Kiállítják a leghíresebb katicát

A pavlovi reflexeket modellezõ Katica bemutató és Muszka Dániel professzor várja szombaton a családokat és a technika rajongóit a Közlekedési Múzeum Tanulmánytárában.

cikk-tious-rovid
A magyar informatikatörténet élõ legendája, dr. Muszka Dániel matematikus nyolcvanéves. Õ a tervezõje az 50-es, 60-as évek hazai közönségét megdöbbentõ elsõ magyar műállatnak, a szegedi Katicabogárnak, amelynek működõ másolatát a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Tanulmánytára õrzi. A kis robot a pavlovi feltételes reflexeket modellezi, követi a zseblámpa fényét, hallja a sípszót, érzékeli a fájdalmat és a simogatást - és tanítható.

A családi nap résztvevõi az eredeti alkotó interaktív elõadásában ismerkedhetnek meg a fényre és hangra reagáló tárggyal.

A meglepetésekkel tarkított programra minden olyan érdeklõdõt várnak, aki részese szeretne lenni egy rendhagyó egyéniség nyolcvanadik születésnapjának. Az Alkotóműhelyben lehetõség lesz élõzene modellezésére kottaíró szoftverrel és szintetizátorral.

A program 10 órakor kezdõdik szakmai tárlatvezetéssel a számítástechnikai gyűjteményben, s 16 órakor zárul az ünnepelttel folytatott kötetlen beszélgetéssel és meglepetéssel.

Mustra