Meglehetősen széles skálán mozog, hogy milyen tisztaság és rend uralkodik egy-egy otthonban. Valahol állandóan szalad a ház, szanaszét hevernek a mosatlan edények a pulton, a takarítást csak tessék-lássék végzik el, míg máshol katonás rendben állnak az evőeszközök, és a konyha csillog-villog.
Kiéghet a lakás az elhanyagolt páraelszívó miatt
Van viszont egy olyan konyhai berendezés, amelyet még a legpedánsabb családoknál is csak ritkán, vagy szinte sohasem takarítanak: a páraelszívó. Pedig ez a hasznos berendezés nem néz ki túl gusztusosan, ha fél vagy egy éven keresztül nincs megtisztítva, masszív lerakódás alakulhat ki rajta, és akár egészségügyi veszélyekkel vagy biztonsági kockázattal járhat az elhanyagolása.

A páraelszívók úgy vannak kialakítva, hogy magukba szívják, majd kiszűrik a levegőből a főzés közben felgyülemlő nedvességet, füstöt, zsírt és olajat. Ezeknek az anyagoknak valahová el kell tűnniük, és még ha ki is van vezetve a gép a szabadba, a maradványok felhalmozódnak az elszívó szűrőjén, a készülék belsejében és a felületén.
A szennyezett páraelszívókkal az a legnagyobb probléma, hogy tüzet okozhatnak, mivel a tűzhely fölötti készülékre lerakódott vastag zsírréteg könnyen meggyulladhat.
Ráadásul ez a régi, poros massza számtalan baktérium és penészgomba tanyája lehet, ami élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent – különösen, ha annyira drámai a helyzet, hogy a visszataszító maradvány belepotyog vagy belecsöpög az ételbe. További probléma, hogy a szennyezett elszívón átáramló levegő nem tud megtisztulni – amennyiben nem kivezetett, hanem keringtető módban használják. Ez akár a légúti problémák súlyosbodását is okozhatja.
Az is lényeges szempont, hogy az elszívók hatékonysága drasztikusan lecsökkenhet, ha elmarad a rendszeres takarítás. A berendezés látszatra ugyanúgy működik – és nincs úgy szem előtt, mint egy szennyezett sütő –, de már nem képes ellátni olyan szinten a feladatát, mintha tiszta lenne. Ez a készülék élettartamát is megrövidítheti.
Így tisztítsd meg a páraelszívót
Ha ezek után rászántad magad, hogy nekiveselkedj a páraelszívó megpucolásának, készülj fel a legrosszabbra – különösen akkor, ha hosszú ideig vagy akár évekig nem nyúltál hozzá. A következő tippek azonban segíthetnek.

A tisztítás előtt erősen ajánlott kikapcsolni az áramot, nehogy áramütés legyen a takarítás vége. Első lépésként távolítsd el a szűrőt, majd áztasd be 15-30 percre forró, mosószeres vízbe, amelybe zsíroldót is érdemes tenni. Ezután nem túl durva kefével dörzsöld át a szűrőt, öblítsd le alaposan, majd hagyd teljesen megszáradni, mielőtt visszateszed a gépbe.
Fontos, hogy ha szénszűrők vannak a készülékben, azokat nem lehet tisztítani, a gyártó ajánlásától függően néhány havonta cserére szorulnak.
Vedd kezelésbe a páraelszívó külső és belső felületeit is. Kívülre használj mikroszálas kendőt és enyhe zsíroldót, a belsejéhez lehet, hogy erősebb zsírtalanító szerre lesz szükséged, vagy kipróbálhatod az ecet és víz keverékét. Próbáld megtisztítani a ventilátorlapátokat is. Lehet, hogy nem érhetők el teljesen, de pucolj meg mindent, amihez hozzáférsz.
Amennyiben sikeresen teljesítetted a küldetést, és a páraelszívód ragyog, érdemes a jövőben is jobban figyelni erre a konyhai berendezésre. A zsíros-olajos szennyeződések gyorsabban megtelepednek rajta, mint gondolnád, ezért jobban jársz, ha legalább kéthavonta rászánod magad a megtisztítására – ez persze attól is függ, milyen gyakran főzöl. De sokkal könnyebb a néhány hetes szennyeződéssel megbirkózni, mint a többéves zsírréteggel.
Ha gázzal sütsz-főzöl, azzal nemcsak a környezetet szennyezed, hanem az egészségedet is károsítod.

Vedd meg fél áron a Dívány első könyvét!
A Dívány újságírói által felkutatott történetek fele a 20. század elejének Magyarországát idézi meg, a másik fele pedig a világ tucatnyi országából mutat be egészen különös eseteket.
Tekintsd meg a kötetet, kattints ide!
hirdetés