Itt rejtőzhet a legtöbb kórokozó a konyhádon belül: nem a szivacs az

GettyImages-1207496787

Ez a baktériumtanya azért létezhet, mert nem figyelsz oda valamire a főzésnél.

Ha tippelned kéne, hogy melyik a legszennyezettebb pont a konyhában, akkor valószínűleg a szivacs, a vágódeszka vagy a hűtőszekrény fogantyúja jutna először eszedbe. Egy friss tanulmány azonban arra utal, hogy a baktériumok nagyobb számban rejtőzhetnek egy másik helyen, ami eddig elkerülte mindenki figyelmét. 

Erre találod a legtöbb baktériumot a konyhában

A kutatók a tanulmány keretében azt vizsgálták, hogy az emberek mennyire szennyezik be a konyha különféle felületeit hamburgerkészítés közben (a résztvevőkkel nem közölték a valódi célt, úgy tudták, hogy új recepteket tesztelnek).

A legtöbb keresztszennyezés a fűszertartókat érte: a felhasznált üvegcsék 48 százalékán találtak baktériumot.

A tanulmány megállapította, hogy bár az érintettek ismerhették a vágódeszkák és a fogantyúk tisztításának fontosságát, a fűszeres üvegek soha nem jutottak volna eszükbe. „Az emberek nem feltétlenül gondolnak arra, hogy főzés után letöröljék vagy fertőtlenítsék a fűszertartókat” – állapították meg a kutatók.

A főzés közben használt fűszertartók felülete rengeteg baktériumot rejthet
A főzés közben használt fűszertartók felülete rengeteg baktériumot rejthetImage Source / Getty Images Hungary

A konyhai felületekről vett minták alapján nemcsak a fűszertartókon, hanem a vágódeszkákon és a szemetes fedelén is nagyobb koncentrációban voltak jelen a baktériumok. Ez annak tudható be, hogy közel voltak ahhoz a területhez, ahol a húspogácsákat készítették, a résztvevők pedig az előkészületek és a fűszerezés között nem mostak kezet, illetve a tégelyeket sem próbálták megtisztítani vagy fertőtleníteni.

Az eredmények még a vizsgálatot végző élelmiszer-biztonsági szakértőket is meglepték, mivel korábban nem találtak a fűszertartók szennyezettségére vonatkozó bizonyítékot.

Ennek az lehet az oka, hogy a nyers húsok kezeléséből fakadó keresztszennyeződésekre irányuló eddigi kutatások inkább a vágódeszkákra vagy a csaptelepekre összpontosítottak, és figyelmen kívül hagyták a fűszertartókat, a szemetesek fedelét és más konyhai eszközöket.

Így tehetsz ellene

Benjamin Chapman, az Észak-Karolinai Állami Egyetem mezőgazdasági és humántudományi tanszékének vezetője, a tanulmány vezető szerzője azt mondta, nem gondolja, hogy az embereknek hipóval kéne fertőtleníteni a fűszertartókat. Már csak azért sem, mert sok kórokozó kevésbé fertőz a hétköznapi felületekről.

A konyhában is fontos a kézmosás
A konyhában is fontos a kézmosásjeffbergen / Getty Images Hungary

Megállapításai ugyanakkor arra utalnak, hogy több kézmosásra van szükség az ételkészítés folyamata során, nem csak előtte és utána. „Próbálunk olyan egyszerű dolgokat elérni, hogy az emberek a hús előkészítése után mossanak kezet.”

A fűszertartók potenciális baktériummágnesek.

Ha a főzés egyes fázisai között megmosod a kezed, akkor nagy valószínűséggel nincs mitől tartanod, de Chapman azt javasolja, hogy ha kétségeid támadnak, akkor a biztonság kedvéért töröld le a fűszertartókat szappanos vízzel, és némi fertőtlenítővel (amit a legkönnyebb spray formájában felvinni).

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra