Itt rejtőzhet a legtöbb kórokozó a konyhádon belül: nem a szivacs az

GettyImages-1207496787

Ez a baktériumtanya azért létezhet, mert nem figyelsz oda valamire a főzésnél.

Ha tippelned kéne, hogy melyik a legszennyezettebb pont a konyhában, akkor valószínűleg a szivacs, a vágódeszka vagy a hűtőszekrény fogantyúja jutna először eszedbe. Egy friss tanulmány azonban arra utal, hogy a baktériumok nagyobb számban rejtőzhetnek egy másik helyen, ami eddig elkerülte mindenki figyelmét. 

Erre találod a legtöbb baktériumot a konyhában

A kutatók a tanulmány keretében azt vizsgálták, hogy az emberek mennyire szennyezik be a konyha különféle felületeit hamburgerkészítés közben (a résztvevőkkel nem közölték a valódi célt, úgy tudták, hogy új recepteket tesztelnek).

A legtöbb keresztszennyezés a fűszertartókat érte: a felhasznált üvegcsék 48 százalékán találtak baktériumot.

A tanulmány megállapította, hogy bár az érintettek ismerhették a vágódeszkák és a fogantyúk tisztításának fontosságát, a fűszeres üvegek soha nem jutottak volna eszükbe. „Az emberek nem feltétlenül gondolnak arra, hogy főzés után letöröljék vagy fertőtlenítsék a fűszertartókat” – állapították meg a kutatók.

A főzés közben használt fűszertartók felülete rengeteg baktériumot rejthet
A főzés közben használt fűszertartók felülete rengeteg baktériumot rejthetImage Source / Getty Images Hungary

A konyhai felületekről vett minták alapján nemcsak a fűszertartókon, hanem a vágódeszkákon és a szemetes fedelén is nagyobb koncentrációban voltak jelen a baktériumok. Ez annak tudható be, hogy közel voltak ahhoz a területhez, ahol a húspogácsákat készítették, a résztvevők pedig az előkészületek és a fűszerezés között nem mostak kezet, illetve a tégelyeket sem próbálták megtisztítani vagy fertőtleníteni.

Az eredmények még a vizsgálatot végző élelmiszer-biztonsági szakértőket is meglepték, mivel korábban nem találtak a fűszertartók szennyezettségére vonatkozó bizonyítékot.

Ennek az lehet az oka, hogy a nyers húsok kezeléséből fakadó keresztszennyeződésekre irányuló eddigi kutatások inkább a vágódeszkákra vagy a csaptelepekre összpontosítottak, és figyelmen kívül hagyták a fűszertartókat, a szemetesek fedelét és más konyhai eszközöket.

Így tehetsz ellene

Benjamin Chapman, az Észak-Karolinai Állami Egyetem mezőgazdasági és humántudományi tanszékének vezetője, a tanulmány vezető szerzője azt mondta, nem gondolja, hogy az embereknek hipóval kéne fertőtleníteni a fűszertartókat. Már csak azért sem, mert sok kórokozó kevésbé fertőz a hétköznapi felületekről.

A konyhában is fontos a kézmosás
A konyhában is fontos a kézmosásjeffbergen / Getty Images Hungary

Megállapításai ugyanakkor arra utalnak, hogy több kézmosásra van szükség az ételkészítés folyamata során, nem csak előtte és utána. „Próbálunk olyan egyszerű dolgokat elérni, hogy az emberek a hús előkészítése után mossanak kezet.”

A fűszertartók potenciális baktériummágnesek.

Ha a főzés egyes fázisai között megmosod a kezed, akkor nagy valószínűséggel nincs mitől tartanod, de Chapman azt javasolja, hogy ha kétségeid támadnak, akkor a biztonság kedvéért töröld le a fűszertartókat szappanos vízzel, és némi fertőtlenítővel (amit a legkönnyebb spray formájában felvinni).

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek