Így úszhatod meg lakáshiteled kamatemelkedését

GettyImages-1139792709
Olvasási idő kb. 3 perc

Meglevő hiteled lecserélésével esélyed lehet arra, hogy a kamatplafon megszüntetésének ellenére később se kelljen megemelt törlesztőrészleteket fizetned a kölcsön után.

Egy bank már cselekedett a kamatplafon eltörlése után, megemelve újonnan kínált hitelei kamatát, de az is valószínűsíthető, hogy a többi pénzintézet is erre az útra lép majd. A felvett jelzáloghitelek kamatai még az év végéig nem változnak, de már látszik, hogy nem tart örökké a kamatok nyomott szinten tartása számukra sem. Létezik egy megoldás, amellyel megmentheted magad attól, hogy kiadásaid drasztikusan elszálljanak.

Ami a magyarok hitelfelvételi kedvét illeti, felfelé szárnyal a tendencia Bankmonitor cikke szerint. Az év első hónapjaiban 6 százalék alatti kamatozású lakáshitelekhez lehetett jutni, az elérhető támogatások mellett ez is hajtotta honfitársainkat afelé, hogy hitelt vegyenek fel.

Ezzel a megoldással jobban kontroll alá tudod venni hiteled kamatozását
Ezzel a megoldással jobban kontroll alá tudod venni hiteled kamatozásátMaskot / Getty Images Hungary

A hitelezési környezetet a kamatplafon megszüntetése ugyanakkor várhatóan teljesen átalakítja, az OTP Bank azonnal lépett is, amikor hírét vette az intézkedésnek.

Szakértők szerint várható, hogy a többi pénzintézet sem tesz majd másként a következő hetekben, hónapokban.

A kamatokat csökkentheti ez a hiteltípus

Ha aggaszt, hogy később hiteled kamata megugorhat, érdemes hitelkiváltásban gondolkodni: ez több hitel egybegyúrása esetén akár adósságrendezés is lehet. A következő esetekben veheted igénybe ezt:

  • kizárólag lakáscélú hitedet szeretnéd kiváltani
  • a lakáshiteled mellett egyúttal több, fedezetet nem igénylő tartozástól is megszabadulnál (például személyi hitel, hitelkártya vagy folyószámlahitel), mindezt egyetlen lakáshitelbe összpontosíthatod
  • vagy ha nincs lakáscélú jelzáloghiteled, ellenben több fedezet nélküli kölcsönnel rendelkezel és egy új, kedvezőbb adósságrendező személyi hitellel szeretnéd kiváltani azokat.

Ha a KHR-listán rossz adósként tartanak nyilván, erre sajnos nem lesz lehetőséged.

Korábban magas kamattal és törlesztőrészlettel felvett hiteltől tudsz így megszabadulni, ezzel anyagilag kedvezőbb helyzetbe kerülhetsz,

a futamidőt is rövidítheted, akár teljesen fix kamatozású, kiszámítható hitelre válthatsz, ingatlanokat szabadíthatsz fel a jelzálogteher alól, az adóstársak kiszállhatnak a kölcsönből, és egyetlen pénzintézet felé lesz már csak fizetési kötelezettséged.

Fontos ugyanakkor tudni, hogy az új hitel felvételének is vannak költségei, és jelenlegi hiteled vagy hiteleid konstrukciójától függ, tényleg találsz-e jobb megoldást, ezért érdemes kalkulátorral vagy szakemberrel átnézni, mit tehetsz.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek