Közbeszólt a hőség, tovább szenvedhetünk a szúnyogoktól

GettyImages-1366545488
Olvasási idő kb. 3 perc

Folytatódik a szúnyoggyérítés az országban, amely során tizenkét vármegyében és a főváros több kerületében is irtják majd a rovarokat a héten. A hőség miatt azonban nem úgy, mint eddig.

Tizenkét vármegye háromszáznegyvenöt településén, valamint Budapest hat kerületében végeznek szúnyogirtást a héten – olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OFK) oldalán. Kiemelték:

a szakemberek összesen 74 ezer hektáron hajtanak végre földi kezeléseket, platós gépjárműre rögzített permetező berendezésekkel.

Napnyugta után kezdik meg a munkákat

Mint írják, a földi szúnyoggyérítéseket napnyugta után kezdik meg, amelyek a hőségriasztás ellenére is a tervek szerint zajlanak majd. Az akcióban részt vevő járművekkel a Duna teljes szakaszán találkozhatunk, így a Szigetközben, Komárom térségében, a Dunakanyar településein, Budapest érintett kerületeiben, valamint a Csepel-szigeten, Dunaújvárosban, Szekszárdon, Baján és Mohács térségében. Földi kémiai kezeléseket ezen kívül Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád és Zala vármegye több településén is végeznek. Azt, hogy pontosan mikor és hol gyérítenek, a katasztrófavédelem oldalán lehet megtudni. 

szúnyog
szúnyogManuel Orero Galan / Getty Images Hungary

A hőség miatt nem lehet így szúnyogot irtani

Az OKF arról is beszámolt, hogy az extrém szúnyogártalommal érintett területeken az országos tisztifőorvos ugyan átmenetileg engedélyezte a repülőről történő kémiai szúnyoggyérítést, a hőség miatt azonban erre a héten nem lesz lehetőség. A nagy melegben a szúnyogok aktivitása ugyanis napnyugta utánra tolódik, ám ekkor már nem lehet légi kezeléseket végezni a repülésbiztonsági szabályok miatt.

Ha a későbbiekben szükséges, az elmaradt kezeléseket a hőség után pótolják.

A katasztrófavédelem arra is felhívja a figyelmet, hogy az országos és helyi szintű szúnyogirtási akciók mellett mindenki tehet a saját környezetében is a vérszívó rovarok elszaporodása ellen. Érdemes figyelni arra, hogy ne hagyjunk pangó vizet sehol a kertben, udvaron vagy az erkélyen, mivel a szúnyoglárvák számára ezek ideális körülményeket biztosítanak a fejlődéshez.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek