Erre figyelj a lakás bejárásánál, ha nem akarod kapásból elveszíteni az ingatlant

GettyImages-1307804071

Ha nem figyelsz oda a lakás vásárlásához fűződő etikett szabályaira, akár az álomingatlanod bánhatja.

Ingatlant vásárolni macerás. Nemcsak az árakon főhet a fejünk, hanem azon is, hogy a valóban igényes, szemet gyönyörködtető és praktikus helyeket szinte a hirdetés megjelenésének pillanatában elkapkodják az orrunk elől. Hosszú hónapokba is beletelhet, mire végre sikerül találnunk egy olyan ingatlant, amely képen és papíron is remekül néz ki, és még a személyes helyszínelés lehetőségéről sem maradtunk le. Nemcsak a vevő szempontjából tud döntő élményként szolgálni a bejárás, hanem az eladó számára is: ha nem figyelünk oda a lakásvásárlói etikettre, akár kapásból búcsút is inthetünk álmaink otthonának Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosának tapasztalata szerint.

Hogy ne váljon köddé az édes otthon álma, figyeljünk a lakásvásárlói etikettre

Az ingatlanvásárlás hosszú folyamat. Rengeteg információt és igényt kell egyszerre észben tartani, miközben az anyagiak újra- és újraszámolása tölti ki a munka utáni szabad perceket a hirdetésvadászat mellett. Egyáltalán érdemes-e az elszabaduló építőanyagárak és a kókler kivitelezők kiszűrése mellett építkezésbe fogni, vagy inkább mégiscsak jobb lenne egy lakás? Milyen környékre van szüksége a gyerekeknek gyermekkorban és majd függetlenedő tinikként? És a legfontosabb: melyik elképzelésünkből tudunk alább adni, ha már tényleg nem találunk olyan helyet, amely az igényeinknek is megfelel, és meg is engedi a pénztárcánk?

Ha betartod a lakás vásárlásához kapcsolódó etikettet lakásbejáráskor, megnöveled a saját esélyeidet
Ha betartod a lakás vásárlásához kapcsolódó etikettet lakásbejáráskor, megnöveled a saját esélyeidetpixelfit / Getty Images Hungary

Ha végre megakad a szemünk egy ingatlanon, ahová elmehetünk lakásbejárásra is, érdemesebb egy kis energiát fektetni a lakásvásárlói etikett észben tartására is, hiszen ennek betartása nagy valószínűséggel megnöveli az esélyeinket az eladó szemében. Gadanecz Zoltán szerint erre az 6 dologra érdemes odafigyelnünk:

1. Lábzsák használata. Gondolj bele, ahogyan te sem engeded be az otthonodba vendégeidet cipőben, úgy érdemes ezt az illemszabályt magadra is vonatkoztatnod lakásbejárásnál. Azt üzened ezzel a gesztussal, hogy tiszteletben tartod a másik helyét, és nem okozol számára pluszmunkát a cipőd nyomának feltakarításával.

Gadanecz Zoltán ad tanácsokat olvasóinknak a lakásvásárlás sikeressége érdekében
Gadanecz Zoltán ad tanácsokat olvasóinknak a lakásvásárlás sikeressége érdekében

A pontosság és a megfelelő időzítés is az etikett része

2. Pontos érkezés. Fontos, hogy a megbeszélt időpontra meg is érkezz, különben megbízhatatlannak tűnhetünk a tulajdonos előtt, amivel valószínűleg nem fogjuk a szívébe lopni magunkat.

3. Ne mondjunk rögtön véleményt. Gadanecz szerint: „Ha túlzottan dicsérjük az ingatlant, nehezebb lesz alkudni az árból, ha pedig lehúzzuk azt, akkor a tulajdonos kevésbé szívesen tárgyal majd velünk a továbbiakban, ami akár az adásvételt is meghiúsíthatja.”

4. Az ingatlan bejárásakor még ne faggassuk a tulajdonost a számokról. Egyrészt, kapásból a helyszínen nem valószínű, hogy a tulajdonos engedne az elképzelt legalacsonyabb összegből, amelyet szeretne bezsebelni a tranzakcióval. Másrészt, „ekkor még nem tudhatjuk, meddig szeretnének még benne lakni [a tulajdonosok], milyen feltételek mellett lehet beköltözni, ami a továbbiakban tárgyalási alapot jelenthet és az árat is markánsan alakíthatja” – mondja a szakértő.

Számíthat a lakás vásárlásához kapcsolódó etikett szabályainak betartása a lakásbejárásnál
Számíthat a lakás vásárlásához kapcsolódó etikett szabályainak betartása a lakásbejárásnálThomas Barwick / Getty Images Hungary

A visszajelzés is fontos tényezője az etikettnek

5. Mindenképp jelezz vissza a tulajnak. Megesik, hogy egy-egy érdeklődő a lakásbejárás után úgy dönt, mégsem abban az ingatlanban tudja elképzelni a mesés jövőjét, azonban erről elfelejtik értesíteni a tulajt. Tegyük meg ezt az alapvető szívességet, hiszen számunkra csak pár percet vesz igénybe, a másik dolgát pedig megkönnyítjük vele. 

6. Ne adj pontos dátumot, mikor várhatja a visszajelzést tőled. A lakásbejárásnál nem érdemes rögtön megadni a válasz pontos dátumát, hiszen közben hirtelen felbukkanhat még egy, és aztán még egy potenciális lakás, ha pedig folyton tologatod a visszajelzésed idejét, komolytalannak fogsz látszani szándékodat illetően.

Ha pedig végül sikerült nyélbe ütnöd az üzletet a tulajdonossal, és végre tiéd álmaid ingatlana, elkezdhetsz azon agyalni, miként rendezhetnéd be a lehető legízlésesebben belső tereidet, hogy valóban öröm legyen hazajárni

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra