Ilyen lámpafény ideális elalvás előtt

Diósi Szilvia
GettyImages-1287469710
Olvasási idő kb. 4 perc

A legjobb sötétben aludni, azonban lefekvés előtt még mindenképpen ki vagyunk téve a lámpák fényének. A fény kiemelt szerepet játszik az alvási ciklusunkban, ezért fontos, hogy gondosan válasszuk ki a legmegfelelőbb színű fényt a hálószobában.

Ha gyakran azon kapod magad, hogy az ágyban fekve küzdesz az elalvással, vagy az éjszaka közepén felébredsz, előfordulhat, hogy a lámpák okozzák a problémát. A jó alvás fontos az általános jólléted szempontjából. Az élénk fehér vagy világos színű izzókkal rendelkező lámpák megnehezítik az elalvást, ha ilyenek világítanak, mielőtt lefekszel, érdemes őket lecserélned. Ugyanis kutatások szerint a fény színe, amelyet elalvás előtt látsz, vagy akkor, amikor az éjszaka közepén felébredsz, nagy hatással van a belső biológiai órádra.

Hogyan befolyásolja a fény az alvást?

A fény befolyásolja a szervezet természetes biológiai óráját, szabályozva az alvás időzítését, ami minden ember cirkadián ritmusának fontos eleme. Amikor kint világos van, a szervezet tudja, hogy ideje felébredni, és amikor sötét van, a szervezet felkészül az alvásra. A napfelkelte és a napnyugta ritmusa alvás-ébrenlét jelzéseként szolgál a szervezetnek. A napnyugta utáni mesterséges fény széles körű használata megzavarja a cirkadián ritmust, és hozzájárul az alvászavarokhoz.

A fény befolyásolja a melatonin nevű hormon felszabadulását, amely segíti az alvást. Bizonyos típusú fény azonban megakadályozhatja a melatonin termelését. Az erős fény és a hideg tónusú színek, például a mobiltelefonok, számítógépek és televíziók kék fénye gátolhatja a melatonin termelést, és ébren tarthatja az embert. Milyen fények segíthetnek az elalvásban?

Az élénk fehér vagy világos színű izzókkal rendelkező lámpák megnehezítik az elalvást
Az élénk fehér vagy világos színű izzókkal rendelkező lámpák megnehezítik az elalvástSven Hagolani / Getty Images Hungary

Sárga, borostyánsárga fény

A borostyánszínű fény segít abban, hogy nyugodtabbnak érezzük magunkat, és elősegíti a melatonin kiválasztását. Összefüggésbe hozható az általános hangulat és a mentális egészség javulásával is. A borostyánszínű fény megvédi a szemet a káros kék fénytől, és segíthet könnyebben elaludni. A gyertyák fényét utánozza, így ideális nyugtató szín lehet lefekvés előtt, lehetővé téve a gyors elalvást.

Vörös fény

A vörös fény nem befolyásolja a cirkadián ritmust, ezért ez az egyik legjobb éjszakai fény. Kutatások kimutatták, hogy a vörös fény javíthatja az alvást, és fokozhatja a melatonin termelését. Alvás közben és ébredéskor csökkentheti annak valószínűségét, hogy reggel fáradtnak érezzük magunkat. Ráadásul, ha éjszaka felébredsz, könnyebben fogsz visszaaludni.

Narancssárga fény

A halvány narancssárga színű fény kevéssé befolyásolja a cirkadián ritmust, és jó választás az éjszakai használatra. Növelheti a melatonintermelést, különösen a hűvösebb színekhez, például a kék fényhez képest.

A sárga, a vörös és a narancssárga fény jó hatással vannak az alvásra
A sárga, a vörös és a narancssárga fény jó hatással vannak az alvásraRadovanovic96 / Getty Images Hungary

Legrosszabb színek az alváshoz

A szem fényreceptorai, amelyek a cirkadián ritmust befolyásolják, különösen érzékenyek a kék fényre, amely nemcsak a melatoninszintet nyomja le, hanem a szervezet éberségét is fenntartja. A kék fény meggyőzi a szervezetet arról, hogy még nappal van, ami csökkentheti az alvás minőségét. Számos elektronikus eszköz bocsát ki ilyen fényt, például a mobiltelefonok, számítógépek és televíziók, ezért nem ajánlatos őket a lefekvés előtti órákban használni.

A zöld fény szintén csökkenti az álmosságot. Azáltal, hogy mérsékli a melatonintermelést. Bár a kék fény sokkal rosszabb hatással van az alvásra, mint a zöld, mégis érdemes elkerülni az utóbbit is lefekvés előtt.

Az elalvást nemcsak a fények, hanem az étkezés is megnehezíti. A következő cikkünkben összeszedtük, hogy mit ne egyél lefekvés előtt.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek