Ilyen gyakran kéne felmosnod otthon a téli szezonban a szakértők szerint

GettyImages-463886999

A felmosás ideális gyakorisága sokak számára feladja a leckét, de többé már nem kell találgatni.

A felmosás eltávolítja a különféle szennyeződéseket, a baktériumokat és a port a padló felületéről, ezáltal hozzájárulva az egészségesebb lakókörnyezethez és a jobb légminőséghez. De vajon milyen gyakran érdemes sort keríteni rá, hogy fenntartható legyen a tisztaság? Itt a szakértők álláspontja a kérdésben.

Milyen gyakran kell felmosni a padlót?

A szakemberek általánosságban azt mondják, az optimális az lehet, ha hetente 2-3 alkalommal mosol fel. Ez nemcsak abban segíthet, hogy otthonod mindig tiszta és friss képet sugározzon, hanem meghosszabbíthatja a padló élettartamát is. Vannak azonban bizonyos befolyásoló tényezők, amelyek átírhatják a képletet, ezért előfordulhat, hogy adott körülmények között sűrűbben, vagy épp ritkábban érdemes felmosni.

A vizes helyiségekben ajánlott gyakrabban felmosni
A vizes helyiségekben ajánlott gyakrabban felmosniWestend61 / Getty Images Hungary

1. A padló típusa

A hidegburkolatok rendszerint gyakoribb felmosást igényelnek, mint a hagyományos fa- vagy a laminált padlók. A szakértők ezt azzal magyarázzák, hogy a csempéken és a járólapokon jobban látszanak a szennyeződések, ráadásul a fugázott sarkok az idő múlásával hajlamosak koszolódni, elszíneződni, így egyre körülményesebbé válik a tisztításuk.

Nem elhanyagolható a padló színe sem, hiszen ha világos, rögtön meglátszik rajta minden.

2. Életmódbeli tényezők

A szokásaid szintén befolyásolhatják, hogy milyen sűrűn kell felmosnod. Ha például házi kedvenceket tartasz, akkor nagy valószínűséggel gyakrabban kell felmosórongyot ragadnod, ha viszont alig vagy otthon, mert sokat dolgozol, akkor ritkábban.

Ha házi kedvenceket tartasz, még fontosabb a rendszeres takarítás
Ha házi kedvenceket tartasz, még fontosabb a rendszeres takarításAlex Potemkin / Getty Images Hungary

3. A felmosás alapossága

Nem mindegy, hogy csak gyorsan végigszaladsz a padlón, vagy elhúzod a bútorokat is, hogy a nehezen hozzáférhető helyeket is megtisztítsd. Ha nincs sok por vagy szennyeződés, akkor az előbbi megközelítés is elegendő lehet, de később így lehet, hogy nehezebb dolgod lesz.

4. Forgalom

A nagy forgalmú, szennyeződésre érzékeny területeket – például a bejárat környékét, a konyhát és a fürdőszobát ajánlott többször felmosni, csakúgy, mint azokat a részeket, ahol a gyerekek játszanak a padlón.

Télen gyakrabban kell felmosni

A téli csapadékos időjárás miatt az átlagosnál is gyakoribb felmosásra lehet szükség. Főleg, ha netán esne a hó, mivel ilyenkor felsózzák az utakat. Ha nem vigyázol, a só a cipődről a padlóra kerülhet, és károsíthatja annak felületét. Ennek elkerülése végett a bejáratnál hasznos lehet elhelyezned egy cipőtartó tálcát, ami felfoghatja a sót és a nedvességet.

Jelek, hogy ideje felmosni a padlót

Nem vagy biztos benne, hogy a heti 2-3 alkalom megfelelő-e a számodra? Akkor hallgass az érzékeidre! A következő jelek arra utalnak, hogy ideje lenne felmosnod:

  • látható szennyeződések vagy foltok
  • állatszőrök a padlón
  • ragadós felületek
  • a padló elszíneződése
  • piszkos fuga
  • allergiás tünetek jelentkezése

Tippek a felmosáshoz

A szakértőknek van néhány tippje, ami segíthet, hogy minél eredményesebb legyen a felmosás. Ők azt javasolják, hogy lehetőség szerint eltávolítható, mosható fejű felmosót használj, mivel az könnyebben tisztítható és fertőtleníthető, így kevésbé érzékeny a baktériumok és kórokozók elszaporodására.

Fontos, hogy minden alkalommal gondoskodj a felmosó tisztításáról, és hagyd megszáradni, mielőtt elrakod.

Alapszabály, hogy nem szabad eláztatni a padlót
Alapszabály, hogy nem szabad eláztatni a padlótLukaTDB / Getty Images Hungary

Hasznos lehet az is, ha külön felmosót használsz a fürdőszoba és a lakóhelyiségek tisztítására, hogy elkerüld a keresztszennyeződést. A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, soha ne áztasd el a padlót. Bár sokan felmosóvödröt használnak, és a tisztítószeres vízbe mártják a felmosórongyot, ez gyakran úgy végződik, hogy a végén már csak piszkos vízzel takarítanak. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a sok nedvesség árthat a fa- és laminált padlónak.

A piacon kaphatók olyan, speciális spriccelőfejjel ellátott felmosók is, amelyek csak annyi vizet használnak, amennyi éppen szükséges.

Végül, de nem utolsósorban, ne feledkezz meg a rendszeres porszívózásról sem, amivel csökkentheted a felmosás gyakoriságát.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra