Így rendezd be a hálószobád, hogy tényleg jól aludj

GettyImages-1406189828
Olvasási idő kb. 6 perc

Akár nagyon súlyos betegségek is veszélyeztethetnek, ha nem alszol jól. A hálószoba átgondolt berendezésével azonban sokat tehetsz a megelőzésért.

A rossz alvásnak sajnos számtalan negatív hatása lehet. Ha nem tudsz eleget aludni, illetve nem megfelelő minőségű a pihenéssel töltött idő, az komoly hatással van a nappalaidra is. Aki nem alussza ki magát, az kevésbé tud koncentrálni, nagyobb eséllyel szenvedhet balesetet, elveszítheti a motivációját. Megnő a depresszió, a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázata is. Mivel az alváshiány kedvezőtlen irányban befolyásolja az anyagcsere-folyamatokat, ezért az elhízással is összefüggésben áll. 

A jó alvás egyik kulcsa a jól berendezett hálószoba. Ha az alábbi tippeket megfogadod, sokat tehetsz az éjszakai nyugalomért.

Ne itt teregess! 

Sokan várják a nyár végét, mert a nagy hőség miatt hetek óta nem tudták rendesen kialudni magukat. Az alvásbarát hálószobának azonban csak egy tényezője a hőmérséklet. Alapszabály szerint a legtökéletesebb, ha 18 Celsius-foknál nincs hidegebb, vagy melegebb a szobában – természetesen, ezt csak azok tudják megoldani nyáron, akiknek van légkondicionáló berendezésük –, illetve a páratartalom se kússzon 50 százalék fölé. Ebből a szempontból is fontos, hogy a teregetés például ne a hálószobában történjen, mert az egyértelműen magasabb páratartalmat eredményez, ami az egészségednek sem jó. 

A jó alváshoz sötét hálószoba kell
A jó alváshoz sötét hálószoba kellMaiwolf Photography / Getty Images Hungary

Zárd el a fény útját!

Az emberek évszázadokon át a természet ritmusához alkalmazkodtak; napnyugtával pihenni mentek, míg a napfelkelte ébresztette őket. A szervezetünk is így van kitalálva; ha a hálószobád nem elég sötét, vagy valamilyen mesterséges fényforrás megvilágítja, az agy úgy fogja értelmezni, hogy nappal van, tehát nem fog melatonint termelni, amely elősegíti a békés és pihentető alvást. Bármennyire is megnyugtatónak tűnik, ne hagyd égve a hálószobában a kislámpát, és gondoskodj a megfelelő sötétítésről. Ha nem redőny vagy spaletta van az ablakokon, hanem függöny, válassz olyan anyagot, amelyre úgynevezett black-outot tettek, amely teljesen elzárja a fény útját. 

A számítógép fénye az alvás ellen dolgozik

Bármennyire is jó a kedvenc sorozatodat nézve álomba merülni, valójában nem lesz pihentető az alvásod, ha a tévé villogó fényeire szunnyadsz el. A villódzó fények, a hangok stimulálják az agyadat, és nem segítenek, hogy jól tudjál aludni. Szakértők szerint a legjobb, ha a televízió a nappali szobába kerül, és legkésőbb fél órával lefekvés előtt ki is kapcsoljuk. Ugyanez a szabály vonatkozik a laptopokra, táblagépekre, sőt, a telefonra is. Egy tanulmány szerint az a kékes LED-fény, amelyet a számítógép kibocsát, az alváshormonnak nevezett melatonin ellen dolgozik, arról nem beszélve, hogy ha lefekvés előtt még átfutjuk az e-mailjeinket, biztosan akad köztük olyan, amitől stesszesek leszünk. A telefonunkat állítsuk be úgy, hogy kizárólag a legfontosabb családtagok üzeneteit, hívásait jelezze alvásidőben. 

Egy ilyen hálószobában ki tudna pihenni?
Egy ilyen hálószobában ki tudna pihenni?Peter Cade / Getty Images Hungary

Válassz jó ágyneműt!

Ha egy álomszép mintájú paplanhuzatba beleszeretsz a lakberendezési boltban, mielőtt futnál vele a kasszához, nézd meg, miből van. Azokban az ágyneműkben, amelyeknek anyaga képes elvezetni a nedvességet, sokkal kellemesebb és pihentetőbb az alvás, mint amelyik az éjszaka közepén már nedvesen tapad a bőrödhöz. Jó választás a gyapjú, a pamut, a selyem, a vászon, viszont a poliésztert és a szintetikus anyagokat inkább kerüld, ha szép álmokra vágysz.

Egy jól kiválasztott ágynemű is segítheti az alvást
Egy jól kiválasztott ágynemű is segítheti az alvástPete Barrett / Getty Images Hungary

Tegyél rendet!

Ha az ágyhoz egy kis ösvényen jutsz el a dobozok, számlák, gyerekjátékok tengerében, egész biztosan nem fogsz jól aludni. A rendetlenség ugyanis rossz hatással van ránk, és nem segíti elő a pihentető alvást, arról nem is beszélve, ha az ágyra halmozzuk a vasalásra váró ruhákat vagy az olvasásra váró könyveket. Ha nincs időd példás rendben a szekrénybe tenni mindent, rendszeresíts egy dobozt, amely elnyeli ezeket, és hidd el, jobb lesz az álmod. 

Ágyban, párnák közt…

Azt mindenki tudja, hogy a jól kiválasztott matrac az egyik legfontosabb alapja a pihentető alvásnak, azonban a párna legalább ilyen fontos. A párnáidat 1-2 évente érdemes lecserélni, a memóriahabos darabok azonban – ha odafigyelsz a használatukra és a karbantartásukra –, több évig is kiszolgálhatnak. Mielőtt új vánkost választasz, gondold át, hogyan szoktál leginkább aludni. Szakértők szerint, ha a hátadon, akkor inkább vékonyabb kivitelűt válassz, ha oldalt, akkor picit keményebbet, ha viszont a hasadon szeretsz aludni, akár el is hagyhatod a párnát, vagy rendkívül vékony darabot vegyél. 

A jó alvás a hálószoba helyzeténél kezdődik 

A jó pozícióban elhelyezett ágy már félsiker a pihentető alváshoz. Lehetőleg a belső falra toljuk az ágyat, és ne olyanra, amelyik a ház oldalán van, hiszen ez általában hidegebb télen. Az ágy ne nézzen ajtó vagy ablak felé, mert így kevésbé érezzük intimnek a helyet, és ablak alá se kerüljön – vagy ha máshogy nem megoldható, mindenképpen ügyeljünk a sötétítésre –, mert a kintről érkező fény zavarni fog. Maga a hálószoba helyzete ideálisan az északi vagy a keleti rész, mert így nyáron elkerülhetjük, hogy a nap túl hosszú ideig érje és felmelegítse a helyiséget. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek