kell, hogy milyen edényben melegítünk! A legtöbbek által emlegetett tanács pedig a kizárólag mikrohullámú sütőhöz alkalmas edények és dobozok használata. Egyes műanyagokból még káros vegyi anyagok is felszabadulhatnak, vagy akár meg is olvadhatnak a nem megfelelő edények, dobozok a magas hőfoktól.
Sok vita volt róla, hogy vajon egészséges-e egyáltalán a mikrohullámú sütő használata. Olvasd el, mit tesz valójában az egészségeddel!

Vedd meg fél áron a Dívány első könyvét!
A Dívány újságírói által felkutatott történetek fele a 20. század elejének Magyarországát idézi meg, a másik fele pedig a világ tucatnyi országából mutat be egészen különös eseteket.
Tekintsd meg a kötetet, kattints ide!
hirdetés