6 dolog, amit soha ne tarts a hálószobádban

GettyImages-619632742
Olvasási idő kb. 5 perc

A nyugodt alvás egyik feltétele, hogy a pihenésre szánt időt valóban kellemes környezetben töltsük el. Ennek megteremtése akkor lehetséges, ha a zavaró körülményeket, tárgyakat teljesen kizárjuk a hálószobánkból. Vannak ugyanis olyan dolgok, amelyeknek egyáltalán nincs helye itt.

Gondoltál már arra, hogy esetleg azért nem tudod kipihenni magad hosszú idő óta, mert a hálószobába egyáltalán nem való tárgyakkal veszed körül magad éjszakánként? Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat, amiknek semmi keresnivalójuk sincs az ágyad közelében.

Ne vigyük a hálószobába a mobiltelefont!

Ha valóban azt szeretnénk, hogy a hálószobánk igazán pihentető hely legyen, akkor semmi keresnivalója nincs ott a mobiltelefonunknak, mert az értesítések csengése vagy egyéb jelzése, esetleg a rezgés zümmögése nem hagyja, hogy nyugodtan aludjunk. A közösségi média látszólag állandóan jelenlévő stresszorai mellett a mobiltelefonok valóban károsak lehetnek az egészségre. A kutatók már régóta keresik a választ arra a kérdésre, hogy a mobiltelefonok által kibocsátott rádiófrekvencia valóban rákkeltő hatású lehet-e az emberi szervezetre. 

A mobiltelefonnak semmi keresnivalója nincs a hálószobában
A mobiltelefonnak semmi keresnivalója nincs a hálószobábanMaria Korneeva / Getty Images Hungary

De nem csupán emiatt érdemes szünetet tartani este és éjszaka az okostelefonok használatát illetően. Bizonyított tény, hogy a mobiltelefonok által kibocsátott kék fény rossz hatással van az agyunkra, ami rontja az alvásminőséget azáltal, hogy megzavarhatja a melatonintermelést. 

A televízió is zavaró tényező

A mobiltelefonokhoz hasonlóan a tévé is egy zavaró tényező a hálószobában, miután az is hozzájárulhat az alváshiányhoz. A lefekvés előtti tévénézés ugyanis a kísértés lehet arra, hogy késő éjszakáig ébren maradjunk.

Abban a hálószobában, ahol tévé van, nem lehet nyugodtan pihenni
Abban a hálószobában, ahol tévé van, nem lehet nyugodtan pihenniurbazon / Getty Images Hungary

Egy másik nagy hátránya annak, ha a televízió a hálószobában van, a készülék által kibocsátott kék fény, ami a mobiltelefonokhoz hasonlóan megzavarhatja a szokásos alvási ciklust.

Ez az étkezés is rontja az alvásminőséget

Az ágyban evésnek több olyan hátránya is van, ami rontja az alvás minőségét. Egyrészt, ha az ágyban eszünk, óhatatlan, hogy össze ne kenjük az ágyneműt, és egy olyan ágyban aludni, ami koszos, vagy ételmaradékkal teli, egyáltalán nem komfortos. 

Ráadásul az ágyban evést általában egy másik tevékenység is kíséri, ilyen például a tévézés vagy az olvasás. Emiatt nem tudunk kellőképpen az evésre koncentrálni, így hajlamosak lehetünk a túlevésre, ez pedig emésztési zavarokhoz vezethet. 

Ha csak lehet, ne a hálószobai ágyban együnk
Ha csak lehet, ne a hálószobai ágyban együnkLordHenriVoton / Getty Images Hungary

Ha az ágyban eszünk, az agy az alváson kívül egyéb olyan dologgal is kapcsolatba kerül, ami megnehezíti az éjszakai elalvást.

Arról már nem is beszélve, hogy ha a hálószobában eszünk, és a piszkos edényt vagy tányért nem visszük ki, az még a szoba levegőjét is rontja, ami szintén nem segíti a jó alvást.

Válasszuk szét a munkát és az alvást!

Ha lehetőségünk van rá, és a lakás méretei megengedik, semmiképpen se a hálószobában legyen az íróasztalunk. Nem szerencsés ugyanis a munkahelyet vagy a dolgozószobát a pihenésre szánt helyiséggel összekapcsolni. Ennél már csak az lehet rosszabb, ha az ágyban dolgozunk. A legjobb, ha létrehozunk egy külön helyet vagy helyiséget az otthonunkban, amit a munkavégzéshez használunk.

Legyen külön helye a háziállatoknak!

Miután a háziállatok kórokozókat, bolhákat vagy akár szennyeződéseket is hordozhatnak, egyáltalán nem szerencsés egy szobában aludni velük. Természetesen ezek a kockázatok csökkennek, ha rendszeresen ápoljuk kedvenceinket. 

Higiéniai szempontból sem praktikus, ha a háziállat az ágyunkban alszik
Higiéniai szempontból sem praktikus, ha a háziállat az ágyunkban alszikAllison Michael Orenstein / Getty Images Hungary

A házikedvenceinkkel való alvás másik hátránya, hogy négylábú társaink akár az éjszaka kellős közepén is felébreszthetnek bennünket. Bármennyire is szeretjük a kutyánkat vagy a macskánkat, a saját érdekünkben jobban tesszük, ha egy saját fekhelyet biztosítunk számukra.

A túl élénk színek is bezavarhatnak

Egyáltalán nem könnyű lazítani, pihenni, ha élénk, stimuláló színekre van festve a hálószoba fala. Egy felmérés szerint a kék, a sárga, az ezüst, a zöld és a narancssárga árnyalatok kedveznek leginkább a pihenésnek és a kikapcsolódásnak. Kiderült az is, hogy a hálószobákban a lila, a barna és a szürke árnyalatok a legrosszabbak. 

Vannak olyan ételek, amelyeket, ha lefekvés előtt eszel, szintén ronthatják az alvás minőségét. Ha szeretnéd tudni, mit ne fogyassz ebben az időszakban, olvasd el az erről szóló cikkünket.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek