Gyümölcsök, amelyek néhány éven belül eltűnhetnek a magyar kertekből

GettyImages-1312576290
Olvasási idő kb. 4 perc

A magyar málnának leáldozhat. A termelési nehézségek, a klímaváltozás és a munkaerőhiány miatt majdnem tizedére csökkent Magyarországon a málnatermő területek nagysága. Ezzel szemben a kivibokor már nem csak a hobbikertekben lesz fellelhető.

A klímaváltozás egyebek között a mezőgazdaságra is jelentős hatással van. A hosszan tartó, csapadékmentes időszak több gyümölcs termesztését is veszélyezteti. Nézzük, melyek azok, amelyekre vigyáznunk kell.

A bogyós gyümölcsök rosszul tűrik a klímaváltozást

Drasztikusan lecsökkent hazánkban a málnatermő területek összessége. Míg egy évtizeddel ezelőtt csaknem ezer hektáron érett az ízletes bogyós gyümölcs, ma már mindössze 160 hektáron terem. A málna termésmennyisége az 1990-es évek elején érte el hazánkban a csúcspontot, a KSH adatai szerint akkor 27 ezer tonna málnát termeltek. Ekkor a termelés mintegy 30 százalékát a háztáji kiskertek adták. Az akkori felvásárlási rendszer jó lehetőséget biztosított a családoknak a jövedelemkiegészítésre.

Nem csak a málna-, a hazai szedertermés is visszaesett
Nem csak a málna-, a hazai szedertermés is visszaesettJasmina007 / Getty Images Hungary

A rendszerváltás után a felvásárlási rendszer megszűnt, a feldolgozóipar leépült, a munka- és jövedelemviszonyok megváltoztak, s mindez negatívan hatott a termelési kedvre. A klímaváltozás az elmúlt években ugyancsak kedvezőtlenül befolyásolta a termelést. Hazánk korábban a málna termeszthetőségének déli határán helyezkedett el.

A málnával együtt a szeder is speciális ökológiai körülményeket, hűvösebb, párásabb, csapadékosabb klímát igényel, hiszen eredetileg mindkettő erdei gyümölcs volt.

Nehezen viselik a szélsőségeket. A forró, száraz nyarak és az enyhe telek együttesen nagy gondot okoznak.

Miután a mediterrán égöv északra tolódik, a málnatermesztéshez a klíma jelenleg éppen Lengyelországban a legkedvezőbb. Ott most az éghajlat a húsz évvel ezelőtti magyarországihoz hasonló. 

Egyre kevesebb az őszibarack-ültetvény

Kétségessé vált az őszibarack és a kajszibarack termesztése is. Ebben is jelentős szerepet játszik az éghajlatváltozás és a gazdaságok korszerűsítésének hiánya is. Az elmúlt években a tavaszi fagyok és az aszály miatt jelentősen csökkent ezeknek a kényes gyümölcsöknek a betakarított mennyisége. Emellett a barackok termőterülete is csökkent, más, strapabíróbb gyümölcsökkel szemben.

Hihetetlen, de megeshet, hogy egyáltalán nem lesz, aki idehaza őszibarackot termesszen
Hihetetlen, de megeshet, hogy egyáltalán nem lesz, aki idehaza őszibarackot termesszenSDI Productions / Getty Images Hungary

A meglévő hazai ültetvények elöregedőben vannak, a kivágások már csaknem tizenöt évvel ezelőtt elkezdődtek, s a gazdák többsége nem is tervezi, hogy újakat telepít. Az őszibarack az egyetlen gyümölcsfaj, amelyik esetében nagyobb területet vágnának még ki a közeljövőben a gazdálkodók, mint amekkorát telepítenének.

A klímaváltozás és a korszerűsítés hiánya mellett további gondot jelent, hogy a magyar őszi nehezen kel versenyre a déli országokból érkező importbarackkal.

Olaszországnak és Spanyolországnak nemcsak abban áll az előnye, hogy ott az éghajlat miatt korábbi az érés, hanem a termesztéstechnológia és a szervezettség miatt is jóval hazánk előtt járnak.

Kivire alapozzák a jövőt

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központban már évek óta dolgoznak annak érdekében, hogy bogyós gyümölcsök fajtanemesítésével, adaptációjával, valamint termesztési kísérletekkel olyan málnafajtákat nemesítsenek, amelyek jobban tűrik a melegebb, aszályos időjárási viszonyokat. Mindeközben a gazdák alternatívát keresnek, a Dunántúlon többen is a málna helyett a kivi termesztésére alapozzák a jövőjüket.

A banán és a narancs is veszélyben van

A klímaváltozás az avokádó termesztését is befolyásolja
A klímaváltozás az avokádó termesztését is befolyásoljatycoon751 / Getty Images Hungary

A probléma, melyet a sokak által kedvelt gyümölcsök eltűnése okozhat, globális méretű. Azt, hogy egyre nagyobb a baj, a termékek árának emelkedése is jól jelzi.

Hamarosan hiánycikk lesz az avokádó is, amely a szárazságot sínyli meg a legjobban.

A gyümölcsnek igen nagy a vízigénye: 28 gramm avokádónak 34 liter vízre van szüksége.

banán pusztulását egy fertőzés fenyegeti, amely a növény érrendszerét támadja meg, így az nem tudja megfelelően felszívni a nedvességet és a tápanyagokat. A narancsot az ázsiai citruskabóca által terjesztett betegség tizedeli, így előfordulhat, hogy a narancslétől is búcsút kell vennünk hamarosan.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek