Szinte senki sem takarítja ezt a konyhai eszközt, pedig kiéghet miatta a lakás

növények a konyhában
Olvasási idő kb. 4 perc

A páraelszívó az egyik legelhanyagoltabb konyhai eszköz, pedig ha nem tisztítjuk rendszeresen, nemcsak gusztustalan lehet, de akár lakástüzet vagy egészségügyi gondokat is okozhat.

Meglehetősen széles skálán mozog, hogy milyen tisztaság és rend uralkodik egy-egy otthonban. Valahol állandóan szalad a ház, szanaszét hevernek a mosatlan edények a pulton, a takarítást csak tessék-lássék végzik el, míg máshol katonás rendben állnak az evőeszközök, és a konyha csillog-villog. 

Kiéghet a lakás az elhanyagolt páraelszívó miatt

Van viszont egy olyan konyhai berendezés, amelyet még a legpedánsabb családoknál is csak ritkán, vagy szinte sohasem takarítanak: a páraelszívó. Pedig ez a hasznos berendezés nem néz ki túl gusztusosan, ha fél vagy egy éven keresztül nincs megtisztítva, masszív lerakódás alakulhat ki rajta, és akár egészségügyi veszélyekkel vagy biztonsági kockázattal járhat az elhanyagolása. 

Az elhanyagolt páraelszívó miatt kiéghet a lakás
Az elhanyagolt páraelszívó miatt kiéghet a lakásbrizmaker / Getty Images Hungary

A páraelszívók úgy vannak kialakítva, hogy magukba szívják, majd kiszűrik a levegőből a főzés közben felgyülemlő nedvességet, füstöt, zsírt és olajat. Ezeknek az anyagoknak valahová el kell tűnniük, és még ha ki is van vezetve a gép a szabadba, a maradványok felhalmozódnak az elszívó szűrőjén, a készülék belsejében és a felületén. 

A szennyezett páraelszívókkal az a legnagyobb probléma, hogy tüzet okozhatnak, mivel a tűzhely fölötti készülékre lerakódott vastag zsírréteg könnyen meggyulladhat.

Ráadásul ez a régi, poros massza számtalan baktérium és penészgomba tanyája lehet, ami élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent – különösen, ha annyira drámai a helyzet, hogy a visszataszító maradvány belepotyog vagy belecsöpög az ételbe. További probléma, hogy a szennyezett elszívón átáramló levegő nem tud megtisztulni – amennyiben nem kivezetett, hanem keringtető módban használják. Ez akár a légúti problémák súlyosbodását is okozhatja. 

Az is lényeges szempont, hogy az elszívók hatékonysága drasztikusan lecsökkenhet, ha elmarad a rendszeres takarítás. A berendezés látszatra ugyanúgy működik – és nincs úgy szem előtt, mint egy szennyezett sütő –, de már nem képes ellátni olyan szinten a feladatát, mintha tiszta lenne. Ez a készülék élettartamát is megrövidítheti.

Így tisztítsd meg a páraelszívót

Ha ezek után rászántad magad, hogy nekiveselkedj a páraelszívó megpucolásának, készülj fel a legrosszabbra – különösen akkor, ha hosszú ideig vagy akár évekig nem nyúltál hozzá. A következő tippek azonban segíthetnek. 

Kéthavonta érdemes a páraelszívót kívül-belül megtakarítani
Kéthavonta érdemes a páraelszívót kívül-belül megtakarítaniSementsovaLesia / Getty Images Hungary

A tisztítás előtt erősen ajánlott kikapcsolni az áramot, nehogy áramütés legyen a takarítás vége. Első lépésként távolítsd el a szűrőt, majd áztasd be 15-30 percre forró, mosószeres vízbe, amelybe zsíroldót is érdemes tenni. Ezután nem túl durva kefével dörzsöld át a szűrőt, öblítsd le alaposan, majd hagyd teljesen megszáradni, mielőtt visszateszed a gépbe.

Fontos, hogy ha szénszűrők vannak a készülékben, azokat nem lehet tisztítani, a gyártó ajánlásától függően néhány havonta cserére szorulnak. 

Vedd kezelésbe a páraelszívó külső és belső felületeit is. Kívülre használj mikroszálas kendőt és enyhe zsíroldót, a belsejéhez lehet, hogy erősebb zsírtalanító szerre lesz szükséged, vagy kipróbálhatod az ecet és víz keverékét. Próbáld megtisztítani a ventilátorlapátokat is. Lehet, hogy nem érhetők el teljesen, de pucolj meg mindent, amihez hozzáférsz. 

Amennyiben sikeresen teljesítetted a küldetést, és a páraelszívód ragyog, érdemes a jövőben is jobban figyelni erre a konyhai berendezésre. A zsíros-olajos szennyeződések gyorsabban megtelepednek rajta, mint gondolnád, ezért jobban jársz, ha legalább kéthavonta rászánod magad a megtisztítására – ez persze attól is függ, milyen gyakran főzöl. De sokkal könnyebb a néhány hetes szennyeződéssel megbirkózni, mint a többéves zsírréteggel. 

Ha gázzal sütsz-főzöl, azzal nemcsak a környezetet szennyezed, hanem az egészségedet is károsítod.

Vedd meg fél áron a Dívány első könyvét!

A Dívány újságírói által felkutatott történetek fele a 20. század elejének Magyarországát idézi meg, a másik fele pedig a világ tucatnyi országából mutat be egészen különös eseteket.

Tekintsd meg a kötetet, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek