Kiéghet az otthonod, ha így kapcsolod ki az air fryert

GettyImages-1852390958
Olvasási idő kb. 4 perc

Az air fryer az elmúlt évek egyik legdivatosabb konyhai kisgépévé vált, ám kevesen tudják, hogy ha sütőpapírral a kosárban használják a készüléket, annak komoly veszélyei is lehetnek.

Már nemcsak a kis létszámú háztartások kedvence ez a praktikus gép, hiszen nagy űrtartalmú változatainak elterjedése révén több ember részére elégséges mennyiségű húst vagy köretet is kisüthetünk benne anélkül, hogy az egész lakásban olajszag terjengene. A kosár takarítása azonban sokaknak jelent fejfájást – erre van egy egyszerű megoldás, amely ugyanakkor tűzveszélyes is lehet, ha nem szakszerűen használod.

Az air fryerek tálcájába szilikonból vagy sütőpapírból készített kosarakat is vásárolhatsz már: az előbbi természetesen többször használatos, míg az utóbbit pont úgy kell használni, mint a klasszikus sütőpapírt.

Air fryerben sütőpapírral sütni praktikus, de vigyázz, nehogy tűzeset legyen a vége!
Air fryerben sütőpapírral sütni praktikus, de vigyázz, nehogy tűzeset legyen a vége!Miragest / Getty Images Hungary

Beteszed a sütő tálcájába, utána mehet rá minden, amit el akarsz készíteni, végül pedig egyszerű mozdulattal kidobod a szennyezett sütőpapírt.

Így lehet tűz az air fryer használatából

Ha ezt a fázist késleltetnéd, mert nem akarsz a forró kosárba nyúlni, de megszokásból a helyére teszed a tálcát, annak bizony komoly baj lehet a vége. A forró levegős sütő ventilátora ilyenkor még forog, ez felkaphatja a használt sütőpapírt, amely a fűtőszáltól könnyen lángra kap. Ugyanez történhet abban az esetben is, ha előmelegíted az air fryert, de ezt úgy teszed, hogy a kosárba már betetted a sütőpapírt.

Nagyon fontos tehát, hogy sose kerüljön a sütő kosara a gépbe úgy, hogy kibélelted, de üres.

Használhatsz egyébként egyszerű sütőpapírt is a tálca bélelésére: a letépett darab ugyanakkor ekkor se legyen túl nagy, hogy véletlenül se érhessen hozzá a fűtőszálhoz. A profik szerint egyébként nem biztos, hogy jó az, ha így kíméled meg a sütőd attól, hogy belecsorogjon valami: ropogósabb lesz a végeredmény, ha legalább pár lukat szúrsz a sütőpapír aljára. Ekkor a felesleges nedvesség lecsoroghat, nem abban kell megsülnie az ételnek.

Ha a tökéletes sült krumpli receptje érdekel, erről is írtunk.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek