Folyton drónoznak a házad fölött? Így vess véget neki

Kovács Eszter
GettyImages-594827927
Olvasási idő kb. 6 perc

Már mindenki számára elérhetőek a drónok, hiszen az alapváltozatokhoz már kedvező áron hozzájuthatunk. Így egyre többször találkozhatunk a kamerával is felszerelt röpködő szerkezetekkel; időnként a kertünk fölött vagy akár az ablakunk előtt is…

Általában örülünk a technikai fejlesztéseknek, főleg, ha azokat a hasznunkra fordíthatjuk, vagy játszani is lehet velük. A drónok is ilyenek, és már annyira beépültek a mindennapokba, és elterjedtek az utóbbi években, hogy szabályozni is kellett a használatukat.

Ahhoz, hogy biztonságosan és felelősségteljesen használhassuk a drónunkat, ismerni kell a működtetésükhöz kapcsolódó szabályokat. Valamint azt is érdemes tudni, hogy mit tehetünk, ha zavar minket a közelünkben röpködő kamerás drón. Dr. Újváry Zsolt ügyvéd beszélt ezekről a Díványnak. 

Szabályozzák a drónok használatát
Szabályozzák a drónok használatátDuKai photographer / Getty Images Hungary

Lehet, hogy a te drónodat is regisztrálni kell

Nagyságukat, teljesítményüket és képességeiket vették figyelembe a drónoknak, mikor szabályozták azokat. Így ezeket kell megnéznünk, mielőtt használnánk a szerkezetet.

Lakossági használatban általában hobbidrónok vannak, melyekről úgy gondoljuk, hogy nem kell rájuk engedély, és bármikor, bárhol röptethetjük azokat. Ám a szabályok közt van egy olyan pont, ami bizony majdnem az összes hobbidrónt az engedélykötelesek közé sorolja, így érdemes csínján bánni azokkal.

Dr. Újváry Zsolt ügyvéd arról tájékoztatta a Díványt, hogy egyes drónokat regisztrálni kell használat előtt, anélkül nem reptethetjük azokat.

A törvény szerint minden olyan drónt regisztrálni kell, ami nem játék, illetve minden magánszemélynek vagy jogi személynek regisztrálnia kell magát, aki játéktól eltérő eszközt működtet.

Viszont az EU irányelvek alapján nem sorolható a játékok közé az, ami:

  • meghaladja a 120 grammot vagy
  • rendelkezik adatrögzítővel vagy
  • a távpilótától messzebbre repül, mint 100 méter.

Így minden olyan eszközt regisztrálni kell, melyek nem tartoznak ezek közé. De mivel szinte már elvárás lett, hogy a kis kütyü fényképezni, videózni is tudjon, főként ezek terjedtek el hobbidrónként. Ezek pedig bármilyen kicsik, ha van rajtuk kamera, akkor már regisztrációkötelesek.

A regisztrációkat e-papíron kell benyújtani, ami ügyélkapun keresztül történik. 

Azt a drónt, ami képes a képrögzítésre, regisztrálni kell
Azt a drónt, ami képes a képrögzítésre, regisztrálni kellpixelfit / Getty Images Hungary

Melyik kategóriába tartozik a drónom?

Ezeket az eszközöket három fő kategóriába osztják: nyílt, speciális és engedélyköteles.

NYÍLT: A nyílt kategória alapkövetelménye, hogy a drón legfeljebb 120 méterre távolodhat el a föld legközelebbi pontjától. Fontos feltétel, hogy a drónt semmilyen körülmények között nem szabad embertömeg fölé reptetni, és lehetőség szerint a külső személyeket sem lehet megközelíteni, továbbá kerülni kell azokat a helyszíneket, ahol a drónozás tilos, vagyis az úgynevezett No Drone Zone légtereket.

SPECIÁLIS: Speciális kategóriába tartozik a műveletünk, ha 25 kg-nál nagyobb drónnal rendelkezünk, vagy például több kilométer hosszú vezetékellenőrzés, autópálya vagy más vonalas létesítmény felmérése történik, amely során nem látjuk a drónt a teljes művelet alatt. Ebben a kategóriában művelettípustól függően bejelentés vagy engedély beszerzése szükséges. A speciális kategóriában való működtetés feltétele minden esetben, hogy az üzembentartó egy kockázatelemzést végezzen, ennek elkészítéséhez javasolt egy szakértő bevonása.

ENGEDÉLYKÖTELES: Az engedélyköteles kategóriába tartozik, ha a műveletünk közben embertömeg fölött repülünk, például egy fesztivál esetén, vagy akkor, ha a drón segítségével veszélyes áru- vagy személyszállítás valósul meg.

Így vess véget annak, ha drónoznak a házad fölött
Így vess véget annak, ha drónoznak a házad fölöttPeter Cade / Getty Images Hungary

Bűncselekmény lehet a játékból

Mivel a drónhasználók már több helyről is információt kaphatnak a helyes és legális használatról, így arról is tudniuk kell, hogy bűncselekményt követnek el, ha ezzel az eszközzel megsértik a szabályokat. Vagyis nem lehet ezekkel megsérteni mások személyes terét, a kertjük fölött, ablakok közelében reptetni és felvételeket készíteni. Valamint az ezzel rögzített képeket, videókat sem lehet nyilvánosságra hozni. Ez ugyanis bűncselekmény, amiért akár szabadságvesztés is kiszabható.

A szabálytalan használatot pedig a légügyi hatóság szankcionálja, amit, ha megszegnek, annak akár milliós bírság is lehet a vége.

A természetben készített képekkel is óvatosan kell bánni, ha szerepel rajta valaki. Nem oszthatjuk meg ezeket a felvételeket a személyiségi jogok miatt. Amennyiben mégis közzé akarjuk tenni, akkor a beleegyezését kell kérnünk, ami ugyebár elég nehézkes lehet később, ha például egy ismeretlen kirándulót fotóztunk le a drónnal az erdőben. 

Ráadásul még arra is ügyelniük kell a drónhasználóknak, hogy ezzel ne okozzanak kárt más tulajdonában. Ez némileg orvosolható azzal, ha kötnek biztosítást a készülékre, ami már több biztosítótársaságnál is elérhető körülbelül évi 20 ezer forintos áron.

Így, ha azt látjuk, hogy rendszeresen drón repked a házunk felett, vagy éppen az ablakunkon kukucskálnak be ezzel, akkor ne próbáljuk meg fizikai ráhatással leszedni, mert ez esetben rongálás miatt még mi is bajba kerülhetünk. Szóljunk az azt irányítónak, hívjuk fel rá a figyelmét, hogy ezzel szabályt sért, vagy bűncselekményt követ el. Amennyiben így sem hagyja abba, tehetünk jogi lépéseket.

Ha szívesen olvasnál még arról, hogy milyen lépéseket tehetsz, ha a szomszéd megzavarja a nyugalmadat, kattints ide!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek