Zanza!

kutyi_mAmikor kétségbeesetten loholó kutyát látunk az autópálya mellett, vagy meggyötört, félszemű macskákat az utcákon, akkor talán mindannyian a fejünkhöz kapunk.

Kellene már egy törvény, hogy az állatokat végre „emberszámba" vegyék. Vagy, ahogy az amerikai filmekben láthatjuk: alkalmunk legyen hívni az állatrendőrséget, magyarul az Állatvédőrséget.A hazai törvényi szabályozás, nem olyan rossz, mint gondolnánk.

Az állatok bántalmazása és testi-lelki kínzása bűncselekmény, a felelőtlen bánásmód gondatlanságnak minősül, és van mód arra, hogy a hatóságok a garázda elemeket kiiktassák az állattartásból. Ha betartanánk a törvényt, akkor nem lenne semmi probléma - mondja Joó István állatvédő. Az évek óta sikeresen működő Cerberos Állatvédő Egyesület vezetője szerint a rendőrség is teszi a dolgát, ha hívják őket, minden esetben eljárnak. Gyakran előfordul azonban, hogy a helyszínen nincs elég bizonyíték, a rendőrök pedig - mivel általában nem állatorvosok - az állatok állapotát vizsgálva nehezen állapíthatják meg bárkinek a felelősségét. Ráadásul minden 10 hozzájuk befutó panasz és feljelentés közül 6 alaptalannak bizonyul. Sokszor bosszúból vagy bosszantásból szeretnék csak a haragos szomszédok egymásra ereszteni a rendőrséget.

Az Állatvédőrség egy olyan kezdeményezés, ami végre helyre tehetné a dolgokat

A 2009 végén megfogalmazott ötlet az, hogy az ingyenesen hívható kék számon bárki bejelentést tehetne állatkínzásról vagy állattartással kapcsolatos gondtalanságról. A hívás alapján a helyszínre érkező állatvédők véleménye alapján indulna rendőri eljárás, a helyszínt pedig a kiszálló állatvédők mellé kirendelt polgárőrség biztosítaná. Talán körülményesnek tűnik, de a hathatós segítségnyújtás és az állatok valódi mentése egyébként is széleskörű összefogást igényel. Ha egy ilyen akcióban együttműködne a civil szféra és a hatóság, és a lefolytatott eljárás után a büntetés sem csak egyszerű dorgálás lenne, akkor az eljárást lefolytató bíróság kénytelen volna minden esetben hathatós ítéleteket hozni, melyek idővel visszatartó erőt jelentenének az állatok ellen elkövetett bűncselekményekben. Merthogy a legtöbb probléma itt jelentkezik.

Sokszor a visszaeső bűnösöket sem marasztalják el

Hiába az állatvédők lelkes munkája és a rendőri támogatás, sokszor a visszaeső bűnösöket sem marasztalják el, tetteiket megússzák némi pénzbüntetéssel. Pedig a szándékos bántalmazás, az állatkínzás ténye nyilvánvalóan az elkövető személyiségére is következtetni enged. Joó István állatvédő erre is rámutat - amerikai példa, hogy a bűnözők profilalkotásában jelentős szerepet kap az állatkínzás, mint bűncselekmény, mert statisztikai adatok is bizonyítják, hogy aki állatok bánt, az embert is képes bántani. Összehasonlításképpen Magyarországon minden ezer lakosra 189 kutya jut, míg ez a szám alig valamivel több az Egyesült Államokban, ahol ezer lakosra 211 kutya jut.

onkentes_plakat

Az Állatvédőrség, amely a Fehérkereszt Állatvédő Liga és a Cerberos Állatvédő Egyesület összefogásával jött létre, szinte mindenhol támogatókra talál. Az ORFK-n és a BRFK-n kívül támogatóik a Rendőrtiszti Főiskola, az Országos Polgárőr Szövetség és az IPA, a Nemzetközi Rendőri Szövetség Magyar Szekciója is. Joó István, a Cerberos vezetője ugyanakkor hangoztatja, hogy a hosszú távú cél a megelőzés volna. Az civil szervezetek és egyesületek által létrehozott programok a gyermekek oktatását és a felnőttek felvilágosítását célozzák, az országszerte működő menhelyek pedig nemcsak befogadják és gondozzák az arra rászoruló állatokat, hanem örökbeadásukkal új lehetőségeket teremtenek a felelősebb gazdik számára is.

Törvénymódosítást szeretnének

A szervezetek kezdeményezik, hogy a jelenlegi törvényben meghatározott 14 nap helyett hosszabb legyen az időszak, melynek letelte után az elkóborolt és befogott kutyák elaltatása elrendelhető. Az újonnan örökbeadott kutyák kötelező ivartalanítása pedig a felesleges szaporítást akadályozná. A szervezetek akkor is az átláthatóságra törekednek, amikor az utcán élő emberek társállatainak oltásáról, helyzetéről szeretnének gondoskodni. Ezek meglétével akár az is megtörténhet, hogy nem találkozunk többet olyan városi aluljáróval, ahol fillérekért kínálnak ketrecekből kiskutyákat az arra járóknak.

Az Állatvédőrség munkájához vagy a Fehérkereszt Liga által kiadott Szeress és védj! című havilap terjesztésére mindig szívesen fogadják önkéntesek jelentkezését!

www.allatvedorseg.hu/
www.feherkeresztliga.hu/
www.cerberosegyesulet.hu/

Blogmustra