Azonnal kapcsold ki a klímád, ha így szerelték be: tűzveszélyes

klíma tűz
Olvasási idő kb. 3 perc

Évente 30-40 esetben fordul elő, hogy kigyulladó klímaberendezések okoznak lakástüzet. Ennek a legfőbb oka az, hogy a régebbi lakóépületekben gyakoriak az alulméretezett elektromos rendszerek, hiszen ezek az épületek olyan időszakban épültek, amikor kevesebb elektromos eszközt használtak az emberek.

Klímatelepítéskor komoly bosszúságtól mentheti meg magát, aki előtte villanyszerelővel konzultál, mert a nem megfelelő hálózatra telepített készülék életveszélyes lehetBár a legtöbb esetben a kültéri egység nagyjából egy négyzetméteren szokott kigyulladni, de a tűz hamar átterjedhet a megolvadó homlokzati szigetelésre figyelmeztet a Pénzcentrum

Mi okozhat tüzet a klíma használatakor?

A régi vezetékek átmérője és kötései nem mindig alkalmasak a megnövekedett energiaigény kielégítésére. Ma több és nagyobb teljesítményű elektromos eszközt használunk, ami könnyen túlterhelheti a rendszert. Az alulméretezett vezetékekben nő az átmeneti ellenállás, hőt termelnek, és a vezetékek annyira felforrósodhatnak, hogy meggyullad a szigetelésük, a tűz pedig átterjedhet a környező tárgyakra.

Vigyázni kell, mert a rosszul bekötött klíma tüzet okozhat
Vigyázni kell, mert a rosszul bekötött klíma tüzet okozhatUcg / Getty Images Hungary

Ha már bekövetkezett a baj, a legfontosabb, hogy az elektromos tüzeket tilos vízzel oltani.

Csak akkor szabad vízzel oltani elektromos tüzet, ha a kigyulladt elektromos eszközt leválasztottuk a hálózatról, vagy a villanyóránál lecsaptuk a biztosítékot. Az elektromos tüzek oltására a legjobb módszer, ha készenlétben tartunk otthon egy 6 kilogrammos ABC porral oltó tűzoltó készüléket

– szól az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szakszerű tájékoztatása. 

Erre figyelj a klíma telepítésénél

De jobb megelőzni az ilyen eseteket, ezért az OKF pontokba szedte, mire érdemes odafigyelni a klímák telepítésekor:

  • Csak megfelelően méretezett elektromos hálózatra szabad klímaberendezést csatlakoztatni, mivel ezek nagy melegben, fokozott áramfelvétellel működnek.
  • A telepítésnél gondoskodni kell megfelelő áramköri védelemről, hogy baj esetén azonnal lekapcsoljon a rendszer, illetve könnyen áramtalanítható legyen.
  • Az éghető anyagokat távol kell tartani a kültéri egységtől.
  • Társasházak falán gyakran több kültéri egység is van, ezeket úgy kell elhelyezni, hogy ha az egyik kigyulladna, a tűz ne terjedjen át a másikra.
  • A mechanikai hibák elkerülése érdekében fontos a rendszeres karbantartás. A megfelelő zsírozás és olajozás hiánya, valamint a csapágy kopása hőt termel, ami leégetheti a légkondicionáló motorját.
  • A kültéri egység gyakran a tűző napon van, és kánikulában szinte egész nap maximális teljesítményen üzemel, ezért könnyen túlmelegedhet és meggyulladhat. Érdemes rendszeresen tisztíttatni és szakemberrel ellenőriztetni a klímát.

Tehát hiába van a nyakunkon a hőségriadó, ha rosszul szerelték be a klímát, azonnal kapcsold ki, mielőtt nagyobb tragédiát okozna!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek