Ezt a magyar házat akarja most mindenki megvenni

magyar-haz258377
Olvasási idő kb. 2 perc

Eladó az az épület, amelyet a híres magyar építész, Kozma Lajos tervezett saját magának. Kozma nevéhez több hasonló víkendház is fűződik a Lupa-szigeti üdülőtelepen, ám ez a leghíresebb közülük – a modern építészet egyik szimbólumává vált az épület.

Aki járt már a Lupa-szigeten, bizonyára látott Kozma Lajos által tervezett házat. A modern villáiról, nyaralóiról ismert építész munkássága ugyanis szorosan összefonódik a hellyel, Kozma három víkendházat is tervezett az üdülőtelepre. Ezek közül a leghíresebb az, amelyiket saját magának készített: vasbeton lábakon áll, teraszát jellegzetes piros korlát határolja, és – ami a legfontosabb – nemsokára a piacra bocsátják – adta hírül az Építészfórum

Az épület terasza megépítésekor még a Duna fölé nyúlt, ma már nincs víz alatta. Annak idején ez a megoldás nagyon praktikus volt az építész számára, a Kozma-család ugyanis gyakran vízitúrázott a Dunán. A nyaraló 1934-1935-ben épült föl, a Platán sor 8. szám alatt. A cölöpökön álló, lapostetős, vasbeton ház az idők során kultikussá vált: tulajdonképpen a modern magyar építészet egyik szimbólumának lehet tekinteni. Amikor felépült, hirtelen mindenki hasonló nyaralót szeretett volna.

A víkendház eredetileg három fő számára készült: ennek megfelelően egy nagy, tágas szoba volt benne, három hálóhellyel. Területe összesen 68 négyzetméter, az épület belsejét három részre osztották, a szobák üvegajtókkal kapcsolódnak a 60 négyzetméteres, Dunára néző teraszhoz.

Három hasonló házat tervezett a magyar építész, sajátját árulják most
Három hasonló házat tervezett a magyar építész, sajátját árulják mostPolyák Attila

Nem csak ezt a házat tervezte a környéken a magyar építész

A nyaralóval szomszédos telken egy nagyon hasonló épület található, amelyet szintén Kozma Lajos tervezett. A fő különbség közöttük az, hogy a saját magának készített ház falán megtalálható az építész kerámia szignója, amelyen ő maga látható.

Kozma Lajos (1884-1948) építész, iparművész és grafikus is volt, a magyarországi szecesszió egyik legkiválóbb művésze. Az ő belsőépítészeti tervei alapján építették át a Divatcsarnokot, nevéhez fűződik az Átrium-ház és mozi építése 1935-ben. Ő alapította mindezen felül a Budapesti Műhely nevű, belsőépítészettel foglalkozó művészcsoportot.

Nyitókép: Fortepan / Reményi József

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek