Az otthoni bútorfelújítás csapdái: ezekre figyelj, mielőtt nekilátsz

GettyImages-1227154105

A bútorfelújítás ideális esetben örömmel teli, kétkezi munka, büszkeséggel és elégedettséggel tölti el az embert az eredménye. A felújított darab lesz az új sztárja a lakásnak, és az amatőr barkácsolásból komoly hobbitevékenység is alakulhat. Kivéve, ha már az első alkalommal elkövetjük az összes létező hibát. Ezeket természetesen elkerülhettük volna, ha kicsit átgondoltabban állunk a projekthez.

A bútorfelújítás nem csak a lakás szépítgetéséről szól. Az értékmentés, illetve az értékteremtés nagyszerű élmény, nem beszélve arról, hogy mennyit spórolunk vele. Lehet szó örökölt, szívünknek kedves, de elhasznált bútordarabokról, a lomtalanítás során vadászott kincsekről, de egy nagyszabású konyhaszekrény-felújítás projekt is megoldható házilag. Csak alaposan át kell gondolni, hogy mire is készülünk.

A lentiekben megpróbáltuk összeszedni a legfontosabb és legáltalánosabb buktatókat, amiket jobb a bútorfelújítás során végiggondolni. Célunk nem az, hogy elvegyük a kedved, épp ellenkezőleg: barkácsolásra fel!

A javítás kultúrája

Az újrahasznosítás és a Csináld magad! mozgalom virágkora a fogyasztói társadalom ellentételezéseként erősödött meg, ugyanis annak előtte minden háztartás DIY volt. Érdi Péter előadásában hallottam először arról a jóslatról, hogy 

az eldobhatóság után a javítás kultúrája tér majd vissza.

A világhírű magyar agykutató azt állítja, hogy megreformálódnak a gondolataink, és előbb-utóbb szélesebb körben is elterjed majd a világon az a hozzáállás, hogy szégyen pazarolni.

Ha azon töröd a fejed, hogy felújítanál egy régi bútort, akkor sok inspirációt meríthetsz mások munkáiból
Ha azon töröd a fejed, hogy felújítanál egy régi bútort, akkor sok inspirációt meríthetsz mások munkáibólKathrin Ziegler / Getty Images Hungary

A fokozódó környezettudatosság és bizony a pénztárcánk is erősíti majd ezt a trendet. Hacsak el nem szúrjuk, a bútorok felújítása még mindig olcsóbb, mint az új megvásárlása vagy elkészíttetése. De az első lépések mindig nehezek, ezért nem árt előtte tájékozódni. 

Bútorok felújítása: Hogyan kezdjünk hozzá

A bútorok felújítása többféle előkészítést igényel. Kezdetnek például nem árt, ha van tervünk, és annak függvényében összegyűjtött eszközeink, gépeink. Mégis a leggyakoribb csapdába már a projekt elején beleeshetünk: 

1. Vízió, terv és előkészületek – kezdő szinten indulj!

Néha a munka elvégzésének izgalma miatt elkapkodjuk a dolgokat. Előfordul, hogy olyan fába vágjuk a fejszénket, ami túl nagynak bizonyul, azaz kezdésnek pont egy olyan bútordarabra esik a választásunk, amit jobb volna, ha a farestauráláshoz jobban értő szakember végezne el. Nemcsak a tudás, de az eszközök hiánya miatt is érhetnek meglepetések. Így mindennél fontosabb átgondolni, hogy mire esik a választásunk. A szakértők nem javasolják, hogy drágább, antik daraboknak essünk neki, amik gyakran szerves kémiai és többéves famegmunkálási ismereteket és tapasztalatot igényelnek.

Ha megvan a szintednek megfelelő bútordarab, például egy laminált szekrényke, akkor kezdj el kutatni, hogy milyen irányba szeretnéd ezt a kifejezetten igénytelen, de annál praktikusabb darabot átalakítani.

A kezdőknek is tanácsot adó Azúr Bagoly oldalon egy nagyszerű példából inspirálódhatsz, mivel, ahogy az oldalukon is olvasható: „a bútorlap lefestése házilag is egyszerűen kivitelezhető”. Ezek jó hívószavak lehetnek az amatőröknek.

A bútorlap festése általában a szokásoshoz képest +1 réteg festéket igényel.
A bútorlap festése általában a szokásoshoz képest +1 réteg festéket igényel.Azúr Bagoly

2. Technika, alapanyagok – alaposan tájékozódj

Bizonyos felületeket alaposabban elő kell készíteni, még mielőtt festenénk, másokat nem szükséges. Van, hogy a lakkozással érjük el a kívánt hatást, van, hogy a viaszolással. Szóval az alapismereteket mindenképp sajátítsd el, mielőtt nekiugrasz a bútornak a csiszológéppel. 

Fontos, hogy kifejezetten bútorokhoz tervezett festéket válassz, és azzal is előre tervezz, hogy milyen felületet szeretnél elérni: simát, texturáltat vagy koptatottat. A színválasztáshoz hasonlóan a festéktípus-lehetőségek is széles skálán mozognak, és manapság már tényleg csak a fantázia és a személyes preferencia szab határt a kreativitásnak. 

3. Stílusválasztás – a bútor adottságai számítanak

Beleeshetsz abba a hibába, hogy kedves kis éjjeliszekrényedből egy olyan darabot varázsolsz, ami aztán nem illik a hálószoba képébe. Vagy már eredendően nem is volt odaillő, vagy csak a színválasztás miatt ment félre a dolog. Lényeg a lényeg, kicsit járj utána a stílusoknak, mielőtt még belevágnál a munkába.

A bútorról meg kell tudnod állapítani, hogy milyen stílusú, és hogy ehhez a formatervezéshez milyen színvilág, dekoráció passzol igazán. Szélsőségesen összeférhetetlen példákat nem akarunk hozni, de javasoljuk, hogy mindig az lebegjen a lelki szemeid előtt, hogy a projekt lényege a bútorból kihozni a legtöbbet, amit az adottságai felkínálnak.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra