Ezeket a csapdákat kerüld el, ha konyhát tervezel – alapszabályok a szakértőktől

GettyImages-1325043960

Álmaink konyhájának megtervezése egy végtelenül izgalmas felújítási projektnek tűnik, legalábbis amíg az ábrándozás fázisban tartunk. Képeket nézünk, bútoráruházak kínálatát pásztázzuk, egy keveset méricskélünk is, rajzolunk. Aztán mikor szembesülünk a korlátozó tényezőkkel, először kicsit lankad a kedv, de végül meglépjük a szükséges kompromisszumokat. Mivel ezek a döntéseink hosszú távra szólnak, a csapdákat jobb előre feltérképezni.

Még ha bontás nélküli felújítást is tervezünk, a feladat összetettségéből adódóan előfordulhat, hogy figyelmen kívül hagyunk olyan részleteket, amelyek később komoly problémákat eredményezhetnek, és a költségvetés túllépését okozhatják. Ezért több külföldi szakértő, köztük építész, tervező és padlóburkoló tanácsát közvetítjük, amiben a 9 leggyakoribb, konyhafelújítással kapcsolatos hibára figyelmeztetnek.

1. A tervezés elmulasztása

Michael Menn, az Illinois állambeli Northbrook építészmérnöke, ingatlanfejlesztője szerint a legnagyobb hiba, amit a legtöbb lakástulajdonos elkövet a konyha felújítása során, hogy nem tervez megfelelően. A sikeres konyhaátalakításhoz pontos célra és vízióra van szükség. Menn itt nem a konyha kinézetére utal. „Döntsd el, hogy az életed, valamint családod élete hogyan zajlik majd az új térben, mert a konyhát úgy kell kialakítani, hogy megfeleljen ezeknek a céloknak.”

Konyhatervezéskor játsszuk el képzeletben, hogy merre közlekedünk, hogyan készítjük az ebédet. Ez segíthet tökéletesíteni a kialakítást
Konyhatervezéskor játsszuk el képzeletben, hogy merre közlekedünk, hogyan készítjük az ebédet. Ez segíthet tökéletesíteni a kialakítástFilippoBacci / Getty Images Hungary

2. A költségek alábecsülése

A tervezés mellett Menn szerint a pontos költségvetés elkészítésének elmulasztása egy másik hatalmas hiba. „Bármennyit is tervezel a költségvetésre, fix, hogy többet fogsz költeni, ezért legyen 15-20 százalékos tartalékod” – figyelmeztet a szakértő. „Szánj időt a tájékozódásra, végezz alapos kutatást a padlóburkolatok, munkalapok, szekrények, világítás, kiegészítők, készülékek stb. terén, mivel a legtöbb ember kapkod, amikor ezeket a döntéseket meghozza.”

3. A készülékek kiválasztása

Egypt Sherrod ingatlanközvetítő szerint hiba, ha a háztartási gépeket a szekrény beépítése után választjuk ki. Mint kifejti: „Amikor egy konyha tervezéséről van szó, a méretek döntő fontosságúak, és egy-két centiméteres eltérés eldöntheti vagy felboríthatja a beépítést.” Tehát ismerned kell a készülékek méreteit, mielőtt a szekrényt tervezed.

4. A rossz padlóburkolat kiválasztása

Mivel a konyha a legbalesetveszélyesebb terület a házban, ezért fontos az elővigyázatosság. Jelszó: csúszásgátló padlóburkolat! A konyhakővel szemben alapvető elvárás a csúszásmentesség, amit leginkább a kicsit érdesebb, recésebb felületű padlólapokkal érhetünk el. Ezeken jóval kevésbé csúszunk el, még ha vizes is a felülete. A manapság divatos és igen népszerű fahatású padlólapok például remek alternatívát nyújtanak, nem mellesleg még szépek is, egységbe hozzák a közösségi terek enteriőrjét.

5. A konyhai háromszög figyelmen kívül hagyása

Függetlenül attól, hogy mennyire elegáns a konyhád, a szakértő szerint nem lesz funkcionális, ha a legfontosabb készülékek túl messze vannak egymástól. „Ideális esetben a tűzhely, a mosogató és a hűtőszekrény között egy háromszöget kell kialakítanod, hogy ezek mind néhány méteren belül legyenek egymástól” – mondja. „Ha ezt a három elsődleges munkaeszközt egymáshoz közel – de nem túl közel – telepíted, hatékonyabbá és könnyebben használhatóvá teszed a konyhát, miközben csökkented a felesleges lépések számát.”

A háromszögelmélet szerint a tűzhely, a mosogató és a hűtőszekrény között egy háromszöget kell kialakítani
A háromszögelmélet szerint a tűzhely, a mosogató és a hűtőszekrény között egy háromszöget kell kialakítaniweizter.co.za

6. A trendek bűvöletében megfeledkezni a hosszú távról

Bár mindannyian szeretünk lépést tartani a legújabb trendekkel, a tervezők arra figyelmeztetnek: a divat lényege, hogy ma még menő, holnapra viszont már jön az új irány. Fontos, hogy ne építsünk be túl sok trendi elemet a tervezésbe, hacsak nem cserélhetők ki könnyen néhány év múlva. A nagyobb tételeknek, például a szekrényeknek és még a munkalapoknak is olyan stílusúnak kell lenniük, amelyek valamennyire időtállóak.

Kerüld például a túl sok nyitott polc használatát. „Ezek divatosak, és szépnek és letisztultnak tűnnek, amikor képeken látja az ember, de a valóság az, hogy sokkal több tárolóhelyre lesz szükséged, mint gondolnád. És azt senki sem szeretné, ha a konyhai tárgyak halmokban a nyitott polcokon lennének kiállítva” – mondja Nastaran Mousavi, a San Franciscó-i Studio Banaa vezető építészmérnöke. Azt ajánlja, hogy helyezz el néhányat a mosogató fölé vagy az ablak közelébe, ahol így lesz helye a fűszernövényeknek, de egyébként jobb, ha az ajtós szekrények oldják meg a tárolási igények nagy részét.

A konyhában kb. fenntarthatatlan a rendezettség érzete, ha csak nyitott polcokkal tervezünk
A konyhában kb. fenntarthatatlan a rendezettség érzete, ha csak nyitott polcokkal tervezünkBulgac / Getty Images Hungary

7. A tárolás és a munkafelület méretének alábecsülése

John Starck, a New York-i manhasseti Showcase Kitchens vezérigazgatója és elnöke szerint a legtöbb ember általában alábecsüli a tárolóhelyigényét. Azt ajánlja, hogy a konyhát a legpraktikusabb szekrényekkel kell beépíteni. Erre nagyon sok fejlesztés található már a bútoráruházakban. 

Több mint valószínű, hogy a munkalapon készülékek sorakoznak majd. „Győződj meg róla, hogy elegendő magasságot hagysz a pult és a felső szekrények alja között” – tanácsolja Mousavi. „A tipikus magasság 45 centiméter, de előfordulhat, hogy akár fél méterig is fel kell mennie, hogy néhány magasabb készüléket is megengedjen, de hagyj rá valamennyi helyet, hogy hozzáférj a készülék tetejéhez.”

8. Az ajtónyitogatás bosszúsága

De nem ez az egyetlen térigény, amire gondolnod kell. „Biztosan ki tudod nyitni a mosogatógépet úgy, hogy hozzá is férsz?” – kérdezi Sarah Gaffney, a kaliforniai San Joséban működő Next Stage Design tervezési vezetője és projekttervezője. „Egy másik kérdés az egymásnak nyíló szekrényajtók; ezek a távolságok olyan technikai részletek, amelyekre egyes bútorasztalosok nem figyelmeztetnek, pedig óriási hatással van a konyha funkcionalitására.”

9. A szállítások tervezésének elmulasztása

Ha különböző forrásokból rendeled az építőanyagokat, berendezéseket, alkatrészeket akkor a szakértők együtthangzóan a tervezés fontosságára mutatnak rá. Fontos átgondolni, hogy ezek mikor és hogyan érkeznek meg, hol lesznek tárolva. Ezzel elkerülhetjük azt, hogy hetekig kelljen ide-oda pakolgatni a kibontott, kipróbált, majd visszacsomagolt berendezéseket.

A rutinos konyhafelújítók azt is jól tudják, hogy egyes tételek nagy dobozokban, ládákban vagy akár raklapokon érkeznek, így a felhalmozódó szemét tárolására, elszállítására is gondolni kell. 

Amint láthatod, egy felújítás sok buktatót tartogat, ha érdekel egy hazai szakértő hogyan foglalná össze a lakásfelújítás-hibákat, ezt a cikkünket ajánljuk:

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra