Vámpírnak lenni drága mulatság

vampir-jelmezJobban jársz anyagilag, ha farsangkor egyszerűbb jelmezbe, például apácaruhába bújsz, de a kölcsönzők fogasairól akár Elvis Presleyt is leakaszthatod, sőt, egyedi elképzeléseidet a kölcsönzők meg is valósítják. Jelmezek, tippek, árak.

cikk-tipus-altalanos

Ha idén is meghívnak egy farsangi buliba, nem árt már most elgondolkoznod a jelmezeden, de ha más nem, nagyobbacska gyermeked kapcsán is biztos előjön a dilemma: mi legyen az idei jelmez? Vásárolhatsz, készíthetsz és készíttethetsz, a legkényelmesebb azonban, ha kölcsönzöl. 
 

metalMég láncfűrészes is lehetsz

Első körben nézd meg jelmezkölcsönzők honlapját, ott is a galériát! A komolyabb üzletek kategóriák szerint mutatják be a repertoárjukat – egyrészt a klasszikus jelmezeket (például: apáca, matróz, mesehős, állat), másrészt az extrább felöltőket is arra az esetre, ha te lennél például Elvis Presley, esetleg kipróbálnád, hogyan festesz kimonóban, vagy texasi láncfűrészesként.

Az üzletek persze gyermekjelmezt is kínálnak, itt is csak a képzelet szab határt: Harry Potter, Pán Péter vagy mongol harcos is lehet a gyerek, ha már unja a Pókember vagy a hercegnő jelmezt.

A jelmezeket átlagosan 3-6000 forintért lehet bérbe venni, nincsenek óriási különbségek az egyes kölcsönzők árai között, viszont kevés honlapon találod meg a konkrét tarifákat. (A Margarétajelmez honlapján megtaláltuk, a továbbiakban ez alapján kalkuláltunk.)

 

Gengszter ruha ötezerért

kleo

Örök divat a vámpír jelmez, a nők és férfiak körében egyaránt. Egy komplett vámpír „felszerelés” ruhával, kalappal 8900 forintba kerül – ebben az esetben a parókát ugyan külön kell bérelned, de 2500 forint helyett 2000-ért megkapod. Ha csak egy vámpírpalástra van szükséged, az 6000 forint. A vámpír jelmez olcsóbb változata a palástot, inget, zsabót tartalmazó szett, ami 3500 forintba kerül.

Idén nagy divat lesz a huszas-harmincas évek stílusa a farsangi bulin, így a férfiak gengszter ruhába, a nők például charleston ruhába bújhatnak. A gengszter ruha alapja a halszálkás öltöny, a nadrágtartó, a nyakkendő és a kalap, ez így együtt 5500 forintba kerül. Ezt a jelmezt egyébként tovább turbózhatod játékpisztollyal és hozzá való tartóval – (ezek kiegészítőnek minősülnek, bővebben róluk mindjárt), ez 1000 forint pluszt jelent. A charleston ruha - amely a ruhát, fejdíszt, kesztyűt tartalmazza – 4900 forint.

A Margarétában az egyik legmonumentálisabb (és legdrágább) jelmez jelenleg a rokokó ruha, ára 8900 forint. A leginkább pénztárca kímélő megoldás pedig az, ha apácának, szerzetesnek vagy mexikóinak öltözöl. Előbbiek a ruhával, kereszttel (apácáknál pluszban fityulával) összesen 4300 forintért kölcsönözhetők, utóbbi pedig a poncsóval és a sombrero-val 4000 forintért. 
 

Gyerek-tarifák
A gyermekek körében örök kedvenc a hercegnő- vagy valamely mesehős, például Hófehérke jelmez, ezek kölcsönzési ára 3-5000 forint. A fiúk imádnak Pókembernek öltözni, ruhával, maszkkal ez 3500 forintba kerül, míg a Darth Wader jelmez szintén maszkkal, ruhával 4500 forint (a kard hozzá plusz 500 forint).

yoda
Pár százas kiegészítők

Komplett jelmez helyett néha az is elég, ha kiegészítőkkel érzékelteted, mivé is változtál a bulira. Parókák garmadáját kínálják a kölcsönzők - a Margarétában ezek kölcsönzési ára kb. 2500 forint, és választhatsz például afro-parókát, gésa-, vagy indián-hajat, esetleg színes fürtöket. (Vásárlás esetén ezek ára 5-6000 forint.)

A kalap is fel tudja dobni a szerelésedet: a western-, viking-, spanyol- és gengszterkalapok kölcsönzési ára 1000 forint, a cilinderé 2000 forint. Korabeli ruhákhoz illó maszkok 500 forintba kerülnek, míg ha ezeket inkább saját használatra meg is vennéd, úgy 1000 forint lesz.

A kiegészítők egy részét (főleg a kisebbeket) nem bérbe adják, hanem árulják – például „nyuszis” kiegészítőt csokornyakkendővel, nyuszifülekkel 2700 forintért, télapó-maszkot 3000 forintért, hawaii szettet fejpánttal és nyaklánccal kb. 1000 forintért, szipkát 600 forintért vehetsz.
 

Egyedi kéréseket is megvalósítanak
Ha ötletedet egyik katalógusban sem találod, ne aggódj, sok helyen vállalnak jelmezkészítést kb. 1-2 hetes határidővel. Ilyenkor a kölcsönző képet kér a jelmezről, és méretet vesz a leendő viselőjéről. Elképzelhető, hogy mélyen a pénztárcádba kell nyúlnod, ha így akarsz egyedi lenni: a gyermekjelmezek felső határa kb. 15-20 000 forint, a felnőtt jelmezeké még ennél is több.

 

wbaumA méret a lényeg

Farsang idején rengeteg a megrendelés, vagyis amint megtudod a buli időpontját, foglald le a ruhát! Az sem mellékes, hogy méretben stimmel-e. A legtöbb jelmez egyébként átalakítható – ezt a kölcsönzők zöme ingyen megteszi, de még így sem biztos, hogy a kiszemelt ruha passzol majd, ezért a kölcsönzők azt tanácsolják, válassz ki több jelmezt, valamelyik biztos rád illik majd. Próbálni tehát mindig szükséges (ráadásul kölcsönözni is csak személyesen lehet).

Az üzletek kauciót kérnek a jelmezekre (átlagosan 10.000 forint) – ezt a kölcsönzéskor kell kifizetni, és a visszavitel után természetesen a teljes összeg visszajár, de csak akkor, ha a ruhát a megbeszélt határidőre, az elszállított állapotban adod vissza. Egyes kölcsönzők foglalót is kérhetnek, ami a kölcsönzési díj 30-50%-a, és persze beszámítják a végösszegbe. Általában 2-3 napig maradhat nálad a jelmez.

 

cikk-tipus-linkek

Ha a férfi hawaii nővé változik

Divat farsangkor vámpírnak vagy diszkópatkánynak öltözni, bár az idei jelmeztrendet főleg a huszas-harmincas évek gengszerkorszaka határozza meg, a kislányok körében pedig Hannah Montana a jelmezikon. A kölcsönzősök szerint a nők igazán élvezik, hogy farsangkor kihívóan öltözhetnek fel.

Mustra